Pentru ca exista multe intrebari referitoare la recalcularea pensiei pentru perioadele lucrate ulterior pensionarii redau mai jos prevederile in domeniu din Legea 19/2000, pentru a le compara cu cele din Legea Unitara a pensiilor, despre care se spune ca va inlocui Legea 19/2000.
Ce prevede Legea 19/2000?
Art. 41.(2) Vârsta standard de pensionare este de 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi.
Atingerea vârstei standard de pensionare se va realiza în termen de 13 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin creşterea vârstelor de pensionare, pornindu-se de la 57 de ani pentru femei şi de la 62 de ani pentru bărbaţi, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 3.
Art. 78
(8) Asiguraţii care, după îndeplinirea condiţiilor de pensionare pentru limită de vârstă, reglementate de prezenta lege, contribuie o anumită perioadă la sistemul public, regăsindu-se în una dintre situaţiile prevăzute la art. 5, beneficiază de majorarea punctajului realizat în această perioadă cu 0,3% pentru fiecare lună, respectiv cu 3,6% pentru fiecare an suplimentar.
Art. 95. – (1) Beneficiarii pensiei pentru limită de vârstă pot solicita recalcularea pensiei după realizarea fiecărui stagiu de cotizare de minimum 12 luni.
(2) Cererea de recalculare a pensiei urmează aceleaşi reguli procedurale privind soluţionarea şi contestarea, prevăzute pentru cererea de pensionare.
(3) Pensia recalculată se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a depus cererea de recalculare.
Ce prevede Legea 164/2001, inca in vigoare, partial, pana se adopta Legea unitara, dar nu mai mult de 31 12 2010 ?
Art. 62. – Beneficiarii pensiei militare de serviciu care se încadrează în muncă după trecerea în rezervă pot solicita stabilirea drepturilor de pensie în raport cu vechimea dobândită după pensionare în condiţiile prevăzute de Legea nr. 19/2000.
Din Legea Unitara a Pensiilor(proiect)
Art. 53. – (1) Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conforme şalonării prevăzute în anexa nr. 5.
Art. 54. – (1) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c),[militari-n.a] vârsta standard de
pensionare este de 60 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestei vârste se
realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 6.
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), stagiul minim de cotizare în
specialitate este de 20 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se
realizează prin creşterea stagiului minim de cotizare în specialitate, conform eşalonării prevăzute în
anexa nr. 6.
(3) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), stagiul complet de cotizare este
de 30 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin
creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 6.
pensionare este de 60 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestei vârste se
realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 6.
(2) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), stagiul minim de cotizare în
specialitate este de 20 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se
realizează prin creşterea stagiului minim de cotizare în specialitate, conform eşalonării prevăzute în
anexa nr. 6.
(3) În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), stagiul complet de cotizare este
de 30 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin
creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 6.
Art. 55. – (1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, după cum urmează:
a) conform tabelului nr.1, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii deosebite de muncă;
(a se vedea tabelele din proiect)
Art 56.- (3) Vârsta standard de pensionare redusă potrivit prevederilor alin. (2) nu poate fi mai mică de 45 de ani;
Art. 99. – (1) Pentru asiguraţii care au realizat stagiul minim de cotizare şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.
(2) Pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c) [ militari n.a] care au realizat stagiul minim de cotizare în specialitate{ 20 ani-n.a} şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 6, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.
(3) Majorarea punctajului lunar prevăzută la alin. (1) şi alin. (2) nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia cu venituri de natură salarială.
NOTA
Conditii mai favorabile in proiectul legii unitare.
Legea cadru pentru L119 este Legea 19/2000; doar pana la adoptarea Legii Unitare a Pensiilor.
august 13, 2010 la 3:43 pm |
O COMPANIILE BRITANICA
CARE OFERA SERCICII DE TELEFONIE
A revolutionat comunicatia planetara poti vorbi gratis de la telefon la telefon atentie nu de la calculator la calculator cum e la Skype
CUM ESTE POSIBIL ACEST LUCRU ?
Serviciile de telecomunicatie au evoluat de asa natura incit .Specialistii in domeniul spun “ gratis si mai convenabila ca cest serviciui poate fi doar comunicarea prin telepatie Acest lucru a fost posibil inca din 2006 ..Acum si in Ro alte info pe http://www.partyboom.net pana atunci puteti spune Adio skype adio chinuri cu vorbit de pe calculator adio costuri pt convorbirile nationale si internationale
august 14, 2010 la 10:55 am |
Cam putini pensionari interesati de acest subiect. Sa inteleg ca asa putini mai si lucreaza?
august 14, 2010 la 1:11 pm |
Ba lucreaza mai multi dar se gandesc, pesemne, ca varsta de pensionare e departe. Si mai e si perioada concediilor.
Si pe unii poate i-ai suparat si sunt in greva!
august 14, 2010 la 4:51 pm |
@ Plano @Elena,
Am citit textul si anexele Legilor 19/2001;119/2010 si Proiectul Legii unitare de pensionare pentru a -mi da seama la ce varsta pot solicita recalcularea pensiei militare de care dispun in prezent pentru valorificarea perioadei lucrate ulterior pensionarii.De peste sase ani lucrez cu contract de munca intr-o multinationala si sunt interesat de VARSTA la care voi putea solicita recalcularea pensiei.Rog pe oricare dintre voi sa-mi raspunda. Pentru a fi mai excat …..Data nasterii – 1959 / septembrie / Vechimea in serviciu(MAp.N) cf. Deciziei de pensionare = 26 ani /din care 16 ani si 2 luni – conditii deosebite / spor 25%. Ceva am inteles eu din continutul celor trei acte normative,dar neffind jurist s-ar putea sa le interpretez gresit. Multumesc anticipat,
august 14, 2010 la 10:23 pm
@ nikk
Daca se adopta Legea unitara, in care pentru militari varsta standard ajunge la 60 ani, dar pentru tine este cea de 56 ani si 2 luni,din care mai scazi 3 ani si sase luni , pentru 16 ani conditii deosebite, vei putea recalcula pensia la 52 ani si 8 luni…. Orientativ.
Dupa Legea 19 conditiile sunt mai drastice; scazi 3 ani si sase luni din 64 ani.
august 14, 2010 la 10:15 pm |
Pe care i-am suparat Elena?
august 15, 2010 la 12:24 pm
@ Plano10
Multumesc mult pentru raspuns.La aceleasi concluzii am ajuns si eu dar am vrut sa am si confirmarea d-voastra pentru a fi sigur ca am interpretat corect legislatia in vigoare si ceeace probabil va urma…
august 16, 2010 la 8:42 am
De exemplu, pe cei carora nu le raspunzi la intrebari. Sau le raspunzi … cu tacere. Caci si tacerea e un raspuns, nu-i asa? Cugetarea asta nu-mi apartine, dar o consider adevarata.
august 16, 2010 la 1:30 pm
@ELENA
La intrebarile retorice se raspunde? Am ceva datorii… dar nu aici.Dupa concediu.
august 16, 2010 la 2:33 pm
Al cui concediu – al meu sau al tau?
august 16, 2010 la 2:58 pm
Fireste ca al meu. Datoriile le voi plati si in concediu. 🙂
august 15, 2010 la 1:03 pm |
WOW! More than 270,000 testers have registered! Do you know what that means? It means we have to build brand new software to handle this huge amount of information…and…that is the reason why we could not offer you the „Fields of Interest/Languages/etc.” by August 9 as previously advertised – that new date will be sometime before August 24.
Remember, we are still in „Pre-Launch” and you will have plenty of time before September 1 to submit your language(s), etc.
Stay Positive and keep visiting this Member’s Area for updated information because there will be exciting news about how you can start making money BEFORE September 1!!!!
august 15, 2010 la 1:46 pm |
La Mulţi Ani, tuturor Sărbătoriţilor purtători ai Sfântului Nume al Maicii Domnului, Maica Marie !
RUGACIUNE:
Prea Binecuvantata Stapana, Pururea Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu, ceea ce ai anscut pe Dumnezeu Cuvantul mai presus de fire, pentru mantuirea noastra si Te-ai aratat ca o mare a darurilor Dumnezeiesti si rau pururea curgator al minunilor si reversi bunatati celor ce cu credinta alearga catre Tine!
Cazand inaintea Chipului Tau cel Minunat, ne rugam Tie prea buna Maica a Iubitorului de oameni Stapana! Revarsa asupra noastra milele Tale cele bogate si grabeste a implini rugamintile noastre pe care le aducem Tie Grabnica ajutatoare care ne sunt de folos, mangaiere si mantuire pentru fiecare randuindu-le.
Cerceteaza cu harul Tau Prea Milostiva Stapana pe robii Tai si daruieste celor inviforati liniste, celor legati slobozire si pe toti mangaie, care sunt intristati de felurite necazuri!
Izabaveste, Prea Milostiva Stapana, toate orasele si satele de foamete, de boale, de cutremur, de potop, de foc, de sabie, si de orice alta nenorocire sau pedeapsa vremelnica sau vesnica, indepartand, prin indrazneala Ta de Maica, toata mania lui Dumnezeu!
Slobozeste pe robii Tai de slabanogire sufleteasca, de tulburarea patimilor si a caderilor in pacat, ca fara impiedicare, vietuind in veacul acesta, intru toata buna cinstire a Ta, sa ne invrednicim de vrednicile bunatati prin Harul si iubirea de oameni ale Fiului Tau si Dumnezeului nostru, caruia sa cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, impreuna cu Cel fara de Inceput al sau Parinte si cu Prea Sfantul Duh, acum si pururea si-n vecii vecilor! Amin!
Doamne Ajută !
august 15, 2010 la 4:39 pm |
super tare.5 stelute ai de la mine.bravo
august 18, 2010 la 6:10 pm |
@ Plano @Elena,Am citit textul si anexele Legilor 19/2001;119/2010 si Proiectul Legii unitare de pensionare pentru a -mi da seama la ce varsta pot solicita recalcularea pensiei militare de care dispun in prezent pentru valorificarea perioadei lucrate ulterior pensionarii.De peste sase ani lucrez cu contract de munca intr-o multinationala si sunt interesat de VARSTA la care voi putea solicita recalcularea pensiei.Rog pe oricare dintre voi sa-mi raspunda. Pentru a fi mai excat …..Data nasterii – 1959 / septembrie / Vechimea in serviciu(MAp.N) cf. Deciziei de pensionare = 26 ani /din care 16 ani si 2 luni – conditii deosebite / spor 25%. Ceva am inteles eu din continutul celor trei acte normative,dar neffind jurist s-ar putea sa le interpretez gresit. Multumesc anticipat,
+1
august 20, 2010 la 8:30 pm |
@Rafaelia
Cum te potrivesti tu in teste cu @nikk 🙂
martie 28, 2012 la 1:49 pm |
Sunt pensionat la limita de virsta dar, activez la o firma particulara.
Cartea de munca este incheiata de firma de la care m-am pensionat. In prezent am inteles ca evidenta activitatii nu se mai face pe cartea de munca. Cum pot dovedi vechimea suplimentara in munca, pentru a solicita o recalculare a pensiei?
martie 28, 2012 la 10:41 pm |
@Adrian
Mergeti la Casa Judeteana/Sector de Pensii, Biroul Stagii de coitizare , si solicitati Adeverinta cu stagiile de cotizare pe care v-o elibereaza pe loc.
O înaintati impreuna cu cererea de recalculare stagii ulterioare pensionarii casei Sectoriale de care apartineti.
martie 29, 2012 la 7:01 am |
Multumesc, asa am sa fac. Sunt chiar curios daca firma la care lucrez a platit corect cotizatiile.
aprilie 9, 2012 la 11:49 am |
Solicit o parere. Cind mi s-a luat in calcul grupa a 2-a de munca, de catre CMJ, prin 2007, pe baza functiilor indeplinite, s-a facut o omisiune pentru una dintre ele ( o functie de loctiitoral cdt) pe motivul ca aceasta nu era trecuta in dosar; fac mentiunea ca dosarul a fost actualizat si la una din functiile indeplinite nu mi sa trecut si inscrisul din paranteza respectiv „loctiitor al cdt”. Prin urmare cel care mi-a calculat grupa de munca nu a avut ce sa ia in calcul.Anul acesta , am descoperit „greseala”, am solicitat de la arhive o adeverinta cu denumirea completa a functiei , am expediat-o la casa de pensii si am fost pus in plata …cu data de 01 01 2011.Daca nu s-ar fi comis aceasta omisiune de catre un lucrator al CMJ, acuma as fi fost mai „bogat” cu vreo 4000 de lei. Intrebarea este daca se poate face ceva pentru a repara aceasta eroare si sa-mi recuperez suma nealocata ?!
aprilie 11, 2012 la 5:15 pm |
@Ovidiu aprilie 9, 2012 la 11:49 am :
L.90/2007 , cea care a luat in calcul conditiile de munca si pentru pensionarii aflati in plata spune :
Art. II. – Drepturile de pensie recalculate conform art. 9 alin. (5) din Legea nr. 164/2001 privind pensiile militare de stat, republicată, cu modificările si completările ulterioare, precum si cu completările aduse prin prezenta lege, se acordă si se plătesc de la data intrării în vigoare a prezentei legi, în termenul legal de prescriptie.
Art. III. – Prezenta lege intră în vigoare la 1 ianuarie 2008. Documentele necesare stabilirii dreptului de pensie se pot depune de la data publicării prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Termenul general de prescriptie este de 3 ani (2008 , 2009 , 2010) … Ca urmare …
Comisia de contestatii de la MAp.N trebuie sa rezolve si astfel de contestatii (art. 6(2)/an.2/ord. M43/2011 -http://xa.yimg.com/kq/groups/23653800/2070618965/name/Extras+din+M.O.+318+din+9+mai+2011.pdf)
aprilie 11, 2012 la 5:35 pm |
@Ovidiu aprilie 9, 2012 la 11:49 am |:
Fara a vrea sa fiu rautacios … acum sinteti , dupa cum spune „gura lumii” , unul dintre cei carora le-a crescut pensia (adica nu dintre cei carora le-a crescut pensia pe motiv de solda de merit si indemnizatie de comanda , si pe motiv de luare in calcul a conditiilor de munca) … asa ca … traiasca dom’ ministru ! …
aprilie 11, 2012 la 6:08 pm |
Repetare pentru o mica greseala de tastatura …
mos alecu spune:
aprilie 11, 2012 la 5:35 pm | Răspunde
@Ovidiu aprilie 9, 2012 la 11:49 am |:
Fara a vrea sa fiu rautacios … acum sinteti , dupa cum spune “gura lumii” , unul dintre cei carora le-a crescut pensia (adica nu dintre cei carora le-a crescut pensia pe motiv de solda de merit si indemnizatie de comanda , CI pe motiv de luare in calcul a conditiilor de munca) … asa ca … traiasca dom’ ministru ! …
aprilie 22, 2012 la 10:12 am |
Oooo, nu stimabile ! nici pe departe nu fac parte din tagma ceolor pe care ii incriminati aici. Mi-au tait fix 640 lei din pensie ,acum iau 1800). Cind am notificat suma de 4000 de lei am avut in vedere un calcul …superficial , anume, cam cit as fi primit daca mi-ar fi luat in calcul la grupa a 2-a de munca si functia despre care pomeneam , in conditiile in care as fi fost pus in drepturi de la bun inceput(adica din 2007 sau 2008, cind mi s-a calculat grupa de munca). Imi cer scuze ca nu am fost mai explicit, lasind loc altor interpretari.
Am solicitat…lamuriri si in contestatia depusa la comisie,acum vreo 2 luni, insa nu am primit nici un raspuns.
M-am adresat si Centrului Militar, mai mult asa din curiozitate; raspunsul lor a fost …cel asteptat: ca nu sint ei de vina ( cu toate ca , la vremea aceea, eram in custodia lor, privind si evidenta cadrelor), ba mai mult de atit mi-au imputat faptul ca….am luat la cunostinta sub semnatura faptul ca mi-au actualizat fisa cu evidenta functiilor si….NU AM AVUT nimic de obiectat, la vremea respectiva ; si , daca am neclaritati in privinta corectitudinii, sa ma adresez altor organe.Prin urmare , m-am adresat DMRU ! Acest „organ”, foarte politicos…m-a trimis din nou la CMJ , spunind ca este competenta lor! Asa stau lucrurile !
aprilie 16, 2012 la 10:15 am |
Sunt puţin în „ceaţă” privind condiţiile în care pot solicita repunerea în plată şi recalcularea pensiei pentru activitaea desfăşurată după pensionare.
Sunt născut în oct.1952, am absolvit Sc.mil. în aug.1971 si ofiter M.Ap.N între aug.1974-mai 2001 (aproape 30 de ani de carieră).
Pensionar (dupa reorganizare…) din 2001.
Angajat la stat in sectorul public din apr.2004.
Am cumulat pensia si salariul până în dec.2009, când am optat pentru suspendarea pensiei şi continuarea activităţii.
Până în prezent nu am primit nici o decizie de recalculare sau revizuire a pensiei suspendate.
Întrebările mele sunt:
1. până la ce vârstă pot continua activitatea ?
a) 55 cf.legii 164 cu care m-am pensionat;
b) 60 cf. art. 54 din legea 263 în vigoare;
c) 65 cf. art. 53 din legea 263 – fiind civil în activitate
2. La împlinirea cărei vârste standard de pensionare (55, 60 sau 65) angajatorul încetează de drept raportul de serviciu, cu mine (legea 188 art.98 lit.d)?
3. Pot solicita repunerea în plată a pensiei suspendate, la împlinirea vârstei de 60 de ani (oct.2012), cumularea cu salariul şi continuarea activităţii până la 65 de ani ?
Vă mulţumesc anticipat pentru atenţie.
aprilie 16, 2012 la 7:18 pm |
@Emil aprilie 16, 2012 la 10:15 am :
Ati INTRAT in sc.milit. in 1971 … Ati ABSOLVIT acea scoala in 1974 …
La : „1. până la ce vârstă pot continua activitatea ?” … Pina la virsta la care va simtiti „in putere” sa va continuati activitatea .. Daca doriti pensie …TREBUIE sa va continuati activitatea pina la 65 ani (oct.2017)
La „2.La împlinirea cărei vârste standard de pensionare …”
Daca angajatorul nu are reglementari privitoare la virsta maxima a angajatilor (de genul prevederilor di L.80/1995 referitoare la limita de virsta a militarilor) … atunci pensionarea se face conform : „Art. 103. – (1) Pensia se acordă la cererea persoanei îndreptătite …” din L.263/2010
aprilie 16, 2012 la 7:43 pm |
@Emil aprilie 16, 2012 la 10:15 am ::
La : „3. Pot solicita repunerea în plată a pensiei suspendate…”
Situatia dvs. cere , din partea dvs. , o hotarire „al dracului” de delicata/sensibila …
Daca doriti sa va continuati activitatea „la stat” … puteti cere repunerea in plata a pensiei numai atunci cind au incetat cauzele care au condus la suspendarea platii acesteia . Cauzele care au condus la … sint in L.329/2009 … deci puteti cere repunerea in plata numai atunci cind NU MAI LUCRATI la stat …
Cumularea pensiei cu salariul se poate face numai cu salariu din alte domenii … mai putin DE LA STAT . Cumularea pensiei cu salariul din acele „alte domenii” se poate face numai de catre pensionarii PENTRU LIMITA DE VIRSTA …
Limita de virsta (acum , ca salariat la stat) pt.dvs. este de 65 ani . Dar limita de virsta pentru dvs. poate deveni VIRSTA PE CARE O AVETI IN PREZENT prin renuntarea la serviciu (cel pe care il aveti acum) , cererea de repunere in plata a pensiei (foste) militare si , eventual continuarea activitatii in unul din acele „alte domenii” . Aceasta deoarece prin re… re … fostei dvs. pensii militare deveniti pensionar PENTRU LIMITA DE VIRSTA , cu drept de a va continua activitatea (chiar si la aceasta virsta „frageda” pe care o aveti in prezent)
aprilie 16, 2012 la 10:22 pm |
Interesant de vazut si „consultatia juridica” de la http://consultjuridic.blogspot.com/2010/12/cumul-pensie-salariu-conform-legii-nr.html
Sa fie oare total eronata concluzia finala?
Din acest motiv sunt inca in „ceata”….
Iau in considerare parerile dumneavoastra pertinente si va multumesc pentru lamuriri.
Intr-adevar va trebui sa iau o decizie tare „delicata”…
aprilie 17, 2012 la 8:11 am
@Emil
Este complet gresită acea consultatie.Abia in 2030 se ajunge la acea limita de varsta de 60 de ani.
Daca salariul prezent este mai mare decat pensia recalculata/revizuită lucrati in continuare domnule, cat va tin puterile.
Nu veti obtine o noua pensie civila ci vi se va recalcula pensia existenta, dar suspendata, in conditiile Legii 263/2010, asa cum am precizat si in raspunsul anterioar.
aprilie 16, 2012 la 8:06 pm |
@Emil aprilie 16, 2012 la 10:15 am ::
continuare …
Renuntind la serviciul „la stat” puteti cere repunerea in plata a pensiei .
Pentru aceasta , fosta dvs. pensie militara va fi re… re… folosindu-se stagiul de cotizare de 20 ani , iar anii lucrati „in civilie”
va vor fi adaugati (deocamdata folosind tot stagiul de 20 ani) …
Daca nu renuntati la serviciu , perioada „militara” va va fi luata in considerare (la virsta de 65 de ani) … dar pentru ea se va folosi stagiul de cotizare de 23 ani 5 luni (adica acea parte de pensie va fi mai mica) … iar pentru partea „civila” de activitate se va folosi stagiul de 30 ani … adica pensie tot mai mica decit ati primi prin „adaugarea acitivitatii civile” acum …
Renuntarea la serviciul „la stat” , pentru re … re… fostei pensii militare folosindu-se stagiul de 20 de ani , o puteti face pina la 31.12.2013 (pentru a mai putea „beneficia” de prevederile L.119/2010 , privind re… re… fostelor pensii miltare de stat) … Dupa aceasta data se intra in sistemul L.263/2010 … si „dumnezeu cu mila” …
aprilie 16, 2012 la 10:01 pm |
@Emil si @mos alecu
Domnul Emil si-a deschis o data dreptul de pensie in baza L 164, drept pe care nu si l-a pierdut chiar daca a fost doar suspendat in baza legi 329/2009.
Pensia sa militara , desi suspendata, se recalculeaza si se revizuieste din oficiu in baza L 119/2010 si OUG nr.1/2011 si se reia in plata cand inceteaza cauza suspendarii, respectiv cumulul cu salariul la stat.
Eu cred ca la anul legea 329 nu va mai exista.
Domnul @Emil chiar daca a iesit anticipat la pensie, in baza Legii 119/2010 este considerat pensionar pentru limita de varsta.
Intreaga perioada lucrata dupa pensionare se considera stagiu ulterior pensionarii si se va adauga, la cerere, stagiului din decizia de pensionare ca militar, cuantumul pensiei militare recalculate/revizuite marindu-se cu cuantumul stabilit prin decizia separata de recalculare pentru perioada lucrata dupa pensionare, in conditiile art 99 si 103 din L 263/2010.
Evident, ca si pentru aceasta perioada va beneficia tot de stagiul complet de cotizare de 20 de ani.
aprilie 22, 2012 la 6:16 pm |
@Ovidiu aprilie 22, 2012 la 10:12 am :
Prima : nu incriminez pe nimeni ! Am incercat sa arat ceea ce , de mai multe ori si in mai multe locuri , tot am spus : multe cresteri de pensii (cu ocazia re…re…) au aparut din cauza luarii in calcule a conditiilor de munca ; conditii de munca ce nu fusesera luate in calcul (din mai multe motive) inca de „pe vremea” L.164/2001 .
A doua : presupunind ca am inteles „peripetiile” legate de inscrierea denumirii functiei … cred ca numai justitia v-ar mai putea face dreptate … in masura in care acea semnatura a dvs. (privitoare la actualizarea fisei de evidenta a functiilor…) nu va fi considerata „dezincriminatorie” pentru toti cei care au prelucrat ulterior acele date … Dar … puteti incerca !…
iulie 30, 2013 la 7:13 am |
Cunoaste cineva ceva in legatura cu recalcularea pensiilor in invatamant, ca urmare a faptului ca am detinut o norma si jumatate timp de 15 ani si am iesit la pensie conform varstei?
octombrie 16, 2013 la 10:13 am |
Sotul meu s-a pensionat de aprox. 2 cu aproximativ 5 ani mai devreme avand conditii de munca deosebite (a lucrat in constructii), dar nu si-a intrerupt activitatea, lucreaza in continuare la aceeasi firma. Ce lege reglementeaza si cum se procedeaza la calcularea sporului ce ii revine la pensie, multumesc pentru atentie. O zi buna!
decembrie 18, 2013 la 11:11 am |
am iesit la pensie limita de varsta de un an lucrez la privat pot solicita recalcularea pensiei si ce pasi trebui sa fac
decembrie 19, 2013 la 12:09 am |
stef
Nu ma mai ocup de pensii.
Poti gasi raspunsul aici:
http://www.huhurez.com/search/label/Recalculare%20pt%20stagii%20ulterioare
aprilie 26, 2016 la 5:11 am |
Cu ajutorul nostru, puteti infiinta un PFA care sa va asigure ca veti colabora doar in perioade in care firma chiar are nevoie de dumneavoastra si veti fi platit de pana la 4 ori mai bine, pentru aceeasi munca.
februarie 20, 2020 la 3:41 pm |
AM ESIT LA PENSIEA CUVENITA IN 2009 AM 10 ANI LUCRATI DUPA PENSIE AM DREPTUL LA RECALCULAREA PENSIEI ,SI DE CIND.