Romanii din TIMOC(Serbia) vorbesc limba vlaha…zice Belgradul!


După ce au preluat controlul asupra Consiliului Naţional al Minorităţii Române, autorităţile sârbe pregătesc o nouă lovitură împotriva „vlahilor“ de pe Valea Timocului. Belgradul pregăteşte, pentru luna septembrie, interzicerea limbii române în Valea Timocului, pe considerentul că vlahii nu ar fi români.

Noua conducere a Consiliului Naţional al Minorităţii Române/Vlahe din Serbia (CNMRS), formată din socialişti şi democraţi, de orientare antiromânească, intenţionează ca, în septembrie, să anuleze directiva referitoare la limba oficială a timocenilor. Adoptată de fostul consiliu în urmă cu doi ani, această directivă statuează limba română literară drept limba maternă a românilor/vlahilor.

Dacă reuşeşte, demersul va anula strădaniile de ani de zile ale organizaţiilor româneşti din Timoc de a ţine piept politicii de asimilare practicată de statul sârb. În tot acest timp, autorităţile de la Bucureşti, care continuă să susţină Serbia în problema Kosovo, dar şi în demersurile de integrare euro-atlantică, nu fac nimic. În schimb, România are grijă de minorităţile altor state.

Astfel, anul acesta statul român cheltuie de la buget 20 de milioane de euro pentru aproximativ 2,5 mi­li­­oane de etnici ai minorităţilor naţionale din România. În acelaşi timp, autorităţile de la Bucureşti au pre­gătit pentru românii care trăiesc în afara graniţelor un buget de doar un mili­on de euro, care va mai fi probabil micşorat din cauza crizei.

CITITI MAI MULT IN „Adevarul International”

http://www.adevarul.ro/international/europa/Romanii_din_Timoc-infiltrati_de_sarbi_0_327567824.html

8 răspunsuri to “Romanii din TIMOC(Serbia) vorbesc limba vlaha…zice Belgradul!”

 1. micutzul Says:

  Nu inteleg la ce ne puteam astepta , dupa ce Romania a sprijinit NATO in actiunile contra Yugoslaviei. Faptul ca nu am permis decat survolul teritoriului national, pentru sarbi este echivalent cu atacul. Ei sunt o natie care nu uita. Nu putem vorbi de sarbi cu sentimente antiromanesti ci doar de sarbi patrioti. Atata timp cat noi avem o conducere care nu pune valoare pe romani nici in interiorul granitelor, fara sa mai vorbim de cei din afara lor, nici un popor din lume nu ne respecta.
  Atata timp cat sarbii vor in UE, nu cred ca se pune problema interzicerii unor drepturi democratice elementare ale unei minoritati. In caz ca se intampla asa , avem si noi o larga comunitate sarba care poate explica guvernului de la Belgrad ca e mai bine sa/si vada de treaba.

  • plano10 Says:

   Belgradul, Sofia si Atena i-au persecutat permanent pe romanii din Balcani.
   In Valea Timocului, vlahii(vlasii) nu sunt recunoscuti ca minoritate etnica inca de la crearea Jugoslaviei. Politica Serbiei fata de ei nu este de conjunctura…numai de la bombardarea NATO….

 2. antiignorantu Says:

  este o capcana …. vedeti de curatenia din ro

 3. micutzul Says:

  @ Plano 10
  Langa casa mea sunt cazemate . Romanii le/au facut pentru cazul ca unii din cei numiti de tine ar fi invadat teritoriul tarii. Toti isi permit sa/si bata joc de minoritatile romane, ca urmare a faptului ca nu avem o politica coerenta in privinta romanilor de peste hotare, nu dispun de suficiente fonduri pentru intarirea pozitiei minoritatii in spatiul respectiv, nu avem o armata care sa impuna respect si in principal fiindca nu avem relatii de colaborare reale cu statele respective. Noi cu cine ne aratam muschii acum ? Cu rusii. Cred ca cei care stabilesc liniile diplomatiei romane , ori sunt incapabili, ori sunt prosti. Eu cred ca sunt amandoua la un loc.
  ** Stim ca din vreo 250000 de vlahi, cati sunt estimati sa fie in
  : Serbia de NE, peste 80% s-au declarat sarbi la recensamantul din
  : 2002. Abia vreo 40000 (16%) s-au declarat vlahi si numai vreo
  : 3000 (ceva peste 1%) romani. **
  Preluare de pe un forum al vlahilor sarbi

 4. Românu' Says:

  Ne chinuim sa i invătăm pe unguri româneşte şi de români noştri uităm statul nostru ar trebui sa preseze statul sârb pri poziţia pe care o avem la ue pt a acorda rom din serbia aceleaşi drepturi care le au şi sârbi din rom

  • mos alecu Says:

   @Românu’ noiembrie 3, 2010 la 5:40 pm :
   Sinteti sigur ca : „Ne chinuim sa i invătăm pe unguri româneşte ” …
   Sau ati vrut sa spuneti ca se incearca sa invete romanii ungureste …?

 5. Românu' Says:

  Nu trebuie sa ne facm chiar aşa de mari griji pt modul în care rom î si păstrează identitatea au rezistat aproape 2000 de ani şi sigur o vor mai face şi de aici înainte singura problemă e a statului româm care nu reuşeşte să ţină pasul cu noile realităţi geo politice, unitatea limbi în prezent nu cred că se mai poate menţine doar cu ajutorul transhumanţei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: