Comisia pentru munca si protectie sociala a adoptat urmatorul amendament la Legea unitara a pensiilor


Sa vedem daca va fi adoptat in plenul CAMEREI DEPUTATILOR.

Stati cu ochii pe lucrarile Camerei Deputatilor, azi si sedintele urmatoare!

UPDATE 1

Boc s-a deplasat personal in Camera Deputatilor pentru a sustine proiectul Guvernului, cel care a fost aprobat tacit in Senat. 

UPDATE 2

 Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, integrarea în sistemul public unitar de pensii a cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor.

 

 Art.6 alin.(1) pct.I lit.c)c) cadrele militare în activitate, poliţiştii şi  funcţionarii publici cu statut special din sistemul  administraţiei penitenciarelor, din domeniul  apărării naţionale, ordinii  publice  şi  siguranţei  naţionale.  Lit.c) se elimină.

Autori: deputaţi Ioan Cindrea, Dan Mircea Popescu, Adrian Solomon, Dorel Covaci, Ioan Damian, Ioan Narcis Chisăliţă, Aurelia Vasile, Viorel Hrebenciuc, Dan Nica, Bogdan Ciucă, Florin – Costin Pâslaru, Lucreţia Roşca, Dumitru Chiriţă, Marian Neacşu,  Nicolae Mircovici, Maria Eugenia Barna, Grupul parlamentar al PSD+PC şi Comisia pentru apărare, ordine publică  şi  siguranţă  naţională

 

MOTIVARE COMISIEI:

Potrivit concluziilor rezultate în cadrul reuniunii bilaterale desfăşurate la Bruxelles în ianuarie 2007, între experţii comunitari şi  reprezentanţii  instituţiilor naţionale din România, care gestionează sisteme speciale de securitate socială, inclusiv pensii,  actualul sistem al pensiilor  militare de stat din România/pensiile politistilor face parte din sistemele ocupaţionale de pensii guvernate de Directiva  86/378/EEC,  amendată prin Directiva 97/96/EC adoptată  înconsiderarea jurisprudenţeiCurţii Europene de Justiţie”.               

    Conform reglementărilor comunitare, criteriile decisive pentru încadrarea  unui sistem de securitate socială ca sistem ocupaţional sunt îndeplinite, în totalitate, de actuala lege a pensiilor militare de stat /actuala lege a pensiilor politistilor din România , respectiv: aceste legi se referă la o categorie particulară de lucrători (cadrele militare/politisti – aşa cum sunt acestea definite de Legea nr. 80/1995 privind statutul  cadrelor militare/Legea nr.  Privind statutul politistilor),  acordarea  pensiei este direct legată de durata serviciului militar, iar pensia  este calculată prin raportare la ultima soldă a cadrului  militar /politistului.

În context, includerea pensiilor militare/pensiile politistilor într-un sistem  unitar de pensii vine în contradicţie cu  prevederile dispoziţiilor art. 148 alin. (2) din Constituţia României, republicată: “ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum  şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”, coroborate cu cele ale articolului 249 din Tratatul de constituire a Comunităţilor europene, conform cărora, statele sunt obligate să aducă la îndeplinire  prevederile tuturor directivelor europene.

  Relevant este, în context, şi punctul de vedere al Consiliului Legislativ al României care invederează că este imposibilă, din punctul de vedere al interpretării Legii Fundamentale de către Curtea Constituţională a României, integrarea în sistemul public de pensii a pensiilor militare de stat (similar ca şi în cazul magistraţilor, supuşi şi ei unui regim sever de restricţii  şi interziceri). Astfel, “Curtea Constitutională reţine  că  instituirea  pensiei de serviciu pentru cadrele militare  şi  pentru  magistraţi  nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, ea constituind o compensare parţială a inconvenientelor ce rezultă  din rigoarea  statutelor  speciale  cărora  trebuie să li se supună  magistraţii şi militarii“  (Decizia  Curţii Constituţionale a României nr.20/02.02.2000, M.Of.nr.72/ 18.02.2000).

37 răspunsuri to “Comisia pentru munca si protectie sociala a adoptat urmatorul amendament la Legea unitara a pensiilor”

 1. ELENA Says:

  Ar fi prea frumos sa fie adevarat!
  Tu unde ai gasit asta, ca eu nu o gasesc pe roarmy230?

  • micutzul Says:

   Logic asa este, dar ce mai este logic in zona noastra ? CCR da o solutie acum, peste 10 ani da alta, noi nu respectam dreptul international, Constitutia, ce mai….Eu nu am incredere decat cand vad negru pe alb legea.
   Deocamdata trebuie sa treaca de plen.
   Elena, daca trece amendamentul, noi nu mai venim la Bucuresti?

   • ELENA Says:

    @micutzul
    uite ca nu a trecut! Din pacate!
    In Observatorul Militar de saptamana asta, pe prima pag scrie ca pensia mea NU VA SCADEA. Si, oricum, e mai mare decat a lui T_REX! Ca eu am iesit in 2005 la pensie.

 2. plano10 Says:

  La postarea lui Taranu este intregul document
  http://xa.yimg.com/kq/groups/23653800/531786443/name/ri323+-+pensii.doc

  • mos alecu Says:

   @ Plano 10 :
   Nestiind cum sa procedez pentru a va transmite o propunere …

   Deoarece blogul dvs a atras multe comentarii ;
   Pentru usurarea accesarii acestora fara a fi nevoie de ‘plimbari’ foarte intortocheate din partea cititorilor care ar vrea sa urmareasca discutiile;
   Propun :
   -eliminarea optiunii „Raspunde” ;
   -afisarea postarilor in ordinea introducerii lor cu indicarea eventualei legaturi a raspunsurilor ;
   -eventual , marirea listei „Comentarii recente” (desi in acest mod se ajunge tot la o ‘plimbare’)

   Dumneavoastra sinteti „stapinul” … dumneavoastra hotariti . Noi ve vom adapta … „bucurosi le-om duce toate” .

   Cu multumirile tuturor celor carora le-ati oferit posibilitatea de a-si spune parerile !

   • plano10 Says:

    @mos alecu
    -Am introdus 15 comentarii recente
    -Pentru gasirea celor mai cautate subiecte urmareste lista cu top articole
    -Articolele sunt grupate pe categorii; acceseaza si eticheta de categorii
    Multumesc si ne auzim peste 2 saptamani.

   • mos alecu Says:

    @plano10 septembrie 15, 2010 la 5:49 pm :
    Sa inteleg ca am oarece interdictii pentru 2 saptamini ?

   • plano10 Says:

    @alecu
    Eu mi-am pus interdictii. 🙂 Nu sunt pentru dvs.

   • ELENA Says:

    @mos alecu
    @plano10

    Sunt ingrozitor de obosita, da’ vazand „cat de bine va intelegeti” rad cu lacrimi (ma rog, si ca sa il oftic pe T_REX).

   • T_REX Says:

    @ HELEN- bine oftica-ma,dar pana una alta se poate spune ca Eu(noi ) am castigat ,TU(voi ) ati pierdut. FITI fericiti ca noi ne ofticam.

   • ELENA Says:

    @T_REX
    1. Sa-ti intre bine in cap: EU NU PIERD NICIODATA!
    2. Am vazut ca a trecut si chestia aia cu egalitatea de varsta. S-a uitat ca femeile mai fac un lucru pe care voi, barbatii, nu sunteti in stare sa-l faceti: DAU VIATA.
    Asadar, astept replica ta!

   • T_REX Says:

    @HELENisigur ca da VOI DATI VIATA-de parca ati face singure chestia asta(CINE ARDE MAI MULTE CALORII?) ati vrut egalitate ?O AVETI CHIT CA VOI O DOREATI NUMAI CAND E DE IHATAT CEVA (functi avantaje etc Etc)

   • ELENA Says:

    @T_REX
    Daca vrem, putem si singure!

   • T_REX Says:

    @HELEN-ei asta chiar ca nu o mai cred .detaliaza te rog

   • ELENA Says:

    @T_REX
    La nivelul la care a ajuns azi stiinta, de ce te mai miri? Nu cunosti cazul dnei Iliescu (nu e vorba de Nina)?
    Ma rog, daca va fi cazul, iti fac si un desen ca sa pricepi mai bine ca femeile repezinta SEXUL TARE. Cei slabi sunteti voi, barbatii. Dar noi ne facem „miorlaite” ca sa va dam voua impresia ca sunteti puternici, ca nu ne descurcam fara voi …

   • T_REX Says:

    ha,ha,…TOTUSI VREAU DESENUL SI CEVA EXPLICATII IN PLUS. CE SA FAC EU PRICEP MAI GREU!!!!???

 3. ELENA Says:

  @micutzul
  Tu vii oricum! Chiar daca ceilalti nu vin!

 4. T_REX Says:

  ..si se pare ca ..IARASI URLA>>>LINISTEA @HELEN-sper ca mai ai sampania . cum de baut si de iubit pe tunuri nu va mai arde-dati-va cu ea in cap, poate mai porneste vreo rotita.SUNT consecvent nu ?

  • plano10 Says:

   Sa vezi contradictii intre Legea 119 si Legea unitara!
   O paine buna de mancat pentru juristii asociatilor de pensionari 🙂 🙂

  • ELENA Says:

   @T_REX
   Fii tu fericit! Dar tu esti atat de ofticos, ca nici macar nu poti sa fii fericit chiar cand ai avea motive sa fii fericit.

   • T_REX Says:

    @HELENA-ba sunt fericit ca un principiu-care reflecta CORECTITUDINEA-si pe care eu il sutin de vreo 10ani a avut castig de cauza.In acelasi timp nu pot sa nu remarc cu tristete cat de jalnici sunteti.Cand e vorba de punga voastra nimic nu mai conteaza. totul dupa voi se reduce doar la punga voastra . JALNIC

   • ELENA Says:

    @T_REX
    Daca m-as fi gandit doar la punga mea, faceam acum ceea ce faceam si acum 1 an in urma si care imi asigura o liniste financiara mai mult decat confortabila. Nici macar nu-ti poti imagina cat pierd eu facand „munca patriotica” pentru BINELE COMUN! Dar, asta e! Stii, chestia aia cu principii…

   • T_REX Says:

    …nu ,numai la punga ta te-ai gandit si evident la osanale daca intamplator ai fi scos ceva si pt. altii ca tine. uite ca n-a fost sa fie.maica Tereza trebuie sa -si caute altceva.PS. aburestei de acum cu procesele si ..la turci

   • ELENA Says:

    @T_REX
    Cu osanale nu-mi pot cumpara Chanel 5 si ciocolata amaruie!

  • mos alecu Says:

   @plano10 septembrie 15, 2010 la 7:31 pm :
   L.119/2010 se pare ca nu este abrogata prin noua lege a pensiilor … dar este abrogata l.19/2000 care este scheletul lui 119…

   @T_REX septembrie 16, 2010 la 7:52 am :
   La o emisiune TV , la care era si col.(r) Dogaru , pilotul Iovan spunea ca pensia lui recalculata este de vreo 2000 lei (CU SPORURILE PENTRU 20.000 ORE DE ZBOR) … oare cit va avea (la 3.000-4.000 ore zbor) un pilot militar ? Asta legat de ‘punga’ corectitudinosilor … punga care se mai umfla (periodic) prin legatura cu soldele militarilor in activitate .

   • T_REX Says:

    @MOS ALECU -i-ai intrebat vreodata pe activi ce credeau ei despre chestia asta.?din cauza asta nu li se maresc soldele-zic ei!!analizati in ultimi 5 ani cat v-acrescut din leg. cu activii? la civili daca nu ma insel s-a dublat,triplat.Cand creste solda la activi? Dupa ce creste economia,salariu mediu implicit p. de pensie -DECI ce zici mosule?

   • T_REX Says:

    AM avut si o revelatie: ma tot intrebam de ce nu ies in fata GEN. COL.-ofiteri cu experienta in conducere.AM intele si acum va spun si voua: AU MAI avut ceea ce se cheama DEMNITATE. au stiut ca nu au dreptate,nu au sustinere populara nici macar incorpul pensionarilor.Si atunci i-au lasat pe papagali sa se faca de ras ,sis-au facut

   • mos alecu Says:

    @T_REX septembrie 16, 2010 la 8:45 am

    In perioada 31.12.06-o1.01.10)
    -pt pensionarii militari
    -01.01.07-marire coeficienti de ierarhizare a functiilor (intre 55,0 si
    27.9%;in medie 41,5%)
    -01.01.07-marire valoare de referinta sectoriala (de la 180,87 la
    189.6759)
    -01.04.08-marire v.r.s. (de la 189,6759 la 193,4694)
    -01.10.08-marire v.r.s (de la 193,4694 la 197,3387)
    Rezulta o crestere a v.r.s. de 9,1%;cumulata cu cresterea coeficientilor de
    ierahizare – rezulta o crestere a soldelor activilor (implicit a pensiilor) de
    54,4%
    -pt.pensionarii din sistemul de asigurari sociale de stat
    -01.09.07- crestere valoare punct de pensie (v.p.p.) de la 406,8224 la
    427,652 (5%)
    -01.11.07-crestere v.p.p. de la 427,652 la 541,0 (26,6% ; alegeri
    pt.parlamentul european)
    -01.01.08-crestere v.p.p. de la 541,0 la 581,3 (7,4%)
    -01.10.08-crestere v.p.p de la 581,3 la 697,5 (20% alegeri parlamentare in
    tara)
    -01.04.09-crestere v.p.p. de la 697,5 la 718,4 (3%)
    -01.10.09-crestere v.p.p.de la 718,4 la 732,8 (2% alegeri prezidentiale)
    Rezulta o crestere de 80,1% din care 48,6% pentru diferite feluri de alegeri.
    Daca scadem cresterile aplicate ca stimulente pentru alegeri ramine o crestere
    de 31,5% a v.p.p. Se va putea spune ca alegeri vor mai fi (si se vor mai da
    stimulente)…nu se mai poate pt.ca noua lege prevede cresterea v.p.p. o singura
    data pe an.

    In viitor valoarea de referinta sectoriala pt.militari va fi de (cel putin)
    600 lei (conform noii legi unice a salarizarii considerind ca salariul minim pe economie din 2010 se va transmite si in 2011) care ar trebui sa se reflecte si
    in pensii(conform L.164);crestere de 204%… In citi ani credeti ca va creste
    valoarea punctului de pensie cu 204%??

    Sau , daca vreti , de la 01.04.01 (data intrarii in vigoare a legilor 19 si 164 ) pensiile civile au crescut cu 225,9% iar cele militare cu 214,5% … cifre foarte putin defavorabile militarilor (daca stiti putina ‘martimetica’ veti vedea ca e vorba de vreo 5%)… dar daca scadem cadourile electorale (cum am facut mai sus) … se duce dracului asertiunea dvs. cu ‘dublarea , triplarea ‘ pensiilor civile si stagnarea pensiilor militare (prin legarea lor de soldele militarilor in activitate).

 5. ELENA Says:

  @plano10
  Am vazut si UPDATE 2. Auzi, tu n-ai treaba? Ca noi suntem suparati. Tie ce-ti pasa? 2 saptamani ne spui „pa” si cand vii … SCMD are al doilea termen la Curtea de Apel.

 6. micutzul Says:

  GATA

  Doamnelor, domnilor , cadre militare din serviciile secrete, din armata si din MAI, tineti aproape, in curand se va da un comunicat important pentru tara.
  Spre binele dv. si pentru a nu mai fi obositi este indicat de medicul terapeut ca in a doua parte a lui octombrie sa va luati concediu de odihna. Incepe sa fie palpitant. Pana acum v/ati opus celor care aveau de pierdut bani si locuri de munca. Asa cum Romania este prima tara care scoate drepturile legitime ale militarilor, voi sunteti primii care va confruntati cu cei care lupta doar pentru onoare si demnitate.
  Ce o sa faceti ? Ce o sa ne mai luati ? De fapt si voua .
  Voi va dati seama ce informatii, ce tactica si ce strategie au 162000 de oameni ? Mie imi vine sa rad ….O sa arestati 10000, 20000, ….50000…O sa ajunga sa va pazeasca ei pe voi.

 7. micutzul Says:

  @ ELENA
  Tine minte ce am scris. De aici deja trebuie sa tinem aproape. Sa ne protejam unii pe altii.

 8. micutzul Says:

  @ T-REX
  Ai dreptate, eu am scris ceva pe infomondo, dar nu a aparut. Azburat din fereastra de zici ca a luat/o boc. N/am apucat sa vad. Cei de acolo nu/mi raspund.

 9. micutzul Says:

  In aceste momente glorioase, pline de avant portocaliu, aduc un omagiu fierbinte clarvazatorului din fruntea tarii si partidului. Dupa lupte inversunate cu mogulii si hidra comunisto securista iubitii nostri carmuitori au reusit sa promulge legea care duce scumpa noastra tara in randul statelor sclavilizate. Potrivit iluminatelor prevederi ale legii omul de tip nou din tara noastra cu dragoste in suflet pentru partid si stimatii conducatori v/a muncii doar pana la frageda varsta de 65 de ani. Dupa implinirea acestor ani, tot restul vietii pensionarii se vor juca cu targi si carucioare si vor face de doua ori pe zi drumetii la cimitirele tarii pentru a se distra cu cei care au refuzat sa atinga aceasta varsta, fiindca nu au folosit bateriile…
  Pensia indestulatoare a 30 de pensionari v/a fi mai mult decat suficienta pentru ca pe rand , lunar, cate unul sa/si cumpere medicamente.Toti vor beneficia de asistenta medicala gratuita din partea medicilor romani de peste hotare, daca vor merge in Anglia, Suedia, Olanda, Germania….
  Apreciatul nostru conducator…..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: