O propunere interesanta a liberalilor: DESFIINTAREA CURTII CONSTITUTIONALE


Vicepreşedintele PNL Teodor Meleşcanu susţine că proiectul de reformă constituţională gândit de formaţiunea politică din care face parte vizează şi desfiinţarea Curţii Constituţionale, anunţă site-ul EVZ.ro.

Conform propunerilor PNL, competenţele Curţii Constituţionale urmează să fie transferate către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care are judecători independenţi şi nu politizaţi.

„În proiectul nostru, propunem desfiinţarea Curţii Constituţionale, pornind de la ideea că activitatea ei trebuie să fie depolitizată cu adevărat, ceea ce nu pare să fie interesul multora şi transmiterea tuturor competenţelor Curţii Constituţionale către Înalte Curte de Casaţie şi Justiţie, unde judecătorul este independent, anonim”, a declarat Meleşcanu, la Şcoala de Vară a tineretului liberal.

Cred ca ICCJ asigura neutralitate politica in controlul constituationalitatii legilor.

Nu ar putea fi invocata nici incalcarea principiului separatiunii puterilor in stat care presupune si controlul si echilibrul intre puterile statului.

8 răspunsuri to “O propunere interesanta a liberalilor: DESFIINTAREA CURTII CONSTITUTIONALE”

  1. ELENA Says:

    Mi se pare o idee foarte buna. Din pacate, asistam la cele mai aberante decizii ale CCR din intreaga sa istorie.

  2. plano10 Says:

    Iata un proiect la care ar putea sa adere si social-democratii.

  3. micutzul Says:

    Cred ca CC are totusi rolul sau. Problema este ca numirile trebuie sa fie facute astfel incat sa nu poata exista suspiciuni. La noi Constitutia este cuiul lui Pepelea. Trebuie clarificate perfect atributiunile presedintelui, statuat clar modul de alegere a premierului, de numire…. De asemenea subordonarea serviciilor secrete, a DNA trebuie regandite. Pre amulta putere in mana unui singur om il inebuneste.Si ca sa revin, membrii CCR trebuie alesi in parlament cu 2/3.
    La fel de bine cred ca romanii trebuie sa se perfectioneze, sa invete ca aliantele in parlament nu duc la nimic.

    • plano10 Says:

      Toate conducerile institutiilor alese de Parlament sunt politice. Vezi conducerile Radio TV… chiar si membrii CCR alesi de Parlament.
      Constitutia Romaniei e buna ,dar nu e buna constitutia fizica a celui chemat sa vegheze la aplicarea ei.

  4. micutzul Says:

    @ Plano 10
    Atata timp cat o lege , fie ea si cea suprema, lasa loc de interpretari, de miscare in lateral, acea lege este facuta cu dedicatie, pentru cei care vor sa o foloseasca in beneficiul lor. Daca noi aveam o Constitutie care sa nu permita in nici un fel ametirea functiei de prim ministru, acum nu eram unde suntem. La fel nici CCR nu/si permitea luxul, mult prea scump de altfel sa desparta pensiile magistratilor de cele ale militarilor. Constitutia trebuie sa genereze atributiile presedintelui, dar si modalitatile de stopare a posibilelor abuzuri ale acestuia.

    • plano10 Says:

      Legea, in general, si Constitutia, in special, sunt facute pentru a fi aplicate cu buna credinta, in sensul de a produce efecte si nu de a bloca procedurile.
      Cei care au facut Constitutia nu s-au gandit ca va ajunge presedinte unul ca Basescu, care sa o aplica asa cum crede el ca e mai convenabil pentru el si pentru partidul sau.
      Procedura de formare a guvernului este foarte clara. Nu presedintele formeaza guvernul ci majoriotatea parlamentara, formata de un partid sau de o coalitie de partide parlamentare intrate in Parlament prin alegeri si nu pe usa din dos .

  5. micutzul Says:

    @ Plano 10

    Da , dar forma a dat posibilitatea ca presedintele sa refuze si sa numeasca un ….Deci , legea nu este buna.Cei care sunt parintii, trebuie sa aiba in vedere orice posibilitate, inclusiv aceea ca un presedinte sa o ia razna si sa vrea mai stiu eu ce..De asemenea cred ca este necesar ca presedintele sa fie obligat sa faca un control medical fizic si psihiatric la sase luni , iar rezultatele sa fie oficiale.Medicii sa raspunda penal de concluziile inaintate populatiei. Presedintele trebuie sa ne reprezinte pe noi, deci daca el este bolnav atunci natiunea este bolnava… Nu asta, cel care ar trebui sa fie..

  6. T_REX Says:

    @PLANO-va rog insistent faceti toate demersurile necesare pt. ca toti pensionarii militari-BARBATI sa fie de indata angajati in birouri de criza similare celor din imaginea prezentata.au dreptul sa cumuleze pemsia conf.L119 cu salariul obtinut.In acest fel cred catoata lumea va fi muuultumita

Lasă un comentariu