Comentarii la Comunicatul SCMD privind legea 119/2010 si HG 735/2010 de recalculare a pensiilor militare


Istoricul militar Mircea Dogaru, presedinte SCMD

http://militar.infomondo.ro/actualitate/comunicat-al-scmd-catre-membrii-si-simpatizantii-scmd.html

De acord cu initiativa SCMD, dar, as preciza urmatoarele:

Solicitarea actelor doveditoare ale veniturilor lunare nu echivaleaza cu un consimtamant pentru recalcularea pensiei si nu anuleaza dreptul la actiune in instanta, individual sau asociativ, al pensionarilor militari.
Conform principiului de drept „ DURA LEX SED LEX” nimanui nu i se cere consimtamantul pentru aplicare unei Legi adoptate.

– Cifra de 1680 lei pentru o pensie maxima pare a fi nerealista daca am compara veniturile lunare ale militarilor cu salariul mediu brut pe economie, din perioada 1950-2010, avute in vedere pentru stabilirea puntajului mediu anual si a cuantumului pensiei.
Cei care au lucrat 30 de ani in armata pot cumula, cu sporurile prevazute de Legea 119, intre 3-4 puncte de pensie, ceea ce inseamna pensii intre 2100 si 2900 lei.
Legea unitara a pensiilor va abroga legea 19/2000 si Legea 164/2001, dar nu va anula dispozitiile Legii 119/2010, in curs de aplicare, pe care, probabil, le va prelua in capitolul referitor la pensiile speciale.
-Se poate, intr-adevar, vorbi de o discriminare a militarilor, diplomatilor, auxiliarilor din instane si a parlamentarilor comparativ cu judecatorii si procurorii.

334 răspunsuri to “Comentarii la Comunicatul SCMD privind legea 119/2010 si HG 735/2010 de recalculare a pensiilor militare”

 1. mos alecu Says:

  Spuneti ca : “daca am compara veniturile lunare ale militarilor cu salariul mediu brut pe economie, din perioada 1950-2010, ” .
  Ne puteti spune si noua cam care sint acele venituri ?
  Dar fara a folosi expresiile ( prezentate cu scremetele specifice ) lui Shit’an…sau panglicile (scoase pe unul din orificiile tubului sau digestiv) lu’ ala micu…

  • PLANO10 Says:

   Salut@Alecu
   Salariile medii brute pe economie le gasesti aici
   https://plano10.wordpress.com/2010/07/27/salariile-medii-lunare-pe-economie-din-1934-2010-utilizate-pentru-calculul-punctajului-mediu-anual-de-pensie/
   iar salariile efective sunt cele din evidentele militare(state de plata, Fisa de cadre, etc) pe care militarii le stiu, este adevarat ca nu exact, precum civilii din cartile de munca. De aceea s-a prevazut si eliberarea acelor acte doveditoare pentru ca fiecare militar sa poata verifica daca i s-a stabilit corect cuantumul pensiei prin Decizia de recalculare.

   • PLANO10 Says:

    @alecu
    Eu le stiu exact pe ale mele din Carnetul de munca. Am lucrat in multe contestatii pe Legea 164 ca sa am o imagine cat de cat apropiata despre soldele militarilor.
    Asa ca pot sa estimez ca intre doi ofiteri superiori nu va mai fi o diferenta enorma de pensie, uneori dubla, numai pentru faptul ca unul a iesit la pensie pe functia corespunzatoare gradului si celalalt a prins o functia grasa in ultimii ani de activitate si si-a mai tras si salariu de merit in ultimul an.
    Intre cei doi va mai ramane o diferenta … dar nu atat de mare precum cele rezultate din HG-urile de aplicare a Legii 164/2001 care au modificat HG-ul 1188 /2001/

   • mos alecu Says:

    Spuneti : „salariile efective sunt cele din evidentele militare(state de plata, Fisa de cadre, etc) pe care militarii le stiu, este adevarat ca nu exact, precum civilii din cartile de munca.”
    Am crezut ca dvs. , stiindu-le cu exactitate , ati putut face estimarea la 3-4 puncte de pensie ‘pe bune’…

 2. Eu sunt mai saraca decat in 1989 Voi? « Hai ca se poate! Says:

  […] noi, Griska, Ioan Usca, Ioan Sorin, KinR, LinkPing, Marcus, Matilda, Mircea Rusnac, Natasa, Orfiv, Plano, Societate, Starea Natiunii, Supravietuitor, Teo, Toni, Transildania, Vassyle, World of Solitaire, […]

 3. T_REX Says:

  multumesc plano.unde ai fost pana acum?ASTA_I ADEVARUL PE CARE TOTI IL OCOLESC.sper sa nu deranjeze faptul ca am copiat. cunosti atat de bine problematica incat raman mut de…..admiratie. multumesc.este clar ca ai lucrat cu multi amarasteni ca mine.

  • plano10 Says:

   Ma bucur daca ti-au fost de folos comentariile.

   Ca sa vezi cat de acceptabila este Legea 119, daca admitem ca un militar, in 30 de ani de activitate, a avut numai salariul mediu pe economie tot aduna un total de 3o puncte care, impartite la 20 ani, stagiu complet, dau un puntaj mediu anual de 1,5 puncte de pensie, plus 20 %~ o,3 puncte de pensie pentru Ordinul MM , fac in total 1,8 puncte de pensie. Daca a mai lucrat si in conditii deosebite sau in grupa I de munca punctajul i se mareste cu 50%, adica dintr-un foc are 2,7 puncte de pensie x 732(valoarea actuala a unui punct de pensie)= un cuantum de pensie de ~1975 lei.
   La acest cuantum se adauga si procentele corespunzatoare pensiei suplimentare, dupa cum rezulta din Ordinul comun al MApN, MAI si SRI, aparut pe surse pe net si care este publicat mai sus intr-un articol separat.
   Retine: am considerat ca pe intreaga perioada de activitate a avut venituri numai la nivelul salariului mediu pe economie.

   • ELENA Says:

    E suuuuper, mai ales pentru cei care au fost dati afara cu Ordonanta 7/1998! Eu am pensia sub 3.000 lei, asadar nu mi-o diminueaza, chiar daca am numai 20 de ani si o saptamana vechime ca si cadru militar?!?

 4. T_REX Says:

  ASA ESTE ,dar se pare ca unora nu le convine…cunosti bine subiectul deci ma abtin sa mai detaliez.inca o data multumiri si am sa stau cu un ochi permanent deschis pe PLANO

  • plano10 Says:

   E evident ca legea 119 nu este convenabila pentru cei care au acum o pensie de peste 3600 lei?
   Dar cati sunt dintr-acestia ?

   • ELENA Says:

    Realitatea e ca sunt foarte putini (si spun asta din date oficiale), dar nici celorlalti nu le va fi bine! TOATE PENSIILE SE VOR DIMINUA! Am facut cu nu stiu cati finantisti o multime de simulari si in nicio varianta nu ne va fi bie. La niciunii, adica nici tie, T_REX!

   • T_REX Says:

    ce fericit pare sa fie mos Alecu-dar surpriza,nu ai dreptate.eu am 30de ai vech, stabilita. am fost pe o funct. superioara ,mai putin ultimul an.am avut ind. de com.+sol.de merit mai putin ultimul an, in concluzie dat. aberantei L164 in 9 ani am pierdu val. a3 masini mici cum zice col. Voinea. recalculat, dupa L119 voi castiga cam intr. 350-450 lei plus multumirea ca s-a facut dreptate.PS. ati auzit de cpt. care adus cu succes functia de cdt.pl. peste 10 ani in ultimi 2-3 ani a sarit peste functii si grade ca la proba garduri iar in uuuuuuuuultimul an a iesit la pensie pe functie de col. +ind.de com+ sold.de merit-= vo 38.000.000lei. nu ai auzit ?ei bine se poate dupaL164(la care se pare ca ai contrib. decisiv) SE POOAAAATTEEEE. deci a fost nu o lege proasta ci una TEMBELAAA care a incurazat printre altele mita nepotismul marlania cat cuprinde.,

  • plano10 Says:

   @Elena
   Cei care au acum sub 3300 lei, dar au vechime stabilita, nu efectiva, peste 40 de ani, pierd foarte putin. In schimb sunt altii, foarte putini, care pot pierde si 2000 lei.
   Si disponibilizatii sunt dezavantajati pentru ca au vechime mica si nu pot acumula un total de puncte mai mare care sa se imparta la 20. Pentru ei era mai favorabilaLegea 164 care stabilea ultima solda ca baza de calcul.

   • mos alecu Says:

    Si , uite asa , ii vine mintea ‘cea de pe urma’ romanului.
    Ati descris perfect situatia in care se afla cei din echipa T_REX…pe care ei nu vor s-o inteleaga : „daca unii pierd…ei nu cistiga , in nici un caz ” .

   • nikk Says:

    @ mos alecu
    Imi pare rau ca trebuie sa te dezamagesc,dar cei din echipa nlui T-REX sunt multi si parte din ei vor castiga ceva la pensie pe L119/2010.Este vorba de ofiterii superiori carora nu li s-a luat in calcul la stabilirea pensiei cf. L164/2001 , solda de merit si indemnizatia de comanda ,deoarece nu au beneficiat de aceste drepturi in ultima luna de activitate.Multi dintre ei au avut aceste drepturi si nu beneficiaza de ele, cum tot atat de bine altii nu le-au avut de-a lungul carierei dar s-au ,,orientat ‘’ si-au fost ajutati de fosti colegi binevoitori sa-si aranjeze o pensionare favorabila. Ce-i drept ,vor castiga putin dar satisfactia va fi mare deoarece vor pierde cei care i-au adus in situatia asta. Dupa cum foarte bine observa Plano10 caruia ii multumesc pentru profesionalismul si echidistanta de care da dovada ,DISPAR DIFERENTELE FOARTE MARI intre cuantumurile pensiilor ofiterilor superiori .

   • plano10 Says:

    @nikk
    Acestea sunt estimarile mele, bazandu-ma numai pe textele actelor normative publicate.

 5. nicolae Says:

  Aplicarea principiului „contributivitatii” la pusculita comuna a sistemului public de pensii nu are temei legal si nici moral in cazul militarilor.Nu poate fi inventata o contributivitate acolo unde ea nu a fost prevazuta de lege !…dupa cum nu este moral sa pretinzi recalcularea pensiei in baza unei contributivitati inexistente. Si uite asa au reusit guvernantii sa ne incaiere pe o falsa problema !
  Ca in toate armatele tarilor partenere euroatlantice in care exista prevederi de pensionare separate de sistemul public militarul are dreptul la un nivel de trai la pensie cat mai apropiat de nivelul omologului aflat in activitate, alaturi de care poate reveni prin rechemare sau mobilizare.!..asa cum este normal sa se intample dupa o cariera militara plina de incompatibilitati si interdictii, inclusiv “ dreptul “ de a avea venituri numai din solda.
  Legea 119/2010 a fost declarata constitutionala doar in raport cu criticile formulate in sesizarile depuse laCurtea Constitutionala. Referitor la situatia particulara a militarilor, aflati in aceleasi raporturi juridice cu magistratii, nu au fost depuse, inca, sesizari .
  Sa nu ne pierdem speranta !

  • plano10 Says:

   Ar fi discriminatorie in comparatie cu magistratii si discriminare pozitiva in comparatie cu pensionarii din actualul sistem public de pensii.
   Nu prin aceasta recalculare va fi afectata majoritatea militarilor ci prin faptul ca pensia militarilor a fost decuplata de solda activilor.
   Peste 10 ani vor fi din nou diferentieri mari de pensie, intre militarii, functie de perioada in care a iesit la pensie.

 6. T_REX Says:

  asteptam un raspuns de la mos ALECU, dar vad ca nu mai vine,batranetile or fi de vina @NICOLAE-mai zi de cateva ori ca nu ai contribit,poate citeste cine trbuie si te las la salariu minim pe economie

  • mos alecu Says:

   Ai dreptate…batrinetile te invata ca , decit sa vorbesti mult si prost , mai bine taci … si-i lasi pe cei tineri sa vorbeasca mult .

 7. Ionel Says:

  Am si eu o nedumerire : Pensia de serviciu se recalculeaza functie de anul iesirii la pensie al fiecaruia; sa zicem ca pana aici ar fi corecta alinierea cu civilii; Ok, dar de atunci, civililor li s-au indexat pensiile de mai multe ori; pensiile militare recalculate vor fi si acestea indexate cu procentele aplicate civililor, considerandu-se momentul „o” anul iesiriii la pensie???

  • mos alecu Says:

   Indexarile aplicate pensiilor din sistemul asigurarilor sociale de stat s-au materializat in valoarea punctului de pensie . Aceasta valoare aplicindu-se si pensiilor ‘recalculatilor’ este ca si cind s-ar aplica toate indexarile de la ceilalti…

 8. VIJAICA MIHAILESCU ION Says:

  Buna seara
  am iesit la pensie anticipat in 1998 co Ordonanta 7 si am 27 ani de serviciu din care 20 de cadru militar.
  Ulterior am lucrat ( inca mai lucrez) in viata civila 5 ani pe cartea de munca.
  Poate sa-mi spuna cineva daca la recalcularea pensiei militare conform Ordonantei 119 / 2010 mi se adaoga si anii lucrati dupa iesirea la pensie ?

  • plano10 Says:

   Daca nu aveti varsta standard de pensie~63 ani si ceva,nu puteti nici dupa legea 164/2001 si nici dupa L 19/2000. Cand impliniti acea varsta va recalculeaza pensia, adaugand punctajul mediu calculat prin impartirea la 33 ani si nu la 20 ca in cazul recalcularii pensiei militare..

 9. Vlad Cluj Says:

  PLANO 10 din informatiile obtinute greseste cand calculeaza pensia la punctul mediu. Eu o calculez la pct MAXIM.
  Date de baza: sc. of= 3 ani
  Ofiter = Promotie 78 =27 ani ca of.(pana in 2004)
  Salar = 3 salarii medii pe ec.( calculam pensia maxima)
  Grupe munca= 10 ani =25%( pana in 2001)
  3 ani = 50% dupa 2001
  Vechime totala = 34 ani
  MM = 20%( vechime 25 ani)
  Pensie suplimentara = aprox 0.18% ( se ia pe perioade)
  Pas 1 – Calc puncte de pensie= 3 ani Sc. Of.( venit 25% din salar ???)* 1 pct = 3 pct.
  14 ani * 3 pct. = 52 pct
  10 ani * 3 pct * 1.25 = 37.5 pct. Se aplica
  limitarea de max 3 pct/an conf L119/2000 art.78(4) si raman = 30 pct
  3 ani * 3 pct. * 1.50 = 13.50 pct
  Pas 2 Adunam = 3+52+30+13.5 = 98.50 pct
  Pas 3 Stab pct pensie = 98.50/20 ani = 4.925 pct.
  Pas 4 si 5 = 4.925*1.2(MM)*1.18(pens supl)*732 RON = 5.104 RON brut
  Pas 6 dupa impozitare = 5104*0.84 ( 16% la toata pensia) = 4.288 RON
  DACA STIE ALCINEVA ALTA METODA DE CALCUL ASTEPT RASPUNS

  Date aprox – Lt./ cdt plt in 1978 salar 2600 lei/ 2011 rezulta 1.29 pct( nu 3 din ex.)
  – Col sef st maj Bg in 2003 salar 21 mil/6.7 mil = 3.13 pct*1.25( gr II) = 3.91 pct ( nu 4.50 din ex.).Cine are fisa fiscala data de unita te poate calcula pe anul respectiv punctajul daca stie si gr. de munca

  • plano10 Says:

   O prima greseala la 3 ani sc of.
   In loc de 3 pct sunt 0,75 pct.

  • mos alecu Says:

   Greseala fundamentala in exemplul dat este aplicarea aiuritoare a expresiei :”Eu o calculez la pct MAXIM.” Una este ‘punctaj maxim’ pentru lt.-cdt.pl si alta este pentru col.-sef st.mj. Bg.
   Din ce spuneti (la sfirsitul postarii ) un punctaj rezonabil pentru o evolutie uniforma este (1,29+2,91)/2=2,1.
   Cu acesta ar trebui sa faceti calculele , cu toate corectiile (pensie suplimentara , conditii de munca , ord.M.M.) , si apoi vedeti ce va asteapta . Si tineti cont , neaparat , de observatia facuta de Plano 10 ; si vedeti ca cei 3 ani nu intra la nici una din corectiile de mai sus (mai putin ord.MM care , de fapt este o majorare a punctajului mediu final…).
   Deasemenea mi se pare cam prea mare 0,18 ala pentru pensia suplimentara…
   La impozitare trebuie tinut cont si de contributia pentru sanatate ; in total impoz.+cass=20,56%.

   A…si legea din 2000 este nr.19. Nr.119/2010 esta nenorocita de lege care ne racalculeaza.

  • mos alecu Says:

   Au…am gresit.. Punctajul ala mediu pentru cariera este :(1,29+3,13)/2=2,21 … 1,25 ala (pentru conditii de munca ) se aplica in procedeul de estimare prezentat) la sfirsit..

  • mos alecu Says:

   mos alecu spunea…

   24 iulie 2010, 14:34
   mos alecu spunea…

   Din absurditatile L 119 /2010 si „normele” metodologice pe care ne dam cu parerea…
   La nivelul anului 2009 :
   -sg.maj. ,functie minima ,fara solda de merit,fara vechime,cu indemnizatie de dispozitiv realizeaza 0,4 pcte.pensie
   -pl.adj.sef (ordinul MM cl I),functie max.,solda de merit,vechime max.,cu indemniz.de dispoz. realizeaza 1,11 pcte.pensie
   -considerind aceasta situatie valabila pe intreaga perioada de activitate a unui subofiter , rezulta un punctaj mediu de 0,78 /an
   -pentru o activitate de 30 ani rezulta ca poate acumula 23,4 pcte.
   -deoarece vechimea standard a fost fixata la 20 ani rezulta un punctaj mediu anual de 23,4/20=1,17 pcte.
   -prin aplicarea prevederii cu Ordinul MM punctajul se mareste cu 20% si rezulta 1,404 puncte de pensie. DE RETINUT.
   -acelasi subofiter nu trimite datele privind soldele si i se va calcula 1 punct de pensie in fiecare an
   -pentru 30 ani rezulta 30 puncte
   -pentru vechimea standard de 20 ani rezulta punctajul mediu anual de 30/20=1,5 pcte.
   -majorat cu 20% pentru Ordinul MM rezulata un punctaj mediu anual pentru calculul pensie de 1,8 .
   -comparind 1,8 cu 1,404 (punctajul mediu anual stabilit cu valorile reale ale soldelor) s-ar parea ca (pentru subofiteri) ar fi mai avantajos punctajul stabilit fara folosirea soldelor reale…
   24 iulie 2010, 15:14
   mos alecu spunea…

   Pentru un lt.col. (pornit de la lt. – asa cum am fost noi la vremea noastra) situatia se schimba .
   Facind aceleasi calcule (simulare) :
   -lt. , functie minima ,fara solda de merit , fara indemnizatie de cda. , fara vechime , cu indemniz.de dispozitiv , realizeaza 0,67 pcte pensie
   -lt.col. (ordinul MM cl I) cu solda de merit,indemniz.de cda.,vechime max.,cu indemniz.de dispozitiv , realizeaza 1,89 pcte.pensie
   -media intre cele doua situatii este 1,28
   -in 30 ani realizeaza 1,28*30=38,4 pcte
   -prin vechimea standard de 20 ani obtine 38,2/20=1,92 punctaj mediu anual
   -prin majorarea pentru ord.MM rezulta 2,304 punctajul mediu anual pentru calculul pensiei
   -comparind 2,304 cu 1,8 (punctajul care s-ar obtine prin folosirea salariului mediu brut pe economie ;conform calculului din postarea anterioara) ar rezulta ca punctajul stabilit folosind soldele reale este mai avantajos (in limitele porcariei acesteia de lege).
   24 iulie 2010, 15:54

   • plano10 Says:

    @Alecu
    Din simularile prezentate nu prea rezulta ca s-au adaugat procentele pentru grupele de munca sau conditii deosebie si nici cele pentru pensia suplimentara.
    Nu e corect, nici ca exemplificare, sa faci media intre punctajul minim si cel maxim.

   • mos alecu Says:

    Dar ce mai este corect in zilele noastre ??!

    Si acum ‘pe bune’ :

    -aceasta ‘simulare’ este un cadru – schelet – pentru calcularea estimativa a ceea ce ne asteapta

    – procentele pentru grupele (conditiile) de munca sint foarte variabile… Din cei aprox. 82.000 pensionari militari , un numar relativ mic , a lucrat ‘cap-coada’ in altfel de conditii decit cele normale … majoritatea au perioade (mai lungi sau mai scurte ) de lucru in alte conditii de lucru (la militari aceasta depindea de functiile ocupate de-a lungul carierei…nu era ca in civilie , unde otelarul este otelar de la angajare pina la iesirea la pensie )

    -pentru pensia suplimentara…si aceasta este destul de variabila , functie de diferite perioade. Pentru toata perioada in care s-a platit aceasta contributie , media ponderata este de 15,13%/luna… Aplicarea acesteia la exemplele de mai sus ar fi modificat valorile dar nu raporturile intre categoriile prezentate.

    -media intre punctajul minim-maxim este acceptabila ca urmare a relativei uniformitati a parcursului carierei militare ; perioadele de stagiu in grad sint aproximativ egale , iar inaintarile in grad determinau (sau erau determinante) si pentru
    avansari in functii . Eventuala incorectitudine poate proveni din pozitionarea soldelor militare , in diferite perioade de timp , fata de salariul mediu pe economie (functie de diferite conditii -capricii- politice , soldele erau marite/micsorate fata de media economiei)

   • plano10 Says:

    @alecu
    Vise…vise si iar vise ….cu pensii de 5100 lei.

   • mos alecu Says:

    @plano10 spune:
    august 11, 2010 la 7:56 am

    ???

 10. Vlad Cluj Says:

  Din simularile facute de cei care au date ,rezulta:
  – pensiile ofiterilor vor scade cu 30-50%
  – cel mai afectati vor fi cei cu vechime mica care vor avea pensii mizere desi nu au nici o vina pt ca statul a creat aceste reguli pe care le schimba in cursul jocului.

  • ELENA Says:

   Eu nu sunt finantist, dar am dat datele mele unui prieten „priceput si rabdator” sa-mi recalculeze pensia. Am iesit din sistem la o vechime de 20 de ani si o saptamana, in jurul varstei de 40 de ani. Dupa simularea facuta de prietenul meu, pensia mea va scadea cu 63,82 %. Sper sa fi gresit el, ca daca a calculat corect, …. il bat mar!

 11. T_REX Says:

  @ELENA-da de ce te-ai grabit asa elena draga,ca doar la Justitie faceati si voi ce fac toti la DMH? Este evident de ce, cel putin pentru mine si la fel de evident este si de ce nu-ti place L119.dar oricum pt. tine am inteles ca de fapt pensia reprezinta ..acolo maruntis de buzunar si tigari

  • ilie de la scularie Says:

   Tare inturlucat mai spui matale cele care ti s’or poruncit a le spune , mai nene…Pi di’adicatelea eu pricep ca matele zici ca cei din justitie (ceia care au trebaluit prin armie) preumbla , de colo colo , niste foi de ceasloave… si ca bine le face ca-i arde la pensie… Da’ tanti Elena a vorovit ca cum ar fi vorovit un militar… ca in blastamata aiasta de lege nu prea se pune nici un fel de strunga intre felurite feluri de militari…si totuna o sa palesca si pe jurist , si pe tanchist , si pe marinar… si …si pe matale.
   Iara de vorbele precum ca pensia este pentru tanti Elena :”acolo maruntis de buzunar si tigari”…popa din sat de la noi ar zice „aiasta-i mare magarie s’o zica un om cu scaun la cap”. Da’ parca mai poti sa te increzi in popi ?!!

   • T_REX Says:

    @FERARUL ILIE-bai sa fie…fata(adica tanti)a zis nea Ilie,nu eu.cum puteai sa-ti inchipui o asemenea marlanie din partea unui superfinut..ca mine.

   • T_REX Says:

    da pi mini nu ma paleste bre,pi mini m-o palit scarba aia de 164.pentru mini 119 este dulseata pi coltunasi bre.apai o sa mai gavarim noi ca treba tot ne prea avem

  • ELENA Says:

   Nu e vorba de bani, in sine (Banii n-aduc fericirea ….)! E vorba de niste principii.

   • T_REX Says:

    vreau sa-mi cer scuze public de la d.ELENA. nu dansa a zis cuvintele de mai sus pe care le-am folosi.in viteza pe mai multe bloguri am facut o confuzie:mi de scuze d. Elena,primesc orice pedeapsa

   • nikk Says:

    @ELENA,
    Este regretabil ca invocam incalcarea unor PRINCIPII doar in momentul in care suntem afectati si ,,noi „. Apreciez SMCD-ul si subscriu oricaror actiuni benefice in favoarea fostilor militari … dar …din postura de SIMPATIZANT. Nu pot fi coleg de sindicat cu Col.dr.(rz)Constantin / mai mult / sa-mi aprobe (semneze)cererea de adeziune !!! Ar insemna sa-mi incalc PRINCIPIILE. In momentele in care ma indoiesc de hotararea pe care am luat-o (de a nu ma afilia sindicatului ), arunc o privire in biblioraftul in care pastrez rezolutiile memoriilor adresate Directiei financiar contabile /sectiei pensii militare /ministrilor apararii /samd.Sa nu credeti ca-i felicitam!!! Pur si simplu solicitam respectarea unor PRINCIPII…Cand recitesc raspunsurile pe care le-am primit la vremea respectiva,dar mai ales cand vad numele semnatarilor si a celor ce le avizau juridic imi piere pur si simplu cheful de a ma inscrie in sindicat. Pentru a nu fi acuzat de unii pe nedrept, va asigur ca fac parte dintre cei care sunt CATEGORIC impotriva includerii pensiilor militare in sistemului unitar . Cat despre PRINCIPII , ce sa zic……………???????

   • ELENA Says:

    @T-REX
    S-o crezi tu ca eu pot sa te iert asa usor!
    In fine, … „instanta amana pronuntarea”.
    @nikk
    Si pe mine in Armata m-au suparat multi. Dar am trecut cu vederea (asta nu inseamna ca voi trece cu vederea si postarea lui T_REX de ieri). Si inainte de a aparea problema asta cu pensiile, orice coleg apela la mine pentru o problema juridica, il ajutam cu draga inima. Din principiu. Imi place sa se vorbeasca de bine de mine, imi place sa fiu o colega buna, sa las loc de buna ziua pe unde trec. De exemplu, nu sunt afectata de L 329/2009, dar am luptat pentru abrogarea cap. IV din aceasta cat … toti afectatii la un loc!

 12. teo Says:

  calculati gresit finca nu pot face nimic legea ramane la fel vor scoate intrusi din aceasta lege

 13. Nicu Says:

  Degeaba se clameaza solidaritate….Degeaba ati devenit membrii ai SCMD…Degeaba conducerea SCMD propune unirea in actiune, adica boicotarea aberantei legi… Dati navala fratilor la recalculare ca poate prindeti potul cel gras si felicitarile bocilor, oprilor, marinilor seitanilor, vladescilor s.a.m.d.
  Cu asertiuni „sa moara capra vecinului”, vom avea ceea ce ne doreste camarila aflata la putere. Si, din comentarii, se observa ca unora le pica chiar foarte bine…

 14. Vlad Cluj Says:

  Multumesc pt reactiile la postarile anteriare
  1. Pt Sc Of la determinarea punctajului eu am inteles ca se imparte solda pimita la 25% din salarul brut al anului respectiv. Nu-mi aduc aminte solda din scoala si poate la calcule am gresit.
  2. NIMENI NU POATE AVEA PENSIA MAXIMA CALCULATA ( 5100 RON) pt ca ar fi trebuit sa aiba solda de Col. sau Gl. toata viata.
  3. Da ..aveti dreptate dupa ce se trage impozitul se mai ia aproape 300 RON sanatatea …asa ca pensia max poate fi NET = 4000 RON daca indeplinesti conditli de la pct. 2
  4. Din pacate unele pensii vor scadea cu peste 50% ….SI VOR AJUNGE CHIAR SUB 3000 RON asa cum ne-a asigurat MINCIUNEL ca nu se va intampla. Apropo de stiri TV azi……..si salarile IN MANA NU AU SCAZUT SUB 600 RON pt ca „in mana inseamna BRUT’ . La noi probabil vor justifica – ” pensia pe LUNA nu vafi sub 300 RON … pe PAMANT e altfel!!!
  5. A aparut si o alta varianta privind plafonarea pct. de pensie la 3 pct/luna . Exemplu=An 2000 ; Salar= 3 salarii medii. Conditii speciale = 50%.Dupa varianta anterioara Pct = 4.5 si plafonate ajung la 3.
  Dupa alta varianta – Pct pt. anul 2000 = 3 Pct pt vechime suplimentara = 1.5 Adunate = 4.5 pct .Ac varianta este mai avantajoasa si mi se pare mai corecta

  • plano10 Says:

   Pentru perioada anterioara aplicarii L 19/2000, deci 07 04 2001, plafonarea nr de puncte anuale nu functioneaza. Dupa… poti ajunge la maxim nr. de puncte pentru cate salarii medii pe econimia s-a platit contributia de asigurari.

   • nikk Says:

    @ Elena
    Raspunsul tau este OK. Daca te-am jignit imi cer scuze.Trebuie sa recunosc faptul ca m-am folosit de comentariul tau referitor la …PRINCIPII …,pentru a justifica neafilierea mea la SCMD. Si ar mai fi ceva pe langa motivul din comentariu de ieri. Sindicatul inca nu a convins…. Si nu numai pe mine . Procentul avansat de prietenul nostru Cezar ( 85% / ,,neafiliati’’) este contrar realitatii.Din nefericire situatia este mult mai crunta…. Si tu stii acest lucru.

   • ELENA Says:

    @nikk
    Nimeni nu trebuie sa justifice nimanui apartenenta/neapartenenta la SCMD. Esti sau nu esti, pur si simplu!
    Nu m-ai jignit, eu sunt acum cam acida deoarece am ajuns la un stadiu de oboseala cronica nemaintalnit pana acum, dar imi va trece! Deh, nu mai am 20 de ani, desi ma straduiesc sa raman … tanara!
    Cat priveste puterea de convingere a Sindicatului, am mai spus-o, asta vine si din lipsa noastra de experienta… Sindicala: dupa ce peste 20 de ani + scoala militara ai zis non-stop „Sa traiti, am inteles!”, acum parca iti e greu sa injuuri sau sa faci ceva … prea democratic! Nu cred ca am fost prea explicita! Deci, idei avem, forta de munca avem, dorinta avem, experienta nu avem.

 15. Aliosa Says:

  @ ALL!
  SORRY !
  Toate pensiile militare se vor INJUMĂTĂTI si pe unele locuri chiar mai mult !
  Nu vă luati după TRĂDĂTORI si DEZINFORMATORI !
  Vinovati de această situatie sunt si MILITARII care l-au VOTAT pe marinarul fără corabie !
  S-avem parte de sănătate că de BANI de la 01/01/2011 nu vom mai avea parte decât pe jumătate iar dacă luăm in calcul tva-ul, inflatia si alte nenorociri, vom avea pensii mai mici decât soferul paznicului de la Cotroceni.
  Sara bună oameni buni !

  • Plano Says:

   Daca eu iti spun ca exagerezi cu injumatatirea tuturor pensiilor militare… ma bagi in tagma tradatorilor si dezinformatorilor?
   S-ar putea sa ai dreptate numai in privinta celor care au pensii peste 5500 lei.

   • ELENA Says:

    … si daca eu iti spun ca pensia mea va scadea cu peste 60%, ma bagi in tagma mincinosilor? Sincer, cand Oprea anunta ca, dupa recalculare, pensiile vor scadea cu pana la 72% (pe-aici, pe undeva, nu mai tin minte exact), mi se parea ca exagereaza, dar nu comentam, neavand toate datele. Acum il cred.
    PS Am pensie sub 3.000 lei.

   • plano10 Says:

    Va scadea numai daca functia avuta la data pensionarii a fost de numai 2-3 ani.
    Esti dezavantajata ca prin disponibilizare ai acumulat o vechime mica si vei avea un total nu prea mare de puncte anuale.

 16. Marius Says:

  Buna seara .Intrbam ce trbuie sa fac sa-mi capat pesia .Am fost sfatuit si-am facut.Multumesc frumos .DAR ALTA:l-CMJ Arges solicita la arhive numai veniturile „Tota Brut”fara „recompensa anuala”(al 13 salariu)si fara prime [aceia de 25 Octombrie si cu alte evenimente sau merite deosebite(la incheierea unor misiuni dificile)] Raspunsul afost :”asa am primit ordin”Ori in art. 19 din Ordinul 340 din 4 mai 2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale se stipuleaza:
  e) premiile anuale si cele din cursul anului sub diferite forme Interesant si verificat:in raspusul sosit de la 02490″S”se mentioneza numai „recompensa anuala (al 13-lea salariu)”fara mentionarea OZU nr.restul sumelor nu au fost trecute din aceiasi motivatie „am primit ordin”Oamenii nu mint.Ce sa insemne acest lucru? la 02405 nu se mai elibereza nimic cadrelor militare privid pensiile-numai prin CMJ(acelasi ordin)” in acest context eu cum intru in posesia tuturor doc.pentru recalculare sau contestatie ?!S-a mai intamplat si in alt judet? Va rog frumos sa ma ajutati .Va multumesc

 17. stelian r. Says:

  Adresandu-ma celor care au o oarecare pregatire juridica, va rog sa-mi raspundeti, daca vreti, la intrbarile acestea care nu-mi sunt clare:
  1.In Legea 119 se prevede ca cei care au pensii mai mici de 3000 lei NU trbuie sa mai depuna cererea de recalculare a pensiei?
  2.Daca nu depun cererea de recalculare, ce se intampla, nu mai primesc pensia? Ce prevede Legea?
  Va multumesc, cu stima, S.R.

  • plano10 Says:

   @SR
   Daca ai fi avut dispozitie sa citesti articolele de pe acest blog nu mai puneai aceste intrebari.
   Sunt zeci de comentarii in acest sens.
   Numai cei care au avut salarii sub salariul mediu pe economie pot dribla Legea 119, daca nu-si depun actele doveditoare ale veniturilor.

 18. T_REX Says:

  1=da;2=nu;sa-ti fie de bine

 19. Nenea Says:

  Plano,am o mare rugaminte-fiindca vad ca te pricepi foarte bine si cred ca interpretezi corect toata aceasta nebunie,-da-mi un sfat:sa cer sau nu recalcularea pensiei avand in vedere urmatorul parcurs profesional:-1967-1969 activitate in viata civila; -1969-1985 sc.militara si subofiter; -1986-1998 ofiter(lt.col.in rez.).Mii de multumiri!Din „pensia nesimtita” asi da o bere!

  • plano10 Says:

   Sfatul meu este sa-ti ceri actele doveditoare ale veniturilor obtinute pe perioada cat ai fost militar. Cele din activitatea civila anterioara, probabil ca le ai depuse la dosar.
   Solicitarea actelor doveditoare nu echivaleaza cu cererea de recalculare.
   Altfel risti sa-ti calculeze punctajul mediu anual la nivelul salariului mediu pe economie.
   Solicitarea actelor doveditoare nu-ti anuleaza dreptul de a formula ulterior contestatii la decizia de recalculare.

 20. SC Says:

  T_Rex,unde se prevede in lege ca pensiile sub 3000 ron nu se recalculeaza ??

  • plano10 Says:

   Legea nu prevede expres, dar algoritmul de calcul cu stagiul complet de cotizare de 20 ani si alte sporuri fac ca multe din pensiile de 3000 lei sa nu scada prea mult.

 21. T_REX Says:

  daca sti sa citesti de ce mai intrebi?

 22. Anonim Says:

  multa prostie pe aici,foarte putini vor obtine peste 2 puncte,studiatii salariile medii brute si veti vedea ca in armata salariile sunt mici,norma de hrana ridica f mult venitul

 23. vasile Says:

  Domnilor colegi de unde ati scos atat de multe puncte de credeti ca ve-ti obtine mai mult de 2pct.? Anonim are dreptate.Ofiterii si subofiterii au avut tot timpul soldele mai mici sau egale cu salariul mediu pe economie (si inainte si dupa 1989), asa ca cei care vor depasi 1500 lei vor fi doar cei care au avut functii foarte mari.Parerea mea este ca cei care umfla puctajul nu au fost niciodata militari activi ci intervin pe blog doar pentru a ne induce in eroare si pentru a creea disensiuni intre diferite categorii de pensionari.

 24. maria Says:

  Va salut stimati colegi! Indraznesc si eu sa/i intreb pe cei mai informati dintre dvs. in ceea ce priveste algoritmul calculelor, despre situatia mea . Deci, pensionat la 01.06.2010,anticipat, 54 ani, vechime totala in munca 33 ani, efectiv ca militar, 23 ani si 10 luni, numai conditii speciale, operativ,7 ani personal civil,agent sef pr. de politie.E necesar sa cer adeverinte de la U.M. unde am lucrat ca P.C. ? Acestea chiar s/au desfiintat, fiind ale M.Ap.N.ului.Nu m/ar avantaja salariul mediu brut din acea perioada ?Cu multumiri anticipate, multa stima, Maria din Bihor.

 25. plano10 Says:

  @maria
  E necesar sa ceri adeverinta pentru perioada cat ai lucrat ca militar.
  Pentru perioada cat ai lucrat ca PC ai avut carte de munca si nu mai e necesar sa obtii acte doveditoare, perioada pe care poti s-o valorifici imediat dupa adoptarea Legii unitare a pensiilor, avand in vedere ca varsta standard de pensionare scade cu circa 6 ani din 60, pentru conditii speciale de munca.

 26. cocolinos Says:

  Este clar pentru cine stie ca ofiterii au avut putin peste salariul brut pe economie iar subofiterii chiar sub acest nivel. Un lucru este clar, dupa o viata plina de privatiuni, vin acum acesti nemernici (clasa politica tradtoare de neam)care si-au batut joc de tara, de economie si de populatie si ne invrajbesc, dau o lege prin care ne obliga pe noi sa cerem recalcularea pentru ca mai apoi sa nu ne mai putem adresa justitiei pentru simplul motiv ca noi am cerut ! Daca le tine fenta pot sa dea alta lege prin care sa ne oblige sa cerem sa le dam casele… Nu-i asa? Prea ne iau de prosti !
  Daca statul vrea sa recalculeze, este treaba lui sa recalculeze cat vrea dar sa nu ma puna sa cer eu, pentru ca nu eu vreau, ci el !
  Dupa ce el face ce vrea, si-mi scade pensia, ramane dreptul meu sa ma adresez tuturor instantelor interne si internationale pentru ca statul pe care eu l-am servit si aparat cu pretul vietii, acum isi incalca unilateral contractul cu mine.
  Daca ne-am organiza noi militarii am putea lua puterea politica in tara asta si atunci sa vezi toti hotii si banditii ascunsi acum in diverse partide politice, care dau legi prin care doar sa fure, cum ar fugi ca sa scape de furia legii care sta sa vina!
  Va privesc din ceruri colegii mei aviatori si nu numai care au cazut la datorie !
  Asa sa le ajute Dumnezeu !

  • plano10 Says:

   @cocolinos
   Pai asta de zici mata se cheama „palitura militara de stat”, condamnata aspru de legea penala.
   Puterea o iei usor in felul ala, da` ce faci cu ea ca si tie iti cer batranii pensii.
   Adio fonduri europene, adio imprumuturi. Cam toti dictatorii militari au sfarsit-o prost!

 27. SC Says:

  Pt.d-nul „plano 10”.Nu stiu daca ati urmarit Realitatea tv unde, pe burtiera,se scria,astazi,ca se recalculeaza pensiile militare si ca cele sub 3000 lei,nu.Care o fi baza legala ? Ce parere aveti ? Multumesc !

  • plano10 Says:

   Nu va luati dupa urechistii de la Realitatea carora le-a ramas in minte propaganda lui Boc.
   Scrie in Legea 119/2010 sau in HG 735/2010 ca nu se recalculeaza pensiile mai mici de 3000 lei? Nu!
   Este posibil ca dupa recalculare aceste pensii sa nu fie dimunuate prea mult, conform noului algoritm de calcul.
   Nu se intelege ca toate pensiile militare, inclusiv cele mai mici, de cateva te lei, se recalculeaza pentru a fi transformate in puncte de pensie?

 28. genistul Says:

  e greu de inteles ca toate pensiile se recalculeaza,inclusiv cele sub 30 0000000,din calcule toate scad f mult,in armata salariile au fost f mici,rar depaseau salariu mediu brut pe economie,norma de hrana si altele sporeau veniturile dar nu se calculeaza la pensie

  • plano10 Says:

   E greu de inteles…dar se recalculeaza toate. 🙂
   Nu spuneti ca acei cu pensii intre 2000-3000 lei au avut salarii sub venitul mediu brut pe economie!

   • Pensionarul militar indignat Says:

    @plano10
    Citez:”Eu le stiu exact pe ale mele din Carnetul de munca. Am lucrat in multe contestatii pe Legea 164 ca sa am o imagine cat de cat apropiata despre soldele militarilor.”
    Concluzie: Dumneata nu ai fost militar! Dumneata ai lucrat in multe contestatii pe Legea 164/2001 dar… nu ai fost militar!
    Ai fost membru in comisia de contestatii pensii care functioneaza in cadrul Ministerului Apararii ?!? Dar… nu ai fost militar! Atunci, in ce calitate comentezi „Comunicatul SCMD privind legea 119/2010 si HG 735/2010 de recalculare a pensiilor militare”???

   • plano10 Says:

    @Pensionarule
    Nu te mai indigna!
    Ca sa-ti dai raspuns la intrebare gandeste-te unde ajung contestatiile la pensii, care nu se solutioneaza favorabil la Comisie…
    As putea sa-ti raspund ca pe blogul meu comentez ce vreau, dar zic ca am incercat sa-l pun la dispozitia celor care au dorit sa aiba informatii despre toate categoriile de pensii speciale, puse in discutie de guvernarea Base-Boc, nu numai pensiile militare.

   • Pensionarul militar indignat Says:

    Citez:”-Se poate, intr-adevar, vorbi de o discriminare a militarilor, diplomatilor, auxiliarilor din instante si a parlamentarilor comparativ cu judecatorii si procurorii.”si „Ca sa-ti dai raspuns la intrebare gandeste-te unde ajung contestatiile la pensii, care nu se solutioneaza favorabil la Comisie…”
    Concluzie: Dumneata esti mai „constitutional” decat ceilalti discriminati (militari, diplomati, auxiliari din instante si parlamentari), ai statut constitutional! Faci parte din al doilea termen al discriminarii!

   • plano10 Says:

    Tot indignat?
    Crezi ca are vreo importanta pentru echilibrul comentariilor de pe acest blog.
    Ca sa-ti spulber siguranta concluziei trebuie sa fac precizarea ca in instante pot sa apara judecatori, procurori, avocati, consilieri juridici, grefieri, experti judiciari etc.

 29. CONSTANTIN.C Says:

  De ce ? de ce? de ce oare cei doi ministri Blaga si Oprea ies pe sticla si incearca sa dea asigurari ,cum ca pensiile mai mici de 3000 nu vor fi diminuate? De ce timp de doua zile la TVR pe „burtiera” apare continuu comunicatul conform caruia pensiile militare mai mici de 3000 de Ron nu vor fii dimunuate? Simplu. Asa-i la noi. Intai se taie si apoi se numara sau se masoara.Acum cand iubitii conducatori vor se aplice nelegiuita lege 119/2010 isi dau seama ca, fostii subofiteri sau fostii agenti de palitie vor ramane cu pensii foarte, foarte mici. Acestia nu vor mai cere recalcularea intrucat vor fi mai avantajati de raportarea la salariul mediu pe economie. Daca atitudinea ia aspect de masa apare un pericol deosebit intrucat, legea pensiilor militare nu se va putea abroga gratie numarului mare de pensionari care nu vor cere recalculare. Prin omisiune de fapt, ei nu cer renuntarea la vechiul sistem de pensionare.
  Lipsa previziunii caracteristica actualei guvrnari si” ilustrilor legiuitori”, a transformat aceasta categorie napastuita intr-un „berbece” care va lovi aliniamentul ambuscadei acolo unde se considera mai putin vulnerabil.
  Nu va puneti fireasca intrebare: DE CE SE MAI CERE RECALCULAREA PENSIILOR SUB 3000 de ron.daca tot nu vor fi micsorate? Smplu Au nevoie de semnatura si atunci se vor considera indreptatiti sa faca ce vor si sa taie atat cat vor. De fapt vor sa ne pacaleasca pentru a renunta prin semnatura la statutul de militar. Daca o facem …Sa ne fie rusine. Regretele tarzi nu tin de foame.

 30. maria Says:

  Stimati colegi! Am avut neplacea de a constata , din discutiile purtate cu fosti colegi de serviciu, ca majoritatea subofiterilor pensionari chiar CRED in minciuna lansata de nu stiu cine ca pensiile sub 3000 nu vor scadea. Treziti/va , baieti!!!!Dar vedeti voi undeva in Norme, in Legea 119 in ord. date de cei doi ministri DOUA BAZA DE CALCUL ?????Toate pensiile vor scadea , altfel nu ar fi recurs la acest mod pervers si imoral, umilitor de a ne forta sa cerem adeverinte de venit.Am mai citit parerea unor fosti aviatori care spera, vai de noi, ca, dimpotriva, le vor creste pensiile, sperand ca in calcul vor fi luate si veniturile realizate din orele de zbor.Baieti, sotul meu a fost personal navigant, acum are 3975 pensia, dupa……va ramane la cca 2900, din care cad impozitele.Nu mai sperati, nu va amagiti.Iar ptr agenti si subofiteri, ganditi/va doar la un aspect, un ofiter superior va avea cca 4 puncte, atunci noi, ceilalti cate puncte sperati sa avem, mai mult ca ei ? Chiar atat de naivi sunteti? Toate pensiile vor fi taiate, asta a fost scopul lor !!!

 31. T_REX Says:

  nu ai dreptate ELENA(MARIA).NU AI FOST ATENTA DE LOC LA CE S-A SCRIS PE AICI

  • ELENA Says:

   Am revenit, Cezarica/T_REX!
   Bine v-am regasit pe toti! Sunt eu, ELENA, nu maria sau altcineva.
   Nu am mai privit de mult la TV, dar m-au sunat destule persoane in cauza sa ma intrebe ce e cu pensiile sub 3.000 de lei. Eu, pensionar militar nesimtit, cu pensie sub 3.000 lei, va pot declara cu mana pe inima ca pensia mea va scadea considerabil dupa recalculare. Si cum ma pregatesc de proces, imaginati-va ca am studiat indeaproape legislatia.
   @maria
   Cat priveste categoria de persoane invocata de tine, pot sa te informez ca am avut aceeasi problema. Am urlat la atatia care au incerat sa ma conviga ca lor le va crteste pensia, incat multi cred ca nu-s intreaga l;a minte. Eu incerc de peste 8 luni de zile sa ii conving de treaba asta, da’ fara succes. Asa ca de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!
   STOP EXCEPTIE: daca au existat subofiteri sau maistri militari care au avut venituri lunare SUB salariul mediu pe economie si nu depun cerere de recalculare, atunci lor le va creste foaaaaaaaaarte putin. Dar crezi ca au fost?

 32. maria Says:

  Nu sunt o elena. Sunt Maria,numele meu real,posesorul blogului cred ca are acces si la adresa mea de mail,de unde reiese numele adevarat.Poate ca nu am citit toate postarile, dar ideea sedimentata deja a unor fosti subofiteri este ca le va creste pensia dupa recalculare.Total gresit.

 33. maria Says:

  @T REX.Ti/am citit cateva dintre postari.Constat ca esti unul dintre nemultumitii de pensia actuala.Stai linistit,dormi linistit, boc vegheaza pentru tine.Vei fi si mai nemultumit dupa recalculare.NICI O PENSIE NU VA CRESTE!!!
  Informatia este suta la suta reala.SUNT DIN ORADEA.

 34. T_REX Says:

  @MARIA-punem pariu ca n-ai dreptate?

  • mos alecu Says:

   @T_REX septembrie 5, 2010 la 6:09 pm (sub oricare din pseudonimele pe care le mai foloseste)…si va rog sa-i transmiteti si lui ‘Tigri2’…

   A se vedea , cu datele concrete , ce se intimpla cu pensiile ‘nesimtite’

   Aplicindu-i , respectivului pensionar , prevederile L.119 ar obtine 1,70862 puncte…adica 1512 lei (brut)

   http://www.asociatia-anap.ro/2010/06/30/scrisoare-de-la-un-pensionar/comment-page-1/#comment-415

   soare says:
   September 5, 2010 at 6:01 am

   Buna ziua, ieri am primit decizia de pensionare nou calculata nu are nici mai mult nici mai putin de cit numarul ” dracului ” 666 lei de la o pensie eu nu cred nesimtita de 4100 lei. Am lucrat in aviatia civila avind functia de instructor parasutist. Am iesit la pensie de boala intii,dobindind citeva boli cu care nu ma mindresc; o hetatita “c” [existau acele vizite medicale anuale cu recoltarea singelui si alte analize care se faceau la gramada pe vermea decedatului si cu instumente domnul stie cit de serilizate] un diabet si o afectiune a inimii. Dea lungul carerei mele am pergatit copii care au ajuns astazi sa lucreze in institutii importante ale statului cum ar fi sri politie aviatie militara supersonice elicoptere .Am pregatit copii care astazi pregatesc pe altii lucrind la Aerocluburi,am avut toate gradele care se pot lua ca instructor parasutist iar acum am ajuns ca pensia mea sa fie egala aproape cu a unui CAPist adica de 390 lei. Calculul pensiei nu a cuprins nimic din tot acest palmares [nu ca as fi eu cineva dar cred ca stresul si raspunderea la care am fost supus zi de zi la servici nu se compara cu stresul unui capist].Imi pare rau ca statul uita ca in aviatie la 50 de ani se iese la pensie,ca grupa 1 insemna cutotul altceva de cit restul grupelor uita ca acsti oameni nu treiesc chiar asa mult incit ei sa nu poata plati ,uita ca nu oricine se poate face orice daca doreste, uita nu oricine isi poate pune la bataie viata zi de zi [mai putin iarna] si libertatea lui pentru altii. As vrea sa va spun calculul pensiei este f simplu 19 ani grupa 1 si 1 an si6 luni grupa 2 iar calculul final 19 ani grupa 1 unde o fi celalat 1 si 6 luni nu stiu. M-AM lungit cam mult as vrea sa intreb citi oameni din cei care condamna acum ar merge la servici zilnic cu frica in sin ” ce va mai fi si astazi.”Cred ca acest stat nu ne merita .mi-ar placea enorm sa putem cumva sa nu batem joc de el asa cum o face el zi de zi si cum se joaca cu nervi nostri. Asvera o sugestie “a razbunarii” in afara de judecata pt ca acolo tot vom ajunge. Va multumesc.

   soare says:
   September 5, 2010 at 9:23 am

   Buna ziua ,ma bucur ca cineva se pricepe la calcul si ma incurajaza va voi scrie exact de pe decizie.stagiu complet de cotizare este de 31 ani 4 luni total stagiu de cotizare realizat 49 ani 8 luni 24 zile grupa 1 19 ani grupa 2 1 an si 6 luni nu scrie nicaeri de perioada de invaliditate conf art 78 alin 6 daca este adunat sau nu(. O perioada de 9 ani ] apoi scrie total stagiu aferent gr 1 si gr 2 19 ani stagiu asimilat 9 ani 9 luni 29 zile total puncte realizate 28,47693 iar puntaj mediu anual 0,90884 concluzie 666 lei pensie

   • plano10 Says:

    Soare ar putea contesta Decizia de recalculare a pensiei in baza prevederilor Legii 19/2000, asa cum a fost modificata in anul 2005.
    Dupa recalculare, daca pensia este mai mica, ramane valabila pensia in plata inainte de recalculare.
    Asta pana se adopta legea unitara a pensiilor care va abroga Legea 19/2000.

   • mos alecu Says:

    Da , dar cuantumul corespunzator contributiei nu s-a micsorat (??)…iar Curtea Constitutionala a spus (?) ca guvernul poate sa faca ce vrea cu partea cealalta a pensiilor speciale (cele compuse dintr-o parte contributiva + o partea necontributiva).

  • mos alecu Says:

   Si pentru a nu spune ca exemplul de mai sus nu se refera la piloti…iata si unele , din multele exemple de piloti civili (ale caror salarii si sporuri erau mult mai mari decit cele ale pilotilor militari)…

   http://www.adevarul.ro/locale/buzau/Pensii_hacuite-_Un_fost_pilot_Tarom_ramane_doar_cu_450_lei_pe_luna_din_16-531_0_329967363.html

   Si vedeti ca au aparut exemple si din alte judete…

   • T_REX Says:

    mos Alecu nu ai mai terminat calculele alea sau nu ies cum vrei tu?

   • mos alecu Says:

    @T_REX septembrie 6, 2010 la 5:40 pm :
    Pentru ca se vede de la mare distanta ca ‘martimetica’ si logica nu au nici un fel de trecere pe linga neuronul dvs. , iata cum trebuie interpretate datele :
    -omul are 28,47693 puncte (in total)
    -28,47693/20 ani =1,42385 (punctaj mediu anual cu stagiul complet prevazut de L.119 pentru militari ; pentru ca la el s-a aplicat stagiul de 31,3 ani)
    -1,42385 x 20 / 100 =0,28477 (puncte pt.Ord.MM)
    -1,42385 + 0,28477 = 1,70862 puncte
    -1,70862 x 732,8 = 1252 lei (noi) pensie bruta

    Daca nici asa nu se intelege … ma dau batut … si ma retrag in vechiul meu mod de a purta discutiile : „Nu ma pun cu prostu’ „

   • T_REX Says:

    ai folosit tot abacul-mai trebuie si procentul pt pensia suplimentara si ramane in discutie valoarea contributiei pe an(un militar realiza garantat un punctaj mai mare) oricum e dif. de la 666 la 1252PS. cine zice ala e–o seara buna

 35. T_REX Says:

  @MOSU A>te rog foloseste si al doilea neuron,nu lua asa pe nemestecate.1-la cat a impartit punctajul?2.la matale se mai inmulteste cu cate ceva ca militer.3.e de intrebat si ce val. au avut contributiile lui?Ori faci pe naivul ori esti…….. si ma intreb de ce?

  • mos alecu Says:

   Daca aveai mai mult de 1 (??) neuron verificai si vedeai ca l-am recalculat pentru 20 ani stagiu de cotizare , si i-am adaugat si Ord.MM … Cit despre contributii … nu cred ca pilotii (si cei de la sol din aviatie) din armata s-ar fi dus in civilie , daca soldele lor ar fi fost mai mari decit salariile din aviatia civila… Si am mai sugerat si alte exemple (cu adresa cu tot)… Ca sa nu mai spunem ca Vanghelie a inventat „goagalul”… foloseste-l…cere-i sa-ti dea adrese pentru „pensii piloti” , „pensii aviatori” , „recalculare pensii”…

   Eu nu vreau sa demonstrez nimic… Eu incerc sa vad ce ne va astepta dupa recalculare , iar ceea ce gasesc …prezint si altora.

   • T_REX Says:

    Ca sa vezi ti-ai revenit,ai bagat in grila de militar dar ai uitat sa mai prezinti public si rezultatul. mai sa fie..al doilea neuron e de vina saracul.a fost supra solicitat. PS. daca vrei sa faci o treaba de meserias ti-am dat LInK-ul de calcul. baga-l acolo si apoi publica intreaga pagina. fara ghidusii ,ca o cunosc. sa nu-mi spui ca nu te descurci decat cu ABACUL///?

 36. maria Says:

  @T REX.Punem orice pariu! daca ti s.ar fi aprins amandoi neuronii, dintr/o propozitie de a mea ai fi inteles mult. Pe tine te incanta faptul ca ,poate, la recalculare vei obtine ceva banuti in plus,ca celorlalti colegi de ai tai care au prins vreo functie de conducere in ultimele luni, le vor scadea pensiile, ca in felul acesta te vei simti razbunat, etc. Dar marea pierdere, a tuturor militatilor, este acel art. care prevedea cresterea pensiilor in functie de cresterea salariului celor activi.AICI vei pierde enorm T REX!Inainte de 2004, un general in retragere, fost comandant de divizie, cunostinta de a mea, avea o pensie mai mica decat fostul lui sofer care se pensionase ulterior.AICI vom ajunge si noi.Nu te bucura T REX, vei fi printre primii nemultumiti, vei avea o pensie mai mica decat un subofiter.Astept pariul !!!

  • mos alecu Says:

   Asteptati-va la un raspuns in modul de exprimare cunoscut . Si-apoi … sa gindeasca putin mai departe de interesul imediat , este mult prea complicat pentru cei 1-1,5 neuroni pe care si-i prezinta sub o multitudine de nume… sau poate ca asta este , pentru el , ‘misiunea imediata’ , urmind ca ‘misiunea urmatoare’ sa-i fie precizata ulterior…

 37. T_REX Says:

  @maria-sti cantecul ala?Mosule ce tanar esti? acum eu asi putea sa continui–ce si daca tot cu abacul calculezi ……..Maria din pacate ai aparut cam la spartul targului. nu ar avea nici un sens sa o iau de la capat sa-ti argumentez unde si de ce nu ai dreptate.ar fi plictisitor si pentru cei care frecv, blogul sa le oferim o ciorba reancalzita.pacat ca ai lasat-o p Elena sa lupte singura. ai fi fost un adversar redutabil dupa cate imi dau seama dar din pacate treba s-a incheiat. L119(organica+aviz CCR) este in vigoare si produce efecte.zi doamne fereste de mai rau ca..mai este loc.singurul sfat pe care colegial ti-l transmit este sa mergi la cmz si sa urmezi procedura .pariul ramane in vigoare,ca atare v-a trebui sa ne mai intilnim. o seara super(cam dupa cum ma duce pe mine neuronul)–@MOSUL Surpriza mosule? mai lasa abacul si foloseste intens dar nu-l stresa pe al doilea––nici macar nu te salut

 38. T_REX Says:

  Evaluati_va pensia: http://dl.transfer.ro/transfer_ro-07sep-5b89ffaa56e4.zip

 39. T_REX Says:

  My dear Helen:link- ul nu este opera mea. ma depaseste.Cred ca trebuie sa ai un program pdf. daca nici asa nu vrea, roaga pe cineva din cd sa-i dea ordin.PS. mai faceti U.U..U..

 40. maria Says:

  Salut!Da, am aparut mai tarziu ptr ca m/am pensionat cu data de 31.05.2010.Si ce lupta am pierdut ? Cu morile de vant ? Cu FMI ul ?La CMJ nu am ce sa caut, eu am fost politist,am venit in contact , in cei 24 de ani de activitate, cu toate scursorile societatii.Inca odata,desi ma repet, sustin ca toate pensiile vor scadea.Nu stiu ce ai fost tu T REX, dar sa fii convins ca vei avea mai putin dupa 1 ian.Din cate inteleg eu de pe aici, din acest blog, doamna Elena a fost militar,probabil ofiter, nu stiu cat de mult veti pierde voi, mai ales daca ati iesit cu ordonanta,dar stiu sigur ca vom pierde cu totii.Si….,T REX, desi am fost subofiter, am absolvit Filologia. Pa!!!!

  • plano10 Says:

   Si tu ce faci, nu te duci la Politie sa-ti elibereze adeverinta de venituri?
   Inca o data ar trebui sa stii ca e riscant sa spui ca ai absolvit Filologia. 🙂

  • T_REX Says:

   ramane valabila recomandarea,cu mentiunea ca tu trebuie sa mergi la inspectorat sau cum ii ziceti voi.esti cu adevarat novice in lupta cu sistemul. ai tot timpul de acum inainte. eu iti recomand sa o iei incetisor si mai vorbim dupa vre-o 10ani.daca doreai sa ne impresionezi,trebuia sa fi precizat unde anume(ce departament) ai lucrat ca politist -agent cu filologia la baza.(inclin sa cred ca la completat C.I.) pariul ramane valabil

 41. maria Says:

  De ce Plano ? Este mai sus un comentariu al lui T REX adresat mie…..citindu/l mi/am amintit de anii studentiei cand eram suplinitoare…acum nu mai am pix rosu….

 42. maria Says:

  Plano, da, ai dreptate.T REX, dupa 1- ani nu stiu cati dintre noi vom mai trai tinand cont de statistici .In plus, precizaz faptul ca nu am intrat incognito pe acest blog, undeva trebuie sa fie si datele mele de identificare.Nu am lucrat la completari CI,am slujit o arma de elita care, din pacate a fost contaminata prin anii 2000, datorita unor directive EU, prin asimilarea unei arme provenite din M.Ap.N. Diferenta dintre unii si altii era data de intrarea in sistem, pe cand unii candidau 20 pe un loc, ceilalti caldidau 1 pe 20 de locuri.In plus, T REX, am constatat ca tu esti un frustat oarecare, locul tau nu este aici,locul tau este pe HotNews, acolo unde iubitul conducator este ridicat in slavi.Vino acolo, e pacat sa invadam spatiul virtual al acestui blog cu toate nemultumirile noastre.Cu acesta ocazie ii multumesc lui Plano ptr.gazduire.Cu respect, Maria.

  • T_REX Says:

   nu ,nu ai inteles nimic.pe acest blog ,in acest moment eu sunt multumit.se pare ca ,ofticata’ esti TU.eu stiu de ce si PLANO stie si cred ca toata lumea. PS.atentie la greselile gramaticale.daca unui ofiter superior i se mai admite unei FILOLOAGE nu. o zi super

  • ELENA Says:

   @maria
   Un bihorean de-al tau, col. (r) ing. drd. Dan Poinar, pensionar nesimtit, a creat grupul de discutii roarmy230. 230 vine de la OUG 230/2008, primul act normativ care „condamna” nesimtirea disponibilizatilor de a cumula pensia cu salariul de la stat. Te invit cu mare drag sa participi SI la discutiile de acolo. Dar nu vreau sa pleci de aici!
   Si pentru ca ieri a fost ziua ta, cu scuzele de rigoare pentru intarziere, un calduros si sincer La multi ani!

   • Maria Says:

    Mu;tumesc pentru urari doamna Elena.Chiar il cunosc pe Poinar de pe vremea cand era tanar lt.Am activat o vreme la Divizie, el era pe la subunitati, nu mai stiu care, dupa aceea l/am reintalnit la Casa Armatei.Sincera sa fiu, sunt cam afoana in legislatie , 164 e chiar o mare necunoscuta ptr mine, poate e si motivul pentru care nu am reusit sa ma fac inteleasa pe acest blog, plus naivitatea mea .Am crezut ca acum suntem toti o forta, o unitate, pornim la razboi avand un dusman comun,dar vad ca unii se razboiesc cu femeile de pe forum, imi dau seama ce barbati sunt!!!pusca si cureaua lata !Am revenit cu aceste comentarii deoarece sunt o feminista convinsa si m/a impresionat solidaritatea dvs.Multumesc, DOAMNA Elena.

 43. plano10 Says:

  @maria
  Vrei adrenalina de la basescismele de pe HotNews?
  Aici se enerveaza doar base-n bocii! 🙂

  • T_REX Says:

   ..si cat ma-am straduit sa fiu un finut(va am martor) dar ai cu cine?

  • T_REX Says:

   cu maria am vrut sa fiu finut. filoloaga nu?- poti invata muuulte de la ea\|?@Elena-daca te-asi manca..cu fulgi cu tot? stiu eu?poate ca da,dar in mod obligatoriu numai dupa ce te-asi trata cu condimente orientale si apoi te-asi praji la foc mic.(sper sa visezi scena)

   • nikk Says:

    @T_REX
    Nu te-am mai regasit pa blogul de la Severin dar vad ca ai activitate ,,la greu”in lupta cu sexul opus.Cu Elena vad ca ai dat-o la ,,pace” dar ti s-a pus pata pe Mariuca /filoloaga de la MAI. Nu as fi intervenit daca nu as fi constatat faptul ca ,,tanara pensionara”, in inconstienta ei, a jignit grav atat cadrele militare in activitate cat si ofiterii MApN in rezeva.Jignirile sunt elocvente in doua afirmatii facute in comentariile ei. A lasat sa se inteleaga faptul ca la examenul de admitere in Inalta scoala de AGENTIde politie (probabil / Campina ) au fost 20 de candidatI pe un loc. Iti dai seama …ce concurenta !!!. .. ce examen !!!…si cat de inteligenta e Mariuca ,…in timp ce la la armata la Scoala Militara de OFITERI , raportul era de 1 candidat la 20 de locuri.Cam asta era si probabil este si acum impresia lor despre noi. S-a simtit ofensata ,,fatuca “si prin 2000,an in care structurile speciale din care facea parte au fost INFESTATE cu incompetenti din ministerul nostru. T_REX,deoarece te cunosc foarte bine o sa-I spun eu Mariucai ca la examenul de admitere in oricare dintre cele DOUA Licee Militare (existente in tara la nivelul anilor 78), numarul candidatilor era de peste 32 pe 1 loc. A ..si inca ceva… candidatii admisi in examen erau selectati numai din randul absolventilor de gimnaziu cu medii generale … peste 9 (NOUA).

 44. T_REX Says:

  @ELENA-lasand glumele si intepaturile colegiale la o parte – tinand cont de faptul ca probabil citesc mai multi acest blog, vreau sa fac o precizare importanta.fac acest lucru pentru ca si cei care nu sunt in tema sa inteleaga,,ce ma mana pe mine in lupta”si sa nu ma acuze ca ..(exista un cuvint potrivit,poate ma ajuta filoloaga)..urasc femeile(misogin da) pe blogul de la Severin a venit un pilot TIGRII2-42de ani vechime pe mig+elicopter mi;pensie in plata1786.00 lei. acum cativa ani 876.00lei. ani de lupta cu L164Etc.etc-va recom. sa-i vedeti povestea.PE acestia ii sustin eu. Tu, Elena -pe cine?dupa cum zice pilotul pe IMBUIBATII L164. PUNCT

 45. T_REX Says:

  Anonim spunea…

  Un om onest ,un bun coleg ,isi apara interesele dar si pe ale fostilor colegi de b reasla.Dar fatarnicul ,ros de invidie si de infatuare,-sa-i fie lui b ine iar de altii il doare-n cot[l-ar durea si-n OBRAZ dar nu-l are]apropos de „micutzul”,cat de corecta este este gruparea „tz”?in comparatie cu tigri [fara doi „i”]-cine-i DEMAGOG???nU SPUN CA lEGEA 164 NU AR FI B UNA ,DAR DE CE NU S-A APLICAT LA TOTI PENSIONARII DIN SISTEM
  ,?Unii au fost cu mai multe perechi>?De ce sa iau jumatate de pensie ?
  10 septembrie 2010, 13:19
  Anonim spunea…

  tigri 2

 46. nikita Says:

  Nikk, nu instiga si nu generaliza. nu stiu ce parere au despre , ironia face ca nici macar politist sa nu fiu.Despre arma in discutie pot sa/ti spun ca s/au discreditat singuri, singuri si/au renegat originea.Peste noapte si/au rupt petlitele si si/au afisat noile semne de arma, s/au transformat.Au ajuns pana acolo incat au scos din vocabularul lb. romane sintagma care le definea arma, mie, personal, mi s/a interzis, prin < ordin < dat de catre unul din sefii respectivi, sa nu mai folosesc acea sintagma considerand/o ofensatoare.Si voi, intre voi, ii ironizati continuu…cand lucram la o mare unitate militara, cei din arma respectiva erau luati in derizoriu.NU INTRA AICI FOSTII MILITARI CARE AU ACTIVAT INAINTE de 1999 si care au slujit cu onoare arma de care nu s/au rusinat niciodata.Iar in 1999, cand ne/au cotropit pe noi, erau deja in Ministerul de Interne.Cei de acum au ajuns sa/si falsifice si diplomele ca sa se transforme din sergent in agent.In alta ordine de idei, nu faceam referire la Sc. de la Campina, habar nu am cati candidati erau pe acolo, vb despre Academia de Politie unde era o singura clasa de 20 de studenti.Asa ca nu imi rastalmaci spusele, nu/i instiga pe tovarasii tai impotriva mea, sunt sotie de ofiter de artilerie,am activat in unitati militare, am prieteni de o viata care sunt militari, am colindat tara din sud pana in vest cu valizele si plozii in brate,am trait singuratatea aplicatiilor de la Cincu si de la Midia,am trait pe viu emotiile fiecarui salt cu parasuta, am schimbat garnizoane in functie de cerintele sistemului, asadar nu am motive sa jignesc pe nimeni iar daca,in mea am lezat pe cineva , imi cer sincer scuze si imi exprim sincer regretul.Ironia ta nu isi are rostul, daca vrei sa te razboiesti ia/te la tranta cu unul de seama ta,poate cel cu extensie de potaie ti/ar putea fi partener.Oricum vad ca/l asmuti si pe el impotriva mea, a unei femei, vezi, asta nu mi/a placut la racanii cu care ne/am in 1999.

 47. nikita Says:

  Corecturi! Tot ceea ce am pus in ghilimele vad ca nu a aparut, in felul acesta frazele n/au nici un inteles. Deci , …
  ce parere au aia despre voi
  iar daca,…in < inconstienta < mea….
  ironia ta <cazona<…
  …ne/am < impreunat < in 1999.

  • plano10 Says:

   @Maria, Nikita
   Tu ai luat-o prea in serios tachinarea cu greselile de scriere. Ni se intampla tuturor. Si T_REX mai greseste cand …is(i) umfla muschii cezaresti 🙂
   Daca introduci un text intre semnele >< nu mai apare.

   • nikk Says:

    @ Maria
    Te citez : ,, …Nu am lucrat la completari CI,am slujit o arma de elita care, din pacate a fost contaminata prin anii 2000, datorita unor directive EU, prin asimilarea unei arme provenite din M.Ap.N. Diferenta dintre unii si altii era data de intrarea in sistem, pe cand unii candidau 20 pe un loc, ceilalti caldidau 1 pe 20 de locuri.In plus, T REX, am constatat ca tu esti un frustat oarecare, locul tau nu este aici,locul tau este pe HotNews, acolo unde iubitul conducator este ridicat in slavi….”
    Nu eu am scris cele de mai sus . Afirmatiile iti apartin.Eu doar le-am interpretat.
    In ceeace priveste recomandarea referitoare la eventualele mele dispute / te citez din nou : ,,…daca vrei sa te razboiesti ia/te la tranta cu unul de seama ta,poate cel cu extensie de potaie ti/ar putea fi partener.Oricum vad ca/l asmuti si pe el impotriva mea, a unei femei, vezi, asta nu mi/a placut la racanii cu care ne/am (CE???) in 1999…” Iti raspund ! Ma iau la tranta cu cine ,,VREA MUSCHII MEI” doamna filolog ,dar de regula ii prefer pe cei care jignesc nejustificat / vor sa para ceeace NU sunt si probabil nu vor fi niciodata. Pe TINE te voi lasa in pace din trei motive / Esti femeie/ Esti sotie de ofiter/ Esti total paralela cu legislatia referitoare la pensiile militare de stat. Si-ti mai dau un sfat…. renunta la termeni de genul : potaie /racan/samd. NU trebuie sa-mi raspunzi. Oricum te voi ignora. In spatiul virtual, pentru mine ,TU NU EXISTI … punct.

 48. genistul Says:

  ce se intampla pe aici?ce-i cu dezbinarea asta?

 49. camaradul Says:

  Dezbinare,dezbinare! Ce bine prinde DUSMANULUI! Aceste taieri vor fi folosite pentru inca un rand de vile pentru bogatani si nu pentru cresterea salariilor profesorilor, dezvoltarii cercetarii, scoaterii mizeriei din spitale, etc.,etc. Numai naivii pot crede asta!

 50. pensionar din 87 Says:

  intreb si eu ca tot omul noi care ne-am pensionat dupa legile vechi de dinainte d e89 facandu-se un procentaj din media salariilor si avem sub 3000 lei cum ni se calculeaza? cine stie sa spuna? multumesc.

  • plano10 Says:

   Toate pensiile militare aflate in plata se recalculeaza, indiferent de cuantum sau perioada in care s-a iesit la pensie, prin transformarea lor in puncte de pensie dupa algoritmul reglementat de L 19/2000. Cum? Sunt multe articole pe acest blog in care este tratat pe larg procedeul de calcul.

 51. un amarat Says:

  30 de ani vechime
  7 ani grupe de munca(2 ani cdt., 3 ani explozivi, 2 ani grupa I)
  iesit colonel(4 luni de colonel)
  8 ani de lt. col.
  In decizie scrie 37 ani.
  Apoximativ cat va fi, raman indatorat. Vreau sa stiu ma sinucid sau traiesc.

 52. Ionel Ujica Says:

  Nimeni nu poate sa va dea un raspuns precis.
  Daca ar fi sa ne luam dupa ministrul apararii, n-r trebui sa va scada.
  Insa dncolo de scaderea sa mentinerea pensiilor, ramane umilinta la care suntem supusi. Si inca ceva esential: o data cu intrarea in vigoare a legii 119 ne-am pierdut identitatea militara, o valoare ce nu se masoara in bani!!!
  Ionel Ujica

 53. Ionel Ujica Says:

  Din comentariile postate am dedus ca s-au facut mari nedreptati si prin aplicarea legii 164. As vrea sa va spun ceva: nu exista legi bune sau proaste – exista bun-credinta sau rea-credinta in aplicarea ei.
  Nu legea 164 a ost de vina ca un capitan a fost numit in ultimul an pe o funcite de colonel, i s-a dat prima de comanda, salraiu de merit si apoi pensie grasa taticule.
  Sunt de vina cei care intr-un dispret total fata de statutul cadrelor militare si-au batut joc de intreg corpul ofiterilor (daca ma refer strict la speta).
  Abuzruri s-au facut si se vor mai face, inclusiv in temeiul legilor care intra acum in vigoare.
  Exemplku tipic de abuz: un capitan in rezerva primeste in 10 ani, 8 grade militare si ajunge ministru, doctor, direct profesor universitar!!!
  Au fost de vina legile?
  Inca o data va rog sa priviti si dincolo de cuantumul pensiei.
  Niciodata o eroare nu se indreapta printr-o alta eroare.
  Sigur, este frustrant pentru un oiter care a urcat in ierarhia militara pe munca lui si care s-a vazut aproape de iesirea la pensie umilit, fiind numit pe o funcite inferioara, fara prima dee comanda etc, fapta care s-a materializat intr-o pensie cu mult sub valoarea meritata. Aici este vorba de abuz si nu de aberatia legii.
  Si este aspectul asupra caruia voi reveni obsesiv: legea speciala este in concordanbta cu legislatia europeana in domeniu si pe langa valoarea pensie iti scoate in evidenta statutul de cadru militar. Pensia speciala este legata de valoarea gradului dobandit si de importanta funcitei detinute. Acum toate acestea s-au sters si am devenit doar cetateni ai romaniei: e ca si cum nu am fost si nu mai suntem militari!!!
  Pentru asta trebuie sa luptam!!!
  Cine renunta la identitatea militara pentru 100 de lei in plus la pensie (poate sa fie si 1000!!!), acela doar a citit despre demnitatea si onoarea militara, nu a ost patruns niciodata de sensul si de valoarea lor!

 54. T_REX Says:

  @UJICA-prea multa teorie ca sa demonstrati ce? ca o lege desi e proasta ,de fapt nu e proasta ci sunt abuzivi cei care o aplica si cei care beneficiaza!!!??haideti sa fim seriosi.cand o lege permite abuzurile-e o lege proasta. cand o lege permite coruptia si invartelile -e o lege proasta. cand o lege permite nedreptatea si inechitatea-e o lege proasta. Toate acestea sunt valabile si definesc FOSTA L_ 164.Cei care sub o forma sau alta au contribuit la aparitia si punerea in aplicare a acestei ABERATII ar trebui sa aiba multe mustrari de constiinta si multe nopti in care sa nu poata dormi linistiti PS.faceti comparatii cu legile europene? da dar cercetati mai in amanunt si veti gasii deosebirile marsave tipic romanesti. Mergand mai departe este o certitudine ca din aceasta cauza ne aflam si in situatia aceasta:dezbinati si murdari de….

 55. roman Says:

  CE VA TOT AGITATI ATAT? ATI VOTAT PDELEU ? AVETI PEDELEU SI PENSII TAIATE. ASA CA .MUCLES!

  • plano10 Says:

   Cei care au votat PDL nu vor depune cereri de eliberare a adeverintelor de venituri pentru a obtine, prin recalculare, o pensie de 1,5 puncte. 🙂 Diferenta o doneaza pentru a se solidariza cu base-n bocii votati.

 56. Marin Says:

  Recalcularea pensiilor de serviciu ale militarilor este ilegala.
  Statul a exceptat militarii de la plata contributiei pentru pensie, ca urmare, statul trebuie sa le achite contravaloarea acestei contributii de care i-a scutit.
  Stie cineva care este suma cu care ar fi trebuit sa contribuie statul pentru pensia persoanelor esceptate de la plata contributiei?
  Stie cineva care este valoarea transferurilor de la buget la fondul de pensii?
  Stie cineva daca sumele rezultate din contributii s-au utilizat exclusiv pentru plata pensiilor?

 57. antim Says:

  Domnilor,
  Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor militare, în situaţia în care hotărârea instanţelor de la Cluj, în procesul celor 8 cadre, rămâne definitivă şi irevocabilă? Efectele operează numai strict la acest caz ori sunt general valabilei. În altă ordine de idei: eu, până în 1990 am lucrat 17 ani în viaţa civilă, cu un salariu sub valoarea celui mediu brut sau net pe economie, respectiv contabil; din 1991, am lucrat ca subofiţer, în aceeaşi branşă, încă 19 ani, când am ieşit la pensie la vârsta de 55 de ani, cu un total de 36 ani vechime. Am o pensie în jur de 1500. Dacă nu depun acele acte doveditoare, îmi calculează întreaga perioadă cu valoarea unui punct ori numai pe cea militară. Menţionez că datele din viaţa civilă le are Casa de pensii din cartea de muncă. Mulţumiri!

  • plano10 Says:

   @antim
   Pentru perioada cat ati lucrat ca militar vi se determina punctul mediu de pensie conform Legii 119/2010, prin impartirea sumei punctelor anuale la 20 ani( stagiu complet de cotizare) iar pentru perioada cat ati lucrat ca civil vi se determina punctul mediu de pensie prin impartirea sumei punctelor anuale la la 33 ani(acum)

 58. antim Says:

  Evidenţiez, dacă-şi mai are vreun rost, că am absolvit A.S.E.-ul, la fără frecvenţă, şi am masteratul, în domeniul financiar-contabil, dar nu s-au ivit oportunităţi de a accede la o funcţie superioară, având în vedere că am provenit din viaţa civilă, fapt pentru care nu imput nimănui nimic.Oricum, vechiul loc de muncă se desfiinţase odată cu întreprinderea. O zi bună!

 59. antim Says:

  Mulţumesc frumos, domnule Plano 10.

 60. antim Says:

  Să vă ofer şi eu câteva informaţii, de moment, „neautorizate”, încă:
  – dispoziţiile hotărârii instanţei de la Cluj, până la epuizarea căilor ulterioare de atac, suspendă aplicarea actului normativ respectiv şi prelungeşte, în mod corespunzător, aplicarea legii;
  – întrucât nu este posibilă intrarea tuturor în posesia actelor doveditoare pentru calculul pensiei militare (lipsă arhivă, state ilizibile etc.), ceea ce presupune prelungirea termenului în cauză, se intenţionează ca pentru toţi pensionarii militari să se ia în calcul numai acel un singur punct, corespunzător celui şapte sute şi ceva, reprezentînd salariu mediu brut pe economie (cum „reuşit”, perora – mai la-neceput – doamna general de la financiarul armatei). În acest fel, se va prelungi perioada de punere la dispoziţie a documentaţie aferente fiecărui pensionar, pe cît posibil în interiorul ceor 3 ani de prescripţie. Dacă nu se va reuşi, se va prelungi termenul, printr-o ordonanţă de urgenţă, calculul derulîndu-se, în mod similar, sine die. Într-un final, se va calcula potrivit procedurii intenţionate prin actuala lege (h.g.), cu raportare ulterioară. Dar, până atunci, vom primi pensiile dramatic diminuate. Să de-a Domnul să fi fost informat greşit sau să fi înţeles greşit eu. Dacă aveţi alte informaţii ori cunoaşteţi o altă metodologie de calcul, contraziceţi-mă. Eu, mă dau de-o parte şi vă cer anticipat respectuoase scuze. Însă, cele afirmate despre faptul că pensiile nu scad în 2010 ori că, cele sub 3000 nu se diminuează, sunt – iertaţi-mă – baliverne.

 61. parere personala Says:

  @plano10 v-am citit toate postarile.Va rog sa ma scuzati dar, va incadrati perfect in formula populara:”ti cu ursul”.Mai mult: duceti la perfectiune formula”sa moara si capra vecinului”(care-i logica diminuarii pensiei celui care a trecut in rezerva dupa 2003 pt a fi adusa la nivelul pensiei celui ce a trecut in rezerva pana in 2003?nu considerati ca normal ar fi sa se recalculeze pensia celui ce a trecut in rezerva pana in 2003 pt a ajunge la valoarea pensiei celui trecut in rezerva dupa 2003?).Evident ca-i benefic pt …sa imparti cadrele militare in rezerva in doua categori si sa-i invrajbesti unii impotriva celorlalti.
  Esenta-i alta:
  1.indiferent cum se face calculul se pierde statutul de militar.Ujica are dreptate ne pierdem identitatea militara, o valoare ce nu se masoara in bani!!!
  2.gradul nu mai este proprietate:indiferent de eventualele majorari a soldei de grad pt cadrele active,noi” pauza”.
  3.Poate aveti amabilitatea sa-mi explicati cum reusiti a realiza prin impartirea unei valori „X” la o valoare „X+1″o valoare mai mare ca 1.(impartirea sumei punctelor anuale la 20 ani- stagiu complet de cotizare…atentie la transformarea pensiilor militare in puncte de pensie dupa algoritmul reglementat de L 19/2000.).
  Cu respect Bebe,Baca,Puiu!

  • plano10 Says:

   @ Bebe
   Daca te referi la comentariul de pe roarmy, acolo eu am vorbit despre dezechilibrele create de modificarile aduse HG 1188/2001, de aplicare a Legii 164/2001, prin includerea in baza de calcul, pentru unii, a unor venituri nepermanente si pentru altii nu. Au fost dezavantajati prin acel sisterm de calcul si o parte dintre militarii care au iesit la pensie dupa anul de referinta, 2003, luat de tine. Asa s-a ajuns ca acei ofiteri care au trecut in rezerva de pe functii de sefii sa aiba pensii, nu doar mai mari, ci, duble fata de colegii lor de acelasi grad si cu aceeasi vechime. Acele pensii au si atras atentia lui Base, motiv pentru care Boc si ai sai au schimbat formula de calcul pentru toti militarii.
   Consider ca este normal ca veniturile nepermanente sa fie luate in considerare pentru toti militarii, dar numai pentru calcularea punctului de pensie pentru perioada( luni, ani) in care le-au avut.
   Calculele facute aici au fost ipotetice. Nici nu se putea altfel. La cadrele militare ofiteri sunt putine lunile dintr-o cariera in care raportul venituri(solde)/salariul mediu brut pe economie e subunitar.

   • mos alecu Says:

    @plano10 octombrie 15, 2010 la 1:43 pm :
    Spuneti ca HG 1188 a creat dezechilibre prin … Dar , respectind principiul „audiatur et altera pars” , putem spune ca s-a facut dreptate pentru cei care , la data (ultimele 6 luni ) pensionarii , aveau acele sporuri ?
    Mai spuneti ca „acei ofiteri care au trecut in rezerva de pe functii de sefii sa aiba pensii, nu doar mai mari, ci, duble fata de colegii lor de acelasi grad si cu aceeasi vechime” . Partial adevarat … :
    un capitan , cu acele sporuri , are pensia cu 21,7% mai mare decit cel fara ; iar un colonel cu acele sporuri , are o pensie cu 52,7% mai mare decit cel fara… Dar , respectind acelasi principiu … pensia unui capitan fara acele sporuri reprezinta 82,7% din pensia celui cu sporuri ; iar pensia unui colonel fara acele sporuri reprezinta 65,5% din pensia celui cu sporuri …

   • mos alecu Says:

    @plano10 octombrie 15, 2010 la 1:43 pm :
    Cit despre spusele dvs. cum ca : „Acele pensii au si atras atentia lui Base, motiv pentru care Boc si ai sai au schimbat formula de calcul pentru toti militarii.” eu cred respectivilor nu le-a atrasa atentia nimic … Gindirea (??) lor este mult mai primitiva : „Avem niste cheltuieli dificil de acoperit … ce facem ? Taie de la toti cei care nu sint ‘de-ai nostri’ … si mai ales de la cei care nu vor protesta ” . Si au inceput … salariati , pensionari putini numericeste , persoane (si insotitorii lor) cu handicap , veterani de razboi…

   • plano10 Says:

    @mos alecu
    Tu esti mai bun la statistici…
    Cei care au avut acele sporuri numai in ultimul an, inaintea pensionarii, au de pierdut. Cei care le-au avut in perioade mai mari, dar nu si la data pensionarii, au de castigat.

   • mos alecu Says:

    @plano10 octombrie 15, 2010 la 7:27 pm :
    Se poate spune , mai apropiat de relitatea care va urma : „Cei care au avut sporurile respective au de pierdut , iar cei care nu le-au avut au de pierdut MAI PUTIN ” … Iar o pierdere mai mica poate fi considerata ca fiind un cistig ? Da , in renumitul stil romanesc : „Fereasca dumnezeu de mai rau ” … poate fi si un cistig …

   • plano10 Says:

    @mos alecu
    Asa dupa cum modificarile aduse HG 1188/2001 i-au avantajat numai pe unii si transformarea pensiei militare in puncte de pensie ii va avantaja, in primul moment, doar pe unii.
    Ca…dupa aceea…actualizarea valorii pct de pensie ii va dezavantaja pe toti…. este o alta realitate.

 62. parere personala Says:

  Stimate coleg spune ca simpatizezi actuala formula de guvernare si eu te inteleg;sau ca postarile dv reprezinta sarcina de serviciu si-i OK.
  Fi amabil si nu-mi explica ca formula ideala de a echilibra pensiile este de a cobora valoarea unora si de a creste valoarea altora.
  Nu stimate coleg!
  Corect este a se echilibra prin cresterea celor mici la valoarrea celor „mari”.
  In alta ordine de idei(daca tot le sti „matale” pe toate….nu mi-ai raspuns concret la intrebari…in limbajul strazii pe care stau raspunsul domniei tale se numeste”abureala’) fi bun si explica de ce-i necesar sa cer eu datele despre veniturile mele realizate in timp?
  Arhivele Militare sunt subordonate altui minister?
  Sa nu-mi raspunzi stimate coleg ca nu se stie prin ce UM am zburdat(atentie:fisa individuala se afla la CM si reprezinta rezumatul MP).

  Cu respect Bebe,Baca,Puiu.

  • plano10 Says:

   Stai slab cu logica daca atat ai inteles din zecile de posturi politice scrise pe acest blog: ca as fi portocaliu? 🙂
   Acest sistem de calcul este mai echitabil pentru ca veniturile nepermanente se iau in calcul la toti militarii, in anii sau lunile in care au beneficiat de ele, nu numai la cei care le-au avut pe ultima suta de metri.
   Si apoi sa stii ca, asa cum este in orice armata, sunt mai putini sefi si comandanti decat ofiteri si subofiteri obisnuiti.
   Ce spui d-ta se poate rezolva prin cresterea valorii punctului de pensie de care ar beneficia si unii si alti; n-ai sa vezi asa ceva cat sunt astia la guvernare.
   Daca n-ai un carnet de munca eu zic ca e bine cunosti pe ce baza de date ti-a recalculat pensia. Este o modalitate de control din partea beneficiarului.
   Nu-s de acord sa fii sanctionat prin reducerea pensiei daca nu se mai gasesc datele.

 63. T_REX Says:

  va multumesc ,pentru ca duceti dumneavoastra lupta pe care o duceam eu!ma si bucur ,considerand ca explicatiile dvs. un om din afara sistemului pot fi mai pertinente,pentru ca e greu sa-i explici unuia ca nu prea are dreptate ,cand clameaza numai drepturi in plus-mai ales unul ca alecu. cu stima

 64. parere personala Says:

  Stimate domn constat ca nu ai nimic in comun cu fostii sau actualii purtatori de uniforma (indiferent de culoare).Nu ai ce face si-ti dai cu parerea despre probleme pe care nu la intelegi(CM nu inseamna carnet de munca ci Centru Militar;formula:carnet de munca nu a fost si nu este folosita in armata;termenul :venit este folosit in viata civila,in armata exista solda).
  Dupa ce 85% dintre cadrele militare active sau in rezerva poarta sau au purtat uniforma kaki de la 14 ani,expica domnia ta,cat de bine este gandita stergerea decalajului dintre pensia unor persoane ce au trecut in rezerva in perioade de timp diferite,de pe functii egale,cu grade egale.
  Stimate Domn (ce ai avut tangenta cu armata doar de la tv,eventual stagiul militar)dar cu statutul de militar ce facem?In perfecta functionare a logicii dv nu exista stergerea din condei a categoriei sociale militari(activi sau in rezerva).

  Cu respect Bebe,Baca,Puiu.

 65. plano10 Says:

  @Bebe
  Imi dau cu parerea pe blogul meu.
  Nu trebuie sa fii militar ca sa intelegi si sa interpretezi o norma juridica din domeniul militar. Limbajul juridic este acelasi.
  D-ta crezi ca judecatorii care au pe rol procesele referitoare la Legea 164 sau 119 sunt militari? Ori… avocatii angajati sunt militari?
  Chiar si Legea 164 si Hg 1188/2001 vorbeau de solda de grad, solda de functie si alte venituri…spor de vechime, spor de grupa, indemnizatii de comanda, premii etc. Asa ca veniturile unui militar pe langa solda mai au si alte componente… de-aia in L 119 se vorbeste de venituri lunare.
  Propunerile de modificare a bazei de calcul a pensiilor, pe legea 164 si hg 1188, au fost facute de sefi… care tocmai urmau sa iasa la pensie…. Si-au creat avantaje pentru ei. De aici au rezultat dezechilibrele in aplicarea Legii 164/2001.

 66. parere personala Says:

  @plano10
  Categoric nu trebuie sa fii militar ca sa intelegi si sa interpretezi o norma juridica din domeniul militar.Eu nu vorbesc despre acest lucru.Eu vorbesc despre principiul”sa moara si capra vacinului”.Principiu ce-l promovati cu tarie(‘geaba au trecut 20 de ani;unii nu sau schimbat).
  O nedreptate nu se repara cu o alta nedreptate!
  Culoarea portocalie a modului dv de a gandi ma sperie!
  Eu nu vorbesc despre cuantumul „banesc”ce se scade sau se aduna.Eu vorbesc despre desfiintarea statutului de militar!Eu vorbesc de baietii ce au strans recoltele,de cei ce au intervenit la inundarii si cutremure,ce au murit pe terenurile de antrenament,in zonele de comflict….
  Putin probabil sa pricepeti ce-i in sufletul celor ce nu masi exista ca entitate sociala.
  E simplu sa analizezi,privind toata viata la televizor,sa mergi 8 ore la program,dar sa nu pricepi ce-i aia alarma sau ce inseamna a sta in fata unui monitor si a aduce pe pista un avion cu cateva sute de persoane.E greu sa pricepi de ce un pilot prefara sa moara,incercand sa sacoata „jucaria”pe care o piloteaza din zona unui oras(stand in fotoliu si facand analize juridice).
  In alta ordine de idei:in formula de calcul a pensiei(despre care spui ca a fost facuta de sefii ce urmau sa iasa la pensie)este identica cu ceea dim viata civila.In calcul au intrat:
  1.solda de grad(in viata civila:muncitor categoria 1,categoria 2…)
  2.solda de functie(in viata civila:ing.stagiar.ing.de sistem,ing proectant…)
  3.sporul de vechime(identic cu cel din viata civila:3 ani,5 ani…)
  4.idemnizatia de comanda(in viata civila:idemnizatia pt director,ing sef…)
  Nu au intrat in calcul;
  1.sporurile(nu a existat spor de grupa;de radiatii da,dar numai pt cei de pe aparatura de radiolocatie)
  2.primele(premiile)
  Pt veniturile(cumulul de elemente)s-a platit impozit(in valoare procentuala egal cu cel din viata civila).
  In concluzie:teoretic pensia trebue sa creasca(in lege se foloseseste termenul de venit,deci trebue sa intre in recalculare si cele doua elemente ce nu au fost luate initial in calcul).Aceasta-i explicatia pt care nu despre viitoarea valoare a pensiei votrbeam ci despre desfiintarea categoriei sociale : militari.

  Cu respect Bebe,Baca,Puiu.

 67. parere personala Says:

  @plano10
  „Imi dau cu parerea pe blogul meu.”
  Ma bucura enorm ca ati creat acest spatiu virtual unde poti sa-ti exprimi punctul de vedere.Va multumesc pt acest lucru!Este impresionant ca cineva accepta o desbatere pe aceasta tema.Cu siguranta si cei pro si cei contra vor intelege mai bine ce se intampla in jurul lor.

  Cu respect Bebe,Baca,Puiu.

 68. plano10 Says:

  @Bebe
  Pai despre asta cu umilirea militarilor dupa pensionare vezi cate posturi sunt scrise aici.
  Numai ca militari au cam stat de lemn Tanase, de mai bine de un an, de cand se discuta la Cotroceni si in Victoriei despre desfiintarea pensiilor militare. Ba au mai avut si naivitatea sa-l creada pe base, inainte de alegeri, ca personal va intoarce legea daca se va atinge cineva de pensiile militare.
  In varianta initiala a HG 1188/2001 nu erau incluse in baza de calcul veniturile nepermanente, cum ar fi salariul de merit si premiile.

 69. parere personala Says:

  @plano10
  Sunt obligat sa-ti dau dreptate:multi au votat Basescu;multi au crezut in promisiunile facute….
  De miscat in plan social…cam pauza….
  Cel mai grav,este, ca sunt unii ce nici acum nu realizeaza ce se intampla.

 70. plano10 Says:

  @bebe
  Iata cum a fost modificata HG 1188 in aprilie 2004. Abia atunci s-a introdus indemnizatia de comanda si solda de merit in baza de calcul, dar numai pentru cei care le aveau la data pensionarii. Cei care le-au avut anterior ciu-ciu.

  „”Solda lunara bruta ca baza pentru efectuarea recalcularii pensiilor militare de stat se determina potrivit Legii nr. 138/1999 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, precum si acordarea unor drepturi salariale personalului civil din aceste institutii, cu modificarile si completarile ulterioare, pe baza urmatoarelor date:

  a) solda de functie corespunzatoare functiei maxime exercitarea la data trecerii in rezerva

  b) solda de grad corespunzatoare ultimului grad militar avut la data trecerii in rezerva

  c) solda de merit

  d) indemnizatia de comanda

  e) gradatii

  f) indemnizatia de dispozitiv

  Pentru cadrele militare care la data trecerii in rezerva au avut gradul de locotenent-major, elementele prevazute la lit. a) si b) sunt cele corepunzatoare gradului de capitan.

  Solda de merit si indemnizatia de comanda se includ in solda lunara bruta, ca baza de recalculare a pensiilor numai pentru cadrele militare care la data trecerii in rezerva au beneficiat de aceste drepturi.”

 71. parere personala Says:

  @plano10
  Expunererea ta este corecta.Un singur lucru ai uitat:se lucra la recalcularea pensiilor pt cei ce nu au beneficiat de acest „sistem” de calcul.
  Si daca nu te superi atentie la termenul … dispozitiv

 72. george paraschiv Says:

  Este unul , cica , T-rex, un ***** sau un frustrat , care crede ca un bleg ca va iesi mai bine dupa L. 119. S-o crezi tu **** ! Ti-ai calculat-o tu si o s-o ai mai lunga(!) decat a unui coleg care a muncit mai mult si mai bine si tu mori de oftica acum ca ai o pensie mai mica. Pai ce dracu ai facut de n-ai avut in ultimul an ssalariu de merit, si nici prima de comanda ? Ei, spune pe bune ? O sa castigi de pe urma lui L.119 un rahat topit in ploaie ! Si spune dracului cum te cheama nu te mai ascunde dupa pseudonime de copil tampit !!!

  • ELENA Says:

   @george paraschiv
   Stiu ca nervii ne sunt intinsi la maximum! Mie, cand ma gandesc cat pierd prin recalculare, imi vine sa urlu!
   Contrar aparentelor (si paradoxal in acelasi timp), T_REX este un om minunat! Pe cuvant de onoare!

   • micutzul Says:

    @ ELENA
    Mai fat/o tu il cunosti pe Plano asta ? Esti sigura ca nu este doar cu misiunea ca in unele etape si momente sa arunce subiecte bine gandite ca apoi sa vada cum gandim si ce facem ? Cum am ajuns noi sa scriem pe aici si altii deosebit de activi pe alte bloguri asemanatoare nu trag nici cu coada ochiului ? In plus zice ca nu a fost activ dar stie foarte multe despre activitatea si specificul militar. T/REX poti raspunde si tu…

   • micutzul Says:

    @ Plano
    Te rog sa nu o iei in nume de rau, sa nu consideri o jignire. Efectiv m/a strafulgerat asa si nu pot sa ma abtin sa intreb….

   • plano10 Says:

    @micutzule
    Citind si aplicand L 164 am mai invatat si eu cate ceva.
    Dar uite p-asta cu indemnizatia de dispozitiv inca n-am aflat ce e si nici voi nu vreti sa ma luminati.
    M-a lasat in balta si @parere personala… dupa ce a pus aceleasi concluzii ca si tine. Inca a mai zis ca-mi dau cu parerea intr-un domeniu militar in care nu ma pricep.

   • T_REX Says:

    @ELENA-multumesc pentru ca mi-ai sarit in ajutor.

   • plano10 Says:

    @Micutzule
    Ca jurist, Elena este cea mai in masura sa aprecieze, desi nu ne cunoastem, ca acest blog este de informare juridica pentru nespecialisti si nu de dezinformare.
    In primul rand, pentru subiectele juridice de interes mai larg sunt publicate aici textele de lege si traduse apoi in comentarii pentru a le putea intelege oricine,
    Blogul nu se adreseaza juristilor,

   • T_REX Says:

    @MICUTZU-credeam ca tratamentul cu zacusca de pruna te-a scapat de sindromul SPIONITA PESTE TOT.se pare ca nu.adauga si zaibarel poate cine stie ,ii vezi la patrat

   • ELENA Says:

    @micutzul
    Nu il cunosc pe Plano10, poate fi ce spui tu! Ei, si ce … ti se pare ca am pune la cale o lovitura de stat? Noi nu vrem decat sa ramanem ceea ce suntem.

  • plano10 Says:

   @gheorghe
   Daca imi mai jignesti comentatorii intri la moderare.
   Asa dupa cum pe Legea 164 unii au fost dezavantajati tot asa si L 119 dezavantajeaza pe altii. Salariul de merit stiu ca nu se da in toti anii. Nu l-o fi avut omul in ultimul an …la pensionare. Si nu toti au avut sansa ca la pensionare sa aiba si indemnizatie de comanda, cu toate ca se putea sa o fi avut in anii anteriori..

  • T_REX Says:

   @PARASCHIV-ESTI UN *** SI CA ATARE NU MERITI NICI-O EXPLICATIE.CA SA TE OFTICI SI MAI TARE AFLA CA INTRADEVAR O SA-MI CREASCA IN URMA RECALCULARII. i LOVE YOU -l119

 73. alex Says:

  intru si eu in vorba..cu voia dvs.dupa parerea mea aceasta lege(119/2010 si HG735) isi va urma cursul si efectele orice am face noi.intrebarea este daca un tribunal(orice tribunal),printr-o hotarare definitiva si irevocabila va hotari suspendarea sau chiar anularea acestei legi sau norme,sau a altora cu acelasi efect,cine ii va obliga pe guvernanti(oricare ar fi ei) sa o (le) respecte.sunt nenumarate hotarari judecatoresti,ramase definitive pe care statul nu da doi bani sau le pune in aplicare aleatoriu.ne facem iluzii degeaba.pensiile militare sunt considerate prea mari(si de actualii si de fostii guvernanti) iar soarta lor este pecetluita.despre statut nu mai vorbesc.daca actualii militari(seful st.maj.gen. si subordonatii lui-toti generalii si coloneii,adica aceia cu functii de comanda,care vor iesi si ei la pensie) sau directorii SPP sau SIE sau jandarmerie nu iau o pozitie ferma si nu isi asuma curajul de a vorbi despre aceasta bataie de joc,ce pretentii sa mai ai. in concluzie tre sa ne intoarcem cu drag si spor la munca,pt bani nu pt statut,chiar daca unii dintre noi suntem chiar bolnavi sau neputinciosi ” din cauza sau pe timpul exercitarii serviciului”.eu am muncit aproape 12 ani ca militar si inca 10 ca salariat civil dar asta inseamna cel putin 30 de ani de munca(din pdv al stresului si consumului fizic si psihic)la o institutie civila ,unde programul este fix sau cel putin stiut dinainte,week-end-urile si sarbatorile sarbatorite in familie,ca sa nu mai vorbesc de munca efectiva.va multumesc.

  • plano10 Says:

   Se lauda PSD ca inca din prima zi de guvernare abroga legile Boc care au desfiintat pensiile militare. Vad ca dupa 2 zile si-au retras promisiunea in textul motiunii de cenzura.
   Legea nu poate fi anulata pe cale judecatoreasca. Singura solutie, abrogarea in Parlament.

 74. alex Says:

  …nu SIE ci STS.

 75. parere personala Says:

  @plano10
  Stimate domn nu te-am „lasat balta”,am fost plecat intr-o zona unde nu am avut acces la calc.
  Spuneam intr-o postare anterioara ca ai facut un lucru extraordinar punand in discutie acest aspect:recalcularea pensiilor militare.Mai mult:dpdv tehnic informatiile gasite pe blogul tau sunt exacte si bine venite pt informarea unei persoane ce nu are expertiza in domeniul juridic(adica eu).
  Faptul ca nu nu ai fost militar(e parerea mea)nu inseamna ca nu te”pricepi”;este benefic a fi interpret acest pachet legislativ ce catre cineva ce nu analizeaza sentimental.
  Doua aspecte ne despart dpdv al concluziilor(scuze daca gresesc):
  1.o nedreptate nu se indreapta printr-o alta nedreptate(nu tai de la unii si pui la altii,ci aduci valoarea pensiilor de pana in 2004 la valoarea celor de dupa 2004).
  2.prin aplicarea acestui pachet legislativ dispare categoria sociala militari(indiferent de culoarea uniformei).
  Cu respect

 76. parere personala Says:

  Chiar daca supar pe cineva…george paraschiv are dreptate(e drept:modul sau de exprimare nu-i adecvat).
  Putin probabil ca cineva,ce urma a trece in rezerva, sa nu fi avut salariu de merit daca nu a avut abateri disciplinare si daca si-a indeplinit corect atributiile functiei pe care a fost incadrat.
  In ceea ce priveste prima de comanda: este putin probabil ca cineva ce ocupa o functie (pt care se prevedea prin regulamentele in vigoare la data respectiva)plata primei de comanda sa nu fi beneficiat de ea.
  Exista insa doua exceptii:
  1.persoana respectiva a avut o abatere disciplinara grava si ca urmare a i-a fost suspendata.
  2.UM „X” a intrat in procesul de desfiintate.O persoana ocupa o functie ce beneficia de prima de comanda.Nu a dorit sa treaca in rezerva prin disponibilizare.A fost pus la dispozitie(avand acest statut nu mai beneficia de prima de comanda).In perioadade timp cat a fost pus la dispozitie nu a „gasit” o functie similara si a trecut in rezerva din aceasta pozitie.

  • plano10 Says:

   Intr-un an financiar, salariu de merit nu primea decat un procent, unii spun ca doar 1/3 din personalul militar, similar cu reglementarile din legea salarizarii pentru civili.
   Am mai precizat o data ca armata nu e compusa numai din comandanti, care primesc indemnizatia de comanda. Cariera militara cunoaste urcusuri si coborasuri. E corect sa se includa in baza de calcul indemnizatia de comanda numai daca ai avut-o la data pensionarii?

 77. parere personala Says:

  @plano10
  dispozitiv = gruparea fortelor si misloacelor unei unitati militare in vederea ducerii unei actiuni de lupta.
  In timp de pace foarte putine unitati militare duc actiuni identice cu cele din timp de razboi.Ex:o UM de radiolocatie asigura cercetarea spatiului aerian atat in timp de pace cat si in timp de razboi(activitatea desfasurata nu are caracter de antrenament,de aplicatie ci de lucru efectiv).
  In concluzie:nu toate unitatile militare au beneficiat de acest spor.

  • plano10 Says:

   Multumesc pentru precizari @ parere personala. Inseamna ca mai exista o categorie de nemultumiti. Cei care nu au lucrat in unitati aflate in dispozitiv de lupta, nu?

   • micutzul Says:

    @ Plano
    Eu am lucrat in Apararea Antiaeriana, in unitati operative. Eram cum se spune cu proiectilul pe teava. In cateva minute cu micui diferente de la un calibru la altul sau de la un tip de racheta la altul noi eram in masura sa deschidem focul. Si crede/ma ca eram….Diferenta intre pace si razboi la noi, era linistea si numarul mai mic de oameni la pace….
    La fel era cu cei din aviatie, din radio locatie, unitatile operative ale Marinei si altele. In caz ca eram acasa, in timp liber, tara avea nevoie de zile sa treaca de la starea de pace la starea de razboi. Noi treceam in 60 / 90 de minute. Eu in revolutie am sta in UM din 17.12.1989 pana la sfarsitul lui februarie. Si nu mi/a dat nimeni bani pe ore suplimentare.

 78. T_REX Says:

  @PAREre aiurea…. mai bine iti pastrai parerile,pt. ca esti in eroare de fapt peste tot.sunt prea obosit sa-ti explic ,poate altadata

  • micutzul Says:

   A fost o perioada cand nu/l luau toti, a fost de asemenea o perioada cand era diferentiat, apoi l/au luat toti, din cate stiu eu…

   • plano10 Says:

    @micutzul
    Probabil te referi la salariul de merit. Daca l-ar fi luat toti nu-i mai zicea de merit si n-ar fi fost inclus in categoria veniturilor nepermanente… in prima forma a HG 1188/2001, valabila pana in 2004

   • micutzul Says:

    @ Plano
    Nu, ma refer la indemnizatia de dispozitiv.

   • plano10 Says:

    @micutzul
    Ai dreptate! Indemnizatia de dispozitiv figureaza ca baza de calcul in HG 1188/2001 pentru toata lumea.

 79. T_REX Says:

  @micutu-si cate elicoptere si avioane ati doborat in 89 ca ne-ati inebunit de cate ne atacau. noi nu le vedeam voi da???!!!

 80. T_REX Says:

  Micutzu-va era greu sa faceti observare directa, adica cu ochiometru sa vedeti ca ecranele voastre erau infestate?noi primeam misiuni de lupta in cond. de atac al aviatiei si elicopt.si ne prapadeam de ras- ziceau sodatii unde dracu vad astia avioane? Ce v-as face daca as putea!!

  • micutzul Says:

   Bai nene, la vremea aia eram pe aeroport si injuram mai abitir ca tine acum. Aveam si noi satia si ne cruceam de ras….Nu vreau acum si nici nu este locul sa povestim dar e interesant ca fraierii au crezut. De, asta e razboiul electronic si cel psihologic . Daca nu esti pregatit, vezi muste pestye tot…Fata, m/a intrebat de ce nu ne intalnim noi. Chiar de ce ?

  • micutzul Says:

   La un moment dat ne/au spus ca 48 de elicoptere se indreapta spre noi….Intrasem in vrie…Cand ne/au spus si tipul ( Sikorski) am ras si ne/am vazut de treaba….

 81. parere personala Says:

  @micutzul
  Explica domnilor,ce le stiu pe toate,care este efectul „razboiului elecrtonic”asupra unui ecran de Rd.Lc.(diferenta dintre o tinta reala si una generata),eventual despre protectie electronica sau cu ce se”manamca” experianta unui operator de Rd.Lc.
  Poate ai rabdare sa explici si care este diferenta intre a primi o informatie prin telefon(ordin spun dumnealor) si o hotararare pe baza informatiilor obtinute de tehnica speciala.
  E singura posibilitate ca dumnealor sa inteleaga de ce Ap.AA.nu a lansat(„nu a tras”).
  „Au doborat tinte electronice”o poveste ce „curge”usor pe sticla si si surprinzator mai si prinde(e drept nu la toata lumea).
  Si eu am citit ce a scris Alex Stoenescu.A expus perfect tema diversiunii electronice dar,nu-mi aduc aminte de sa fi scris ca s-a”tras” de catre Ap.AA.
  In alta ordine de idei:diferenta totala intre a privi prin binoclu(sau alt mijloc de acest gen)observare directa spune T_REX si a „privi” electronic.

 82. parere personala Says:

  @plano10
  Intr-o functie de comanda nu se numesc si nu se numeau cadre cu scopul de a beneficia la trecerea in rezerva de indemnizatia de comanda.
  Cu siguranta armata nu este si nu a fost compusa numai din comandanti, dar functiile acestora sunt si au fost necesare(in viata civila sunt si au fost necesare functiile de director,ing.sef…). Pentru a fi numit intr-o functie de comanda este si afost obligatoriu sa treci prin anumite etape:studii,vechime,valoare,priza la personal…(nu sa le arzi).Nu contest ca au existat si exista pile(insa procentul este foarte aproape de zero).In principiu pila a inseamnat si inseamna:a alege dintre doua persoane f bune pe cel ce-l cunosti.
  Da este incorect sa fi numit pe o functie de comanda(sau de director… in viata civila) in ianuarie,sa spunem si sa treci in rezerva(la pensie) in februarie.Nu cred ca sunt cazuri de tipul asta(dpdv al regulamentelor militare nu este si nu a fost posibil).
  Da este incorect faptul ca cei trecuti in rezerva pana in 2004 nu au beneficiat de includerea in baza de calcul a indemnizatiei de comanda(in viata civila toti cei ce au ocupat sau acupa functii de conducere au beneficiat si beneficiaza de includerea in baza de calcul a indemnizatiei de conducere).

  • plano10 Says:

   Si celor care au iesit la pensie dupa 2004, dar nu mai erau comandanti… sau erau comandanti mai mici, nu li s-a inclus in baza de calcul indemnizatiile de comanda avute anterior.

 83. parere personala Says:

  @plano10
  „Inseamna ca mai exista o categorie de nemultumiti. Cei care nu au lucrat in unitati aflate in dispozitiv de lupta, nu?”
  Nu ! Categoric nu!
  Sarcinile de seviciu ale celor ce nu lucreaza sau nu au lucrat in dispozitiv sunt si au fost diferite fata de sarcinile de serviciu a celot ce lucreaza sau au lucrat in dispozitiv.Conditiile de munca sunt si au fost diferite.Locatiile unitatilor militare in care se lucreaza sau s-a lucrat in conditii de dispozitiv de lupta sunt si au fost total diferite.
  MICUTZUL va poate explica cel mai bine : „Eu am lucrat in Apararea Antiaeriana, in unitati operative. Eram cum se spune cu proiectilul pe teava…”cu siguranta stie cel mai bine cu ce se „mananca” activitatea in dispozitiv de lupta.
  Cu alte cuvinte: „x” si „y” doua persoane,in viata civila,cu pregatire identica,cu specializare identica,cu vechime identica,incadrate(dpdv al nomenclatorului)pe functii identice…… „x” a lucrat permanent la 35 de minute de casa,intr-un birou…nu se poate supara pe „y”ce a lucrat toata viata pe o platforma petroliera marina,pt faptul ca acesta la pensie a beneficiat de nu stiu ce indemnizatie….

 84. T_REX Says:

  @Parere aiurea..vad ca te straduiesti in continuare sa ne luminezi:in primul rand ,observare directa pt. a confirma sau infirma electronica (si un copil stie cat de usor o poti pacali) insemn. si un MIG. 21 Lancer-ridicat si trimis sa confirme prezenta tintelor aeriene!!!??? 2. te straduiesti din rasputeri sa demonstrezi ca un aspect imoral din calculul p.dupa L164 e de fapt moral. nu te mai obosi caci nu poti ,ceea ce este incorect si imoral asa va ramane.Si apoi nici nu mai are sens _L119 Este in vigoare si iti va lua in calcul inclusiv solda ta de merit si indemn. ta de comanda de pe ultima luna dar le va lua in calcul si pe ale mele(NOASTRE) de pe ultimii 5 ani,dupa un principiu mult mai corect. A ca nu-ti place tie asta-i alta treaba dar nici nu te va intreba cineva!

  • plano10 Says:

   Ce faci @REX, incalci consemnul SCMD ? Pai… mai e pana pe 26…

   • ELENA Says:

    Asta se cheama rautate. Dar fiecare e… asa cum simte!
    In Bucuresti e o zi superba, senina si rece, va incepe week-end-ul…

   • micutzul Says:

    @ T/REX
    Mai este tare greu sa inteleg ce ai vrut sa scrii mai sus. Si ai cuvantul meu ca nu am mancat zacusca…
    @ Plano si ELENA
    Dragilor, in cazul in care se aplica noile prevederi legate de pensiile noastre, am o intrebare. Nu ar fi corect ca in acest caz asa cum statul considera ca am fi contribuit la fondul de pensii , sa considere ca si brutul soldelor noastre ar fi fost mai mare cu aceasta suma ? De exemplu sa spunem ca netul meu pe o luna ar fi fost de 1000 Ron, la fel cu al unui civil….Ei bine brutul civilului ar fi mai mare exact cu suma pe care el si angajatorul o cotizeaza la Casa de pensii…..Asta deoarece mie, militarului nu mi/au fost retinuti acesti bani. Concluzia , simpla intre mine si civil se face diferentiere la venitul brut luat in calcul la pensie dar nu si la venitul net. Curat murdar Nene Iancule….
    Vorbesc foarte serios si va rog sa va mai consultati si cu altii si sa vedeti care este pierderea militarilor. ASTEPT RASPUNS > MULTUMESC

   • T_REX Says:

    Nu am inteles -care consemn? Si apoi eu nu am nici-o treaba cu SCMD! PS. unde o vedea Elena RAUTATE?In faptul ca un DUBIOS(vedeti-l cum combate pe infomondo) ma injura si incearca sa-mi bage parerea lui pe gat si eu nu stau capra si nu dau si din codita–asta sa fie rautate?

   • plano10 Says:

    Cum rautate daca, expresis verbis, asa scrie in Comunicatul nr 3 al CD al SCMD, publicat pe site?

   • plano10 Says:

    @Micutzul
    CAS se scade din brut…. nu se adauga. Fii atent ce-ti doresti. In baza de calcul a pensiei este inclus si CAS retinut la sursa.
    In plus, cota de CAS pe care o plateste angajatorul nu este inclusa in salariul brut al angajatului.

   • micutzul Says:

    @ Plano

    Adica , daca pe statul meu de plata, bine inteles fara norma de hrana, brutul era sa spunem 1000 lei, atunci ei imi iau in calcul inca o suma in plus fata de asta, ca fiind banii retinuti la sursa ? Adica daca pe fluturas era 1000 brut total, ei iau in calcul 1105 de exemplu ? Ceva nu/mi miroase bine .
    Tu spui ca CAS se scade din brut. Eu stiu ca la calculul pensiei se ia in considerare brutul intreg fara sa scazi ceva . In cazul nostru nu se ia in calcul norma de hrana cu toate ca e cu caracter permanent….

   • plano10 Says:

    @Micutzul
    Brutul cuprinde si contributiile si impozitul, asa cum zici si tu. Mai intai se scad contributiile din brut si apoi se impoziteaza restul cu 16%. Nu se poate impozita un venit prezumtibil.Rezulta ca statul nu ti-a luat impozit pe CAS si de-aia iti pune impozit pe pensie… daca o mai apuci…
    Baza de calcul pentru pensie este salariul brut…inclusiv impozitul.

   • micutzul Says:

    @ Plano
    E greu dar incerc. Totul e fictiv.

    Solda de functie SF = 1200
    Solda de grad SG = 800
    Gradaii Gr. = (SF + SG)x 25%= 500
    Dispozitiv D= ( SF + SG + Gr.) x 25%=(1200+800+500)x25%=
    = 625
    Total solda bruta = 1200+800+500+625= 3125
    La toate astea se mai adauga unele sporuri in cuantumuri diferite si se ajunge la un brut de sa spunem 3500. Conform noilor legi, pensia se calculeaza la brutul de 3500. Spui ca s/a retinut CAS la sursa. Daca acest CAS s/ar regasi in solda , atunci brutul meu ar fi de circa 3867,5 . La calculul pensiei unui civil, CAS se regaseste in brut, dar la noi , fiind retinut la sursa, nu. Facand calculu statul nu imi da echivalentul a 0,5 puncte pensie la un an….,.
    Daca cineva poate explica mai bine, ii multumesc.
    Si Plano, pensia se calculeaza la brut , cu tot cu CAS, impozit…

   • plano10 Says:

    @Micutzul
    Daca vrei… altfel spus, contributia personala pentru pensii este o investitie pentru viitor pe care statul nu ti-o impoziteaza cand o platesti – sau ti se retine la sursa – ci atunci cand primesti pensia.
    Daca in brutul de 3500 lei, exemplul luat de tine, este inclusa si contributia pentru pensii… cum sa ti-o adauge la brut?
    Contributia ca si impozitul se retin la sursa… si pentru civili si pentru militari.
    Odata cu aplicarea L 164/2001 si militarii au platit 5% din brut pentru fondul de pensii.

   • micutzul Says:

    @ Plano

    Tu intelegi ca pe statul meu de plata nu a aparut niciodata rubrica CAS ? Adica contributia pentru pensie. Iar eu cand spun ca se considera ca a fost retinut la sursa prin sursa inteleg bugetul mare al MApN . Acesti bani care s/ar regasi , normal, in statul de plata unitatea nu i/a primit niciodata. Rupe/te de sistemul civil si intelege ca acesti bani nu apar nicaieri in cazul nostru…
    Este pe Infomondo un tip Mos Alecu care cred ca poate explica probabil mai bine ca mine….
    @ ELENA
    Tu nu esti acasa ?

   • plano10 Says:

    Micutzule
    Pana in aprilie 2001 nu o sa regasesti la militari nicio contributie pentru pensie. Pana atunci, prin lege, decretul din 1967 modificat in 1977, militarii erau scutiti de la plata contributiei pentru pensie. CAS apare pe stat la militari, incepand cu aprilie 2001.
    Iata ce spunea Decretul 214/1977, valabil pana in 2001:
    „Art. 4
    Fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat se asigura din bugetul statului prin Ministerul Apararii Nationale si Ministerul de Interne.”

   • ELENA Says:

    @micutzul
    Am raspuns cam tarziu, da’ sunt acasa! Care-i baiul? Ca vad ca ti-a raspuns Plano10 la ce intrebari ai avut.

 85. T_REX Says:

  @micutu-ce nu ai inteles ?chestia cu mig-ul?

 86. micutzul Says:

  @ T-REX
  Da si exprimarea ma inebuneste asa de dimineata. Nu inteleg ce vrei cu electronica, cu MIGul .
  Vazi ca la postarea aia am scris ceva si pentru Plano si pentru fata draga….Atrage/le si tu atentia ca din punctul meu de vedere e discriminare crasa.
  Cum gandesti in privinta pensiilor, m/i se pare just. Pe mine ma doare ca ne rup definitiv de soldele activilor ceea ce v/a duce in cativa ani la o noua discrepanta. Daca aveam o moneda puternica si stabila, da , dar asa avem toate sansele sa ajungem unde erau pensionarii militari prin 95.
  ELEEENAAAAAAAAA astept raspuns la postarea de la ora 9.55.

 87. T_REX Says:

  @PLANO-Bine zis (pt.Micutu-dar de fapt pt. toti) sa fie foarte atenti la ce-si doresc!!!IN loc sa aprecieze acceptarea faptului ca statul si-a oprit pt. noi partea de contributii aferente venitului pe care l-am avut,domniile lor ii dau sus sitare -nu ca noi nu am..mers la cinema!!!?? asa si cu l-119 in loc sa se zbata sa fie cat mai bine mobilata ,ei (recte-scmd) nu si nu ca ei vor musai L164, ca-i de la Burebista citire. asa se intampla cand vor sa conduca ofiterii fara o scoala militara macar!!!!

  • micutzul Says:

   @ T-REX

   Eu sunt in situatia ta si nu am indemnizatie de comanda. Singura mea nemultumire este ca intr/un fel am vechime mica si asta ma v/a afecta oarecum. Eu am spus ca mie nu/mi scade prea mult dar nici nu cred ca creste prea mult, intr/o alta varianta. In nici un caz nu sunt ca alti colegi de promotie care au pensie cu 50% mai mare ca mine. Pe mine ma roade si repet de 1000 de ori ruperea de soldele activilor. Si la definitivarea legii unice care este in calcul, o sa intelegi de ce si de ce ne/au lucrat asa si activii nu spun nimic…In acest moment cred sincer ca noi am fost efectiv epurati…Sigur mai bland …

 88. parere personala Says:

  @T_REX
  Intelegi numai ce vrei tu.E dreptul tau.
  A.
  Eu spun ca nu ma incalzeste cu nimic daca echilibrarea pensiilor se face in jos(ata nu este un”principiu mult mai corect”).In formula asta pierdem toti(chiar daca,dupa recalculere,pensiile noastre – a mea si a ta – vor creste aparent cu cateva sute de lei,iar pensiile celorlalti vor scadea).
  Eu spun ca :
  1. reparatie corecta inseamna aducerea pensiilor noastre la nivelul celor”mari”.
  2.pastrarea proprietatii asupra gradului,inseamna,crestere pt toata lumea,in timp a pensiei(creste valoarea gradului pt cei activi dpdv profesional,creste si pt noi pensia in procent egal).
  B.
  Este corecta afirmatia:poate fi pacalita „electronia”.Important este in ce masura.In general aparatura electronica are protectie(un simplu televizor are preotectie la fluctuatiile de tensiune).Cu cat creste nivelul tehnic al unui „component” electronic si implicit importanta informatiei culese de acesta,creste si gradul de protectie.
  In principiu(vorbesc la ,modul general;nu incerc o expilcatie tehnica complexa ce ar ocupa f mult spatiu),pt a pacali o aparatura de Ce.Rd.Elc. e necesar a emite un semnal identic cu cel al rezultat in urma unei functionari normale.Efectul pate fi:generarea a cateva tinte false(spoturi luminoase in plus fata de cele ce reprezinta aeronavele reale)sau”albirea”ecranului de Rd.Lc.Pt ambele situatii exista remediu tehnic.Ba mai mult:spotul luminos,ce reprezinta o tina,se formeaza pe baza unui calcul matematic al unui cumul de elemente(viteza de deplasare,suprafata de reflexe,innaltime,directie de deplasare….).Aeronavele nu sunt standard dpdv:caracteristici tehnice.In concluzie un simulator electronic nu poate genera un semnal perfect, indiferent de nivelul tehnic al acestuia.
  Simularea unor tinte false a ingreunat munca specialistilor dar nu a fost o problema(concluzia a fost clara si exacta:tinte false).
  In situatii limita e normal a ridica un avion de cercetare(nu un MIG. 21 Lancer pt ca tipul asta de av a aparut mai tarziu,dupa ’89).
  Asta-i una dintre explicatiile pt faptul ca Ap.AA nu a lansat(nu a fost palcalita de nebunia cu atac masiv aerian).

  • ELENA Says:

   Cu referire la pct. A
   Asta incerc si eu sa il lamuresc pe acest om de multa vreme, dar el nu si nu, ca sa ne scada la toti, decat sa ne alinieze pe toti!

   • T_REX Says:

    @ELENA-ca sa nu ma supar si sa-ti vorbesc URAT,te rog sa-mi dai un singur exemplu de initiativa fie chiar si teoretic de aliniere a pensilor mici la cele babane. asta din partea voastra nu ce am facut noi cu taraita timp de 9 ani

   • ELENA Says:

    @T_REX
    …Incearca sa iti amintesti ce discutam la telefon intr-un inceput de week-end, in iunie, dupa ce CCR respinsese exceptia pe L9 119 cand tu te „speriai” ca eu sofez si vorbesc in acelasi timp. Ca sa fiu mai exacta, am inceput discutia in Sebes si am terminat-o in Alba Iulia. Dar daca tu ai uitat continutul acelei discutii, cine se supara?

 89. parere personala Says:

  @ELENA
  Nu-i rautate…..este o remanenta a modului de a gandi pana in ’89 : sa moara si capra vecinului.
  Ai dreptate e superb afara…cu siguranta Sambata am sa ies la un gratar cu cateva familii prietene;liniste,un vin fiert pt pastrama,un mini fotbal pt articulatii………….

 90. T_REX Says:

  Nu stiu ce vrei d-ta sa spui prin ,nu a lansat” -prob. te referi la rachete sol-aer.Tunurile aa au tras in draci insa, basca informatiile(dezinformatii) care parveneau la unit. operative ref. la iminentul atac aerian. Da scuze ,Lancer ca denumire a aparut dupa 95.,mig.-ul 21 insa exista. punctul 2 Sunt de acord cu d-ta sa se repare in sus ,cine se opune?EU nu in nici-un caz ! dar dumneata esti un visator,ca sa nu zic un utopic. o zi buna

 91. T_REX Says:

  PS.-ai dreptate e super afara. in timp ce sfaraie gratarele etc. etc . etc. ar fi bine sa va ganditi ca multi colegi de-ai vostrii, pe aceleasi functii si grade nu au aceasta posibilitate. de ce ? va las placerea sa ghiciti. Pofta buna!!!!

 92. parere personala Says:

  @T_REX
  Artileria este una iar apararea antiaeriana este alta.Diferenta ca de la cer la pamant(dpdv tehnico-tactic).
  Cu tunul s-a tras dupa avioane in ’44.In ’89 putin probabil sa se fi tras dupa aparate de zbor.A trage cu tunul este o operatiune (la nivelul tehnicii din’89)de tragere la vedere.Acest lucru comporta executarea focului la distante relativ mici,pt viteze de dplasare relativ mici.
  Ilogic sa pretinzi ca s-a „tras in draci”cu tunurile daca cu ochiul liber sau cu miloace optice nu se vedea nimic.
  Sau poate nu inteleg eu conceptul de razboi radioelectronic.Probabil ca eu nu stiu de existenta unui anumit tip de aparatura ce-ti genereaza pe retina sau pe ocularul unui binoclu,sa spunem,imagini false.
  Astazi chiar ca-i o zi buna.Sanatate!

 93. parere personala Says:

  @T_REX
  Dragut…in postarile anterioare militai pt corectitudinea,justetea…legii ce „artimetic” scade toate pensiile,fata de valoarea actuala.Te incurci in concepte…ori e bine ori e rau?Acum”bagi”un PS”lacrimogen”:”sa va ganditi ca multi colegi de-ai vostrii….”
  Daca sugerezi ca dupa aplicarea celebrei recalculari,nimeni nu mai poate merge la un gratar…in principiu ai dreptate.Cu tote ca romanul,idiferent de valoarea venitului….la un gratar va merge,la un meci de fotbal va fi prezent.

  • ELENA Says:

   @parere personala
   Colegul bate … in alta parte. Lasa ca ii raspund eu: da, draga, ma gandesc la acei colegi care, la varsta mea, prefera sa stea blocati in fata calculatorului sau Tv si sa se holbeze la un ecran in loc sa faca si altceva mai bun. Ma gandesc la cei care doar judeca pe altii in asteptarea zilei de salariu, da’ nu pun mana sa faca si altceva pentru a-si mari veniturile lunare. Ma gandesc la tine cand, in alta parte, ma intrebai daca mai fac acasa o ciorba si, daca atunci nu ti-am raspuns, iti raspund acum – da, am in permanenta cate 3-4 feluri de mancare proaspat gatita in frigider, maaaaaaaaaaaaaaaama, cate imi vin in minte sa ti le zic acum! Mai bine ma opresc aici.

 94. T_REX Says:

  ha..ha.tunurile AA trag operate fiind de la distanta si sunt conduse prin radar .Cred ca nu intelegi sensul nici la Visator nici la UTOPIC

 95. parere personala Says:

  @T_REX
  Am specificat:la nivelul tehnicii anului ’89 in Romania !

 96. parere personala Says:

  @T_REX
  Daca-mi spui un singur indicativ de UM ce avea in dotare,in ’89 acest tip de tehnica,eu mananc calculatorul

 97. T_REX Says:

  ai vrea tu sa afli secrete militare dar ..nu tine!!!

 98. parere personala Says:

  La tine in Berheci colcae sevcretele militare.

 99. parere personala Says:

  @T_REX
  Ai putea insa sa te interesezi(cu siguranta in sat la tine sta careva ce alucrat la Matca).
  Matca = localitate dispusa la 10 – 20 km SE fata de Berhaci;la 5 – 10km S DE Tecuci.
  Succes la documentare

 100. parere personala Says:

  Scuze E fata de Tecuci……….

 101. parere personala Says:

  @T_REX
  Daca stau bine sa ma gandesc asi putea sa-ti indic o persoana superautorizata in domeniu;cu siguranta vecin cu tine.
  Sper sa nu te superi:in principiu e necesar sa-l sun(sa nu se supere omul ca nu l-am pus in tema).Apoi….te anunt

 102. ELENA Says:

  @Plano
  Cred ca trebuie sa deschizi o noua rubrica, ceva pe tehnica militara. Important e ca se inteleg baietii si nu se iau la bataie. Dar ia sa trecem sa discutam despre pensii – se aprind spiritele din nou!

  • plano10 Says:

   Lasa-i sa-si mai aminteasca si ei, acum la pensie, ce bine trageau odata la tinta!

   • T_REX Says:

    @PLANO -cum necum asta mai miroase a ARMATA spre deosebire de plimbat hartiile de la un birou la altul cu pantofii super lustruiti !!

   • ELENA Says:

    @T_REX
    Nu ma provoca pe teme militare, ca numa ce-mi aduc aminte … „ce flacau eram odata!”
    Si, in alta ordine de idei, nu mi se pare o crima ca, la un anumit nivel al carierei, sa ajungi intr-o MU, pe o functie in care … ti se aduc hartiile la birou!

 103. parere personala Says:

  O adevarata reprezentata a sexului frumos,stie mereu,care-i formula perfecta intr-o dicutie pe o tema data.

 104. T_REX Says:

  PS. -acum- pantofii super lustruiti dimineata si care nu se murdareau de praf pana la ora 15 se erijeaza in .. purtatorii de opinie ai armatei.ne invata ce si cum….

  • ELENA Says:

   @T_REX
   Poti fi mai concret? Ca de otifcat, vad ca esti destul! iar ai o pasa din aia proasta. Anunta-ma cand iti revii.
   Si saptamana trecuta VOIAM SA TE SALUT DE LANGA LICEUL TAU, da’ masina gonea si, pesemne, am intrat intr-o zona fara acoperire. Scuze, intentia mea nu era sa te fac sa vorbesti singur!

   • micutzul Says:

    Sa inteleg ca ai fost aici ? Nu vreau sa ma bag in seama, sunt doar curios .

   • T_REX Says:

    @HELEN-ardea ceva ,de nu ai oprit cateva minute ,daca doreai sa vezi cu adevarat,Mi-ar fi placut sa-ti ascult impresiile. Da sunt ofticat cu adevarat.!De ce ?altadata..

   • T_REX Says:

    @HELEN-cand fac anumite afirmatii mai prapastioase , in nici-un caz nu ma gandesc la tine!!!! andrisantul este ,,altii”

 105. T_REX Says:

  ce s-a intamplat pe aici ?s-a dat STINGEREA?

 106. parere personala Says:

  @ ELENA
  Sincer ma bucur !

 107. parere personala Says:

  Pasii de vals sau tango…cam lenti pt energia pozitiva ce o emana postarile lui.

 108. ELENA Says:

  Cred ca nu mai vad bine… sau m-am tampit. DAR SCRIE ca … Plano m-a bagat la moderare! Cu raspunsul dat lui Ilie. Ca i-am zis ca cineva (T_REX) plangea dupa el. Noapte buna! Ma gasiti pe Roarmy230.
  @parere personala – de ce te bucuri? Ca imi interzice dl. Plano postarile pe blogul lui?

  • parere personala Says:

   „A fost o vreme absolut minunata, iar eu, locuind la curte + gradina + livada, am simtit-o din plin.”
   Pt aceasta postare a fost raspunsul meu!!!!!

  • plano10 Says:

   Imi pare rau, da raspunsul l-ai plasat gresit si a fost mutat de la locul initial la comentariul lui @Ilie de la scularie pt ca acesta sa vada ca este solicitat.

 109. T_REX Says:

  DORINTA SCMD ASTA ESTE SI NIMIC ALTCEVA3. Abrogarea Legii 119/2010 si a tuturor prevederilor din Legea sistemului unic de salarizare referitoare la militari;
  4. Restaurarea Legilor 164/2001 si 179/2004,

  • plano10 Says:

   Inteleg ca nu e si dorinta ta.
   Scrisesem si pe Infomondo ca ar fi fost normal ca, pentru disponibilizati, L 119/2010 sa prevada o dispozitie prin care pensia in plata sa nu fie micsorata dupa recalcularea in puncte de pensie ci stopata pana cand cresterea valorii punctului de pensie x cu nr. punctelor de pensie depasea actualul cuantum al pensiei stabilite pe L 164.
   Asa s-a procedat si cu pensiile civile cand au fost recalculate in 2005.

 110. T_REX Says:

  @PLANO-da ,dar in aceasta situatie ar fi fost ,,mult zbucium pentru nimic” pe de-o parte,iar pe dealta parte ,electoratul’scump si drag ar fi receptionat ca pensiile ,,alea”(sa nu se supere H.) au ramas neatinse.Tinand cont de cuantum ,perioada pana cand celelalte ar fi ajuns la nivelul lor ,ar fi tins undeva spre + infinit.Nu?

  • PLANO10 Says:

   Tinderea spre +infinit ar actiona daca base-n bocii ar fi vesnici la guvernare. Speram ca, in curand, sa mai primenim conducerea administrativa a tarii.
   Eu zic ca ar fi fost o prevedere justa pentru disponibilizati.
   Cine are putinta s-o sugereze camerelor Parlamentului… ca si asa e in dezbatere acolo legea unitara a pensiilor.

   • ELENA Says:

    @Plano10
    Din cate ma cunosti, crezi tu ca eu dorm? Daca da, chiar habar nu ai cu cine discuti! Noaptea visez numai legi, comisii, numar voturi, nu-mi ies atatea cate imi trebuie!
    Partea proasta e … chestia aia cu majoritatea, fir-ar sa fie!

   • plano10 Says:

    Faceti si voi loby pe langa parlamentarii puterii ca pe langa cei din opozitie nu mai e cazul.
    Nu-i bine. Ziua trebuie sa visezi legi, comisii etc…

 111. parere personala Says:

  @T_REX
  Cum ai ales nick nane-ul asta?
  Ai plecat de la formatia folk cu acest nume sau de la tyrannosaurus rex?

 112. T_REX Says:

  @ plano-culmea este ca dvs. sesizati in mod corect un efect pervers al L164 in ceea ce-i priveste pe cei cu vechime foarte mica. S-a gandit cineva sa remedieze cumva situatia acestora in componenta l119? Nici gand,de fapt nici ei nu s-au gandit.In plus trebuie sa mai facem o distinctie clara si necesara dupa mine-vizati DE O REPARATIE clara ar trebuisa fie vizati doar aceia care se stabileste indubitabil ca au fost DISPONIBILIZATI si nu acei oportunisti care au gasit un moment prielnic sa plece la plimbare cu solde compensatorii,pensie babana dupa ultima luna si posibilitatea de face si a drege in civilie–CE ziceti?

  • ELENA Says:

   @T_REX
   Pe legea asta a fost asumare de raspundere. Crezi ca ne-a ascultat cineva?
   Pe Ord. 7 / 1998 e disponibilizare si atat! Nu e disponibilizare de felul I, de felul II, de felul III etc. Asadar, masurile se aplica nediscriminatoriu.
   Ca si cei care au plecat „de buna voie” poate au facut-o ca sa lase locul unui care CHIAR AR FI MURIT DE FOAME IN CIVILIE. La asta te-ai gandit?

   • T_REX Says:

    ELENA-poti sa te superi ..daca vrei :ma faci sa rad cu lacrimi_cei care au plecat de buna voie sa lase locul la altii-daua dracului!doar sti foarte bine ca unii (cei care au putut bineinteles)s-au intors CIVILI sa lucreze pe ACELASI POST.deci pensie ,compensate si serviciu ca civil pe acelasi post. DURA LEX

 113. parere personala Says:

  @T_REX
  Te roade nene,te roade rau….omul iti spune simplu si :Eu zic ca ar fi fost o prevedere justa pentru disponibilizati.Dar tu nu!Sa-i depistam pe cei ce au”supt sangele poporului”…vai de capra vecinului…prea i-ai pus gand rau.
  Stimate coleg situatia pe care o invoci tu reprezinta maxim 2% din nr cadrelor disponibilizate.

  • ELENA Says:

   @parere personala
   De fapt, lui T_REX nu i s-a pus pata pe cei disponibilizati ci pe cei care au iesit cu Lg 164/2001 si, la MAI, cu Lg 179/2004 (care e si mai tare!).

   • T_REX Says:

    Elena-o mica,corectie ;nu pe cei care au iesit cul164 mi s-a pus pata CI PE CEI CARE AU PUTUT SCOATE O ASEMENEA ENORMITATE NUMITA L164. bineinteles ca acum respectivii sunt printre fericitii beneficiari si se vaita de mama focului ca de la 50 ajung la 40.cred ca cel mai tare ar trebui sa-i gratuleze cei care pacaliti de beneficii,au acceptat si au plecat atat de usor din sistem

  • T_REX Says:

   S_O crezi tu .se pare ca ai sarit ca fript!Oare de ce?

 114. ELENA Says:

  Plano
  Cred ca ar trebui sa deschizi un …. Vol. II la aceasta postare, ca deja nu mai avem loc de luat la bataie!

 115. parere personala Says:

  @T_REX
  Am…”sarit ca fript”….
  Nu taticu,nu ma mai „oparesc”pt nimic…pe soselele patriei sunt atat de multi Schumacher incat m-am obisnuit….totul este normal.Cum normala a fost si decorarea Domnului Boc de catre Ministrul Apararii in aplauzele distinsilor Generali trecuti de…pt a caror varsta am un respect deosebit.
  In acest caz crezi ca ma surprinde modul tau de a gandi?
  Evident…NU !!

 116. mos alecu Says:

  In ultimul timp T_Rex vorbeste despre de toate … numai despre pensii militare sau unitare … nu !
  Sa fie adevarate zvonurile ca la MAI au inceput sa fie publice pensiile recalculate … si ca nu prea se ‘pupa’ cu ceea ce preamarea el ??

  • T_REX Says:

   @MOS alecu-dupa cum bine observi matale T_REX e multilateral si in toate directiile. Lupta mea pe tema pensiilor s-a cam incheiat.Exista o lege noua de recalculare?exista.asta mi-am dorit si punct. multumesc tuturor combatantilor de spiritul de fair -play manifestat. De acum vorbeste LEGEA

 117. ELENA Says:

  @all
  Ce mai cautati pe aici? Nu ati aflat ca Plano10 … nu mai locuieste aici (Sper ca ati vazut filmul „Alice nu mai locuieste aici”)?
  @Plano10
  Cred ca nu ti-ai facut suficienta reclama la noul blog. Eu am plecat acolo!

 118. PLANO10 Says:

  @ELENA
  Ramane si acest Blog pentru documentare juridica, pentru cei care au studiat aci legislatia despre pensii.

 119. girg Says:

  Foarte multi dintre voi bateti campii, asa sa va aflati in treaba !
  Handicapatul din deal, asa este dirijat de afara, sa ne extermine, cum a terminat si flota, care aducea bani si faima acestei tari. Pentru asta a fost si ajutat sa obtina mandatul 2. Nu va mai imbatati cu apa rece.
  El tot cu wisichi se hraneste, cele doua c….e si le-a aranjat pentru restul vieti si dupa el potopul. Ca asa gandesc toti HANDICAPATII !
  Sa auzim de bine si daca ne ajuta dumnezeu o sa-i cantam prohodul.

  • plano10 Says:

   Pai.. daca a fost reales stam cu el pe cap inca 4 ani.
   Vinovati sunt cei care l-au votat si cei care nu s-au dus la vot.
   Nu putem sa-i cerem opozitiei sa faca ce n-au vrut sa faca romanii, anul trecut, la alegerile prezidentiale.
   Asa ca… ma intelegi…handicapatii isi aleg tot handicapati.

 120. Discriminatu Says:

  De ce cei care au avut solda de merit in anul iesirii la pensie i s-a luat ln calcul la stabilirea pensiei ,iar cei care au avut solda de merlt cu 1 an sa-u 2 lnaintea iesirii la pensie nu beneficiaza de acest drept ? Din acest punct de vedere sintem cred o nultime de discriminati care nu beneficiem de un drept de care colegii nostrii beneficiaza doar penrtu ca au avut solda de nerit in anul pensionarii.Poate stie cineva si ma lamureste ca plna acum nu am gasit pe nimeni.

 121. Discriminatu Says:

  Daca stie cineva sa-mi raspunda de ce cei care au beneficiat de solda de merit cu 1 an sau 2 lnaintea iesirii la pensie nu beneficiaza de acest drept la calcularea pensiei.

 122. Plano10 Says:

  Citeste pe continuarea blogului si vei afla.Ai adresa de continuare a blogului pe ultima postare

 123. DANA Says:

  taiati toate pensiile speciale sunt nemeritate sunt prea mari desfiintati legile speciale , desfiintati norma de hrana din sist miltar si toate sporurile nemeritate cui nui convine sa-si dea demisia si sa mearga in sist privat unde vor primi un sut in fund nu sporuri numai la bugetari sau inventat sute de sporuri

 124. george Says:

  orice comentariu pe linia recalcularii pensiilor militare,noutati juridice,ordonante de guvern etc. toate cu privire la pensiile militare sa mi se aduca la cunostinta prin e-meilul personal. va f.multumesc. george

 125. NIKU Says:

  Domnule Plano,
  E o nebunie totală întreţinută de slugile celor doi ministri, de la MAp.N şi MAI. Apar pe postrile de televiziune nişte „putători de vorbe aiurea”, care spun numai prostii. Dacă e să analizăm prevederile Legii 119/2010, calculul pensiei pentru categoriile la care se face referire, în multe situaţii ar duce la o valoare superioară celei calculate conform legii 164/2001 sau 179/2004. Făcând o simulare în cazul meu, pentru o activitate de 31 ani ca militar, toată în grupa I de muncă şi respectiv condiţii speciale, la care se adaugă 3 ani scoala militară şi 6 luni armata, a rezultat o pensie brută de 5200 lei, în condiţiile în care pe Legea 164 a rezultat o pensie brută de 4500 lei.
  Având în vedere experienţa dumneavoatră, DOMNULE PLANO, vă rog să mă corectaţi dacă am greşit undeva în calculele făcute:
  1. în baza adeverinţei de venit am împărţit venitul individual lunar la salariul mediu pe economie, obţinând PUNCTALUL LUNAR PRIMAR, la care am adăugat între 13-21% din acest puctaj funcţie de perioadă, pentru contribuţie pensie supliemntară, dar numai până la 01.04.2001. Tot la punctajul lunat primar am mai adăugat 50% din valoarea acestuia, aşa cum se prevede în legea 119/2010, pentru condiţii de muncă grupa I/speciale. Am obţinut astfel PUNCTAJ LUNAR
  2. am adunat puncpele pentru cele 12 luni ale fiecărui an de activitate, am împăRţit la 12 şi am obţinut PUNCTAJUL MEDIU ANUAL.
  3. am adunat punctajele medii anuale astfel calculate pentru cei 31 ani de acticitate, la care am mai adăugat 3,5 puncte pentru perioada şcolii de ofiţeri şi 6 luni de armată, înterucât legea specifică faptul că pentru această perioadă se ia în calcul venitul mediu net/brut anual, după care totalul a fost împărţit la 20, obţinând PUNCTAJUL MEDIU.
  4. La punctajul mediu am mai adăugat 20% din valoarea sa, reprezentând MM pentru 25 ani şi am opbţinut PUNCTAJUL FINAL.
  5. Am înmulţit Punctajul final cu valoarea punctului de pensie şi a rezultat Pensia brută.
  Dacă am greşit cumva vă rog să mă informaţi. Dar aşa am apreciat că rezultă din prevederile legii nr. 119/2010, cu toate că în metodologia de aplicare au fost scăpate unele prevederi ale legii, la fel şi în HG 735.
  DAR, CHIAR DACĂ AM DREPTATE ÎN CEEA CE PRIVEŞTE CALCULUL EFECTUAT, NU POT SĂ FIU DE ACORD CU LEGEA 119/2010 ŞI HG 735 PE MOTIV CĂ ESTE ANTICONSTITUŢIONALĂ ŞI MI-A „ARUNCAT LA GUNOI” STATUTUL DE MILITAR.

 126. Plano10 Says:

  @Niku
  Vezi ca dezbaterile pe aceasta tema si cu informatii la zi le gasesti pe continuarea acestui blog.
  Da clik pe Plano10 si intri acolo.
  Credca ai calculat aproape corect. nu ti-a iesit pensia marita?

 127. V.G Says:

  PT.NIKU

  ESTE O.K

 128. un civil Says:

  ceva pt voi – militarii …

  Dă clic pentru a accesa Raspuns%20mem%20Min.%20Muncii.pdf

  – trebuie publicata Hotararea judec. in Monitor, la cererea instantei … ca sa va ia cineva in seama , adica Guvernu portocala.
  … cititi si veti intelege ce vreau sa spun …

 129. kolonelu Says:

  Un colonel acuza!

  Recalcularea pensiilor militare subiect “gras”, pentru guvern ( distrage atentia populatiei de la gravele probleme cu care se confrunta tara) pentru media (emisiuni care mai de care la ore de maxima audienta) si pentru politicieni ( cu discursuri care mai de care politicianiste)
  Subiect foarte mediatizat dar nu aprofundat, in sensul ca foarte multe probleme au fost tratate superficial sau partinic.
  Sa le luam pe rand.S-a afirmat de catre actuali guvernanti ca pensiile sunt calculate pe baza contributivitatii si au crescut. Nimic mai neadevarat! Au crescut pensiile pentru cei care nu au depus adeverinte de venit si aveau pensii la nivelul salariului mediu pe economie.Iata un exemplu: la 40de ani vechime nedepunand adeverinta de venit ai 40 de puncte , ai 30 de ani de grupa mai castigi 7.5 puncte deci in total 47.5, se mai adauga un spor de 20%, faci 56.9 de punct, punctaj anual 2.98x 732.8=2184 lei.Iata de unde le ies lor maririle de pensii in conditiile in care pensia media calculata dupa vechea lege este de 1490 de lei.Legea este facuta nu pe baza contributiei, ci pe baza unor norme aiurea, ajungandu-se ca la cuantumul pensiei sa nu conteze ce ai fost in armata ,caporal sau general.Purtatorul de cuvant al M.Ap. N. rosteste aceasi placa: pensiile sunt calculate pe baza contributiei si au crescut .Minciuna! “ O minciuna cu cat este mai mare si este spusa mai des cu atat devine mai adevarata” a spus-o seful propagandei naziste Goebbels. Ce s-a urmarit prin aceasta, dezbinarea pensionarilor militari,unora le creste, altora le scade pensia(ca la pomana –nu poti sa-i multumesti pe toti) lucru care le cade ca o manuse guvernantilor in eventualitatea unor proteste.
  S-a spus ca prin aceasta lege se face un act de dreptate celor care au la grade egale si stagii egale si pensii diferite.S-a ajuns acum in situatia opusa ,ca celor iesiti mai devreme sa le scada pensia.Unde e dreptatea? Drept ar fi fost dupa asa zisa recalculare fiecare pensionar sa-si aleaga pensia cea mai favorabila. Nu asa ar fi drept? Dar cine sa auda ? Un proverb romanesc spune :Ce a cazut din caruta e bun cazut, dar ei nu sunt romani, ci romani vanduti.
  Problema pensiei cadrelor disponibilizate in cadrul reformei armatei in vederea aderarii tarii la N.A.T.O. si ulterior la U.E.a fost transata de Dl. Boc ( care zice ca e seful guvernului ). Acestora le scad pensiile deoarece au primit salarii compensatorii si statul le-a dat bani in avans.
  Asemenea minciuna spusa cu atata nerusinare nu am mai vazut pana acum la vreun politician. Ma simt obligat sa-i explic cum a stat cu disponibilizarea si cu banii dati compensatii.In cadrul restructurarii armatei trebuiau date afara un numar de cadre militare.Motivul trecerii in rezerva era bine rezolvat in legea 80 (Satutul cadrelor militare),nu puteai sa-i dai afara fara motiv, drept pentru care s-au emis o serie de ordine care indirect te obligau prin, santaj ordinar, sa parasesti sistemul.Primul ordin a fost acela prin care dupa restructurarea unitatii din care faceai parte nu puteai sa ocupi functie inferioara gradului.Aveai de ales,sa treci in rezerva pe baza Legii 164 cu 60% din ultimul salariu sau sa faci raport pentru a fi mentinut la dispozita armatei timp de maxim un an dar cu reducerea soldei cu pana la 30%( prin pierderea unor sporuri ca prima de comanda ,salariul de merit, specialst de clasa), solda dupa care ti se calcula pensia. Sa fiu mai explicit daca aveai solda 2000 lei, aveai pensie 1200 lei ,in situatia in care ramaneai la dispozitie solda de calcul pentru pensie era 1334 lei iar pensia de 800 lei.Cine era nebun sa reziste santajului la care era supus, in conditiile in care pensia este pe viata. Ganditi-va la cei cu grade mari care sigur nu aveau nici o sansa sa poata fi reincadrat pe o functie gradului pe care il aveau( intr-o unitate era un singur colonel, cui sa ii ia locul daca s-a desfiintat unitatea). Referitor la platile compensatorii care se dadeau . Motivul principal pentru care se dadeau era acela de santaj ,pentru a pleca din sistem fara convulsii din partea cadrelor militare ,adica mituirea acestore sa nu faca scandal. Un alt motiv pentru care se dadeau acesti bani era acela ca prin programele de conversie profesionala cu acesi bani sa poti incepe o afacere.Unde ati vazut dumneavoastra programe si centre de conversie profesionala (s-au alocat bani grei) acolo am vazut si eu afaceri facute de militarii disponibilizati.Despre cuantum in nici un caz nu au favorizat militarii trecuti in rezerva.Ma simt obligat sa fac un mic calcul pentru a se intelege mai bine.Se dadeau doua salarii pentru fiecare an pana la varsta de pensionare. Daca aveai 50 de ani primeai zece salarii (varsta de pensionare era de 55 ani)deci bani pentru zece luni (deci nici un an). Pana la pensie trebuia sa primesti 5 ani X 12 salari, 60 de salarii si tu primeai 10 in avans. Unde dracu este efortul statului cu disponibilizatii?In plus la 10 salarii primite nu se includeau “Norma de hrana” , drepturile de echpament, primele, al treisprezecelea salariu, toate acestea insumand peste 30% dintr-un salariu.Unde sunt avantajele facute cadrelor disponibilizate pe care Dl. Boc le trambiteaza, si nu numai el, pe la toate posturile de televiziune, pentru a minti populatia, si a baga vrajba intre diferite categorii sociale pentru a le putea mai usor manipula in directia care-i convine?Sa nu uite populatia ca ce se intampla acum pensionarilor militari se poate intampla oricarei categorii de pensionari,in special magistratilor de care acum puterea are nevoie (asa cum a avut nevoie si de armata pentru atingerea scopurilor politice NA.T.O. si U.E.).In momentul in care isi vor vedea sacii in caruta s-ar pute ca si magistratiilor (care acum dau asemenea sentinte ce se pot intoarce impotriva lor) sa le vina randul ,precedentul fiind creat.
  Si mai presus decat toata aceasta umilinta financiara, este umilinta morala la care au fost supusi pensionarii militari.Nonsalanta cu care Comandantul Suprem, Dl. Traian Basescu,si Ministrul Apararii Nationale, Dl Oprea au sustinut, in toate ocaziile si la toate posturile de radio si televiziune, ca pensiile militarilor nu vor scade este dezarmanta. Probabil cunosc proverbul : “Promisiunea boierului , bucuria prostilor”. Asemenea politicieni numai pe plaiurile mioritice se mai gasec, in orice tara din lume (chiar si bananiera) un politician care face asemenea declaratii , mai ales unei categorii de populatie cum este armata ( aceasta noua lege a pensiilor este valabila si actualilor militari activi) si-ar da demisia fara drept de apel, daca ar avea onoare, insa ciolanul este mai presus de onoare, la miorita acasa.
  Aparitia la televiziune a reprezentantilor armatei (o doamna general si vreo doi colonei care sa o sustina-de ce oare?) aduce cu imaginile sumbre de trista amintire cand, protocolar, se anuntau decizii importante pentru tara.Prin aceste interventii si discutii nu s-a facut decat un mare deserviciu armatei ,ca institutie de baza a statului, cat si uniformei militare .
  Schimbarea calitatii de militar in rezerva/ retragere cu aceea de “asistat social “ este o mare nedreptate facuta de actualii guvernanti.Asemenea umilire nu a facut-o nici carlistii si nici comunistii ,s-a gasit s-o faca cine, un guvern pe care istoria si soarta il va pedepsi.Asa sa faca Dumnezeu!
  As mai dori sa fac o precizare referitoare la calitatea militar.Cand vezi o creta si un burete te gandesti la un profesor, care are menirea de a educa , cand vezi un stetoscop te duce gandul la un medic, care trateaza oamenii bolnavi, cand vezi un papagal te gandesti la un politician, care are menirea de suci mintile alegatorilor si de se imbuiba din banii contribuabilor, insa cand vezi o pusca sau o baioneta la ce ar trebui sa te gandesti,la un militar care cu aceste unelte este pus de stat sa OMOARE.
  Pentru asta sunt uneltele militarilor sa omoare sau sa fie omorati pentru tara , conform juramantului depus cu mana pe drapelul tarii.( Si acum imi vin in minte imaginile cu impuscarea GENERALULUI ANTONESCU si a sotilor Ceausescu, omoruri savarsite de militari la ordinul politicienilor de atunci si de acum.) Acum se vede calitatea de militar domnilor politicieni? Atunci ati avut nevoie de militari, acum nu mai aveti nevoie? Asa sa va ajute Dumnezeu.

  Un fost colonel in rezerva actualmente un “asistat” al statului

  • mos alecu Says:

   Daca mai treceti pe aici , va rog publicati-va comentariul si la militar.infomondo.ro , plano10.com , mhblogonline.blogspot …
   Tare bine ar prinde si pentru cei normali la minte … dar si pentru cei ‘potrocalizati’ care mai ‘misuna’ pe acolu …
   Cu respect ,

 130. Ionescu Vasile Says:

  Domnilor politicieni de carton,domnule ministru al Apararii,general fara scoala si fara armata ,domnule BASESCU ,presedinte de tara si de CSAT de ce umblati cu capul in nori,treziti-va odata si faceti ceva bun pentru tara si popor,nu stati numai cu gandul la FURAT si imbogatit ,imbubatilor spurcati

 131. un sindicalist Says:

  De ce pana acum, mai ales dupa decizia Curtii de Apel Cluj, Sindicatul nu a cerut in justitie anularea Legii 119/2010? Nu cumva este adevarat ce se vorbeste in randul nostru al sindicalistilor este adevarat? Nu se lungeste boala pentru ca Dogaru&Co. sa beneficieze cat mai mult timp de stipendiile ce le au? Si apropo de manifestarile din 24 ianuarie : mare atentie intracat manifestarea va avea si un caracter politic, nu numai sindical ca urmare a intelegerii Dogaru – Porumbacu- Felix. Sper sa nu ma colorati imediat in portocaliu pentru ca mi-am exprimat o ingrijorare.

 132. Sandu Says:

  Principiul CONTRIBUTIVITATII ?!
  Daca o persoana a contribuit la fondul de pensii si acum are o pensie de 740 lei nu plateste nimic la CASS. O alta persoana care a contribuit la fondul de pensii si are acum o pensie mai mare, trebuie sa plateasca. Este respectat principiul contributivitatii ?

  Principiul SOLIDARITATII ?!
  Exemplul de mai sus ar putea fi considerat, poate si, un act de solidaritate, dar……., impus de guvernanti?
  Daca tot vorbesc de contributivitate si de solidaritate,impuse, de ce nu inpun si aplicare impozitului progresiv ? Au interese personale, de grup ….. sau nu ?

  Referitor la „RECALCULAREA ……NECALCULATA”:
  Cred, ca Legea 119-2010, a fost ticluita pentru a fura premeditat din pesiile unor militari si a da altora, putin mai mult decat au acum, dar din ce in ce mai putin in viitor, tuturor, pe deoparte, si de ai scoate pe acestia(daca se poate, toti) din randul cadrelor militare in rezerva si in retragere, pe de alta parte.
  Au dreptul pensionarii militarii cu renta(pensionari), sa solicite, de la unitatile militare sau de la CMJ, conform Legii 544-2001, copii de pe statele de plata, pt. a putea confrunta soldele cu cifrele inscrise in adeverinte? Sau, Casele de pensii sa solicite arhivelor unde sunt stocate statele de plata, copii ale acestora, si cate un exemplar sa-l trimita fiecarui militar(pensionar) ca sa verifice daca calculul rentei(pensiei) i s-a afectuat corect ?
  Nu credeti ca varianta a doua este cea corecta ? Nu, Casele de pensii trebuie sa adune datele necesare cu care sa dovedeasca ca datele dupa care au calculat, pana acum, sunt apropiate(daca nu se poate, aceleasi) de cele dupa care vor sa RECALCULEZE acum?
  De ce trebuie sa alerge oameni in varsta, sau oameni carora li s-a luat, contrar CONSTITUTIEI, …..( NU MAI ENUMAR, CA STIU EI CE MAI INCALCA, CU BUNA STIINTA, SFIDAND …..), dreptul la munca, sau care sunt bolnavi si nu se pot deplasa etc.
  UNDE ESTE RESPECTUL FATA DE SEMENI, FATA DE POPOR, FATA DE TARA IN CARE TRAIESC ?!
  Nu sunt un specialist. Nu incerc sa judec. Doar trag si eu, ca simplu cetatean al acestei natii din care ma trag, doar ……cateva concluzii. Indiferent ce interese, din afara tarii doresc slabirea puterii militare a tarii noastre, personal, consider ca nu se cade sa ne-o facem, cu mana noastra. Oare nu trebuie consultatii istoricii in astfel de situatii ? Ce s-a intamplat cu aceasta tara cand armata i-a fost slabita ?
  “Un tata ii spune copilului sau de 12 ani:
  – Gigele, ia panerul acela si hai sa-l punem pe bunicul tau in el si sa-l ducem undeva.
  Gigel, baiat ascultator, se conformeaza.
  Dupa ce l-au dus pe batran undeva departe de sat ,langa niste gropi, s-au oprit.
  Tatal lui Gigel a impins panerul cu batranul in groapa.
  – Hai Gigele sa mergem acasa.
  – Tata, da panerul nu-l luam?
  – Lasa-l incolo de paner, ce ne mai trebuie?
  – Da, mai tata, da eu, cu ce o sa te duc cand o sa ajungi la varsta lui bunicu ?!” ??? !!! ???
  Daca la peste 90% dintre militari le cresc pensiile, atunci de ce nu este stipulat in lege si principiul retro… , daca tot se aplica, legea, retro…? Mai pe inteles :
  – calculul punctului de pensie nu se face, acum in 2011, pt. anul iesirii la pensie al fiecarui militar ?
  – daca din calcule reise o renta(pensie) mai mare, nu inseamna ca, calculele anterioare au fost incorecte si trebuie sa beneficieze, retro.., de ce nu i s-a dat atatia ani ? Sper sa nu le dau si idei cu aceasta ocazie ?!
  – Daca, renta(pensia) de pana acum(cea in plata), a fost indexata, recalculata, actualizata…..de 3-4 ori (functie de anul cand a iesit fiecare la pensie), aceasta “recalculata”, acum, de ce sa nu treaca si prin acele actualizari, indexari, recalculari…..? Am incercat sa expun cateva idei pe care nu le-am auzit sa fie luate in discutii la Tv.
  Cu bunul Dumnezeu, inainte camarazi !

 133. Potentialul francizat beneficiaza de asistenta juridica în cadrul negocierii contractului de franciza |care în pofida aparentelor, este unul negociabil, francizorul fiind doar cel care propune prima varianta.|Aspectele juridice ale contractului de franc Says:

  Potentialul francizat beneficiaza de asistenta juridica în cadrul negocierii contractului de franciza |care în pofida aparentelor, este unul negociabil, francizorul fiind doar cel care propune prima varianta.|Aspectele juridice ale contractului de fr…

  […]Comentarii la Comunicatul SCMD privind legea 119/2010 si HG 735/2010 de recalculare a pensiilor militare « Plano10's Blog[…]…

 134. Tigarete-Electronice.eu - Tigari electronice, Tigara electronica, Accesorii tigari electronice, Consumabile tigari electronice, Ploiesti Says:

  Tigarete-Electronice.eu – Tigari electronice, Tigara electronica, Accesorii tigari electronice, Consumabile tigari electronice, Ploiesti…

  […]Comentarii la Comunicatul SCMD privind legea 119/2010 si HG 735/2010 de recalculare a pensiilor militare « Plano10's Blog[…]…

 135. hundtrim, hunddagis, hundpensionat Says:

  hundtrim, hunddagis, hundpensionat…

  […]Comentarii la Comunicatul SCMD privind legea 119/2010 si HG 735/2010 de recalculare a pensiilor militare « Plano10's Blog[…]…

 136. Cezar Says:

  Cam complicat blogul asta!!

 137. plano10 Says:

  @Cezar
  Ai scris sute de comentarii pe acest blog. Te-ai dezobisnuit?

 138. Cezar Says:

  Da dar era ..T-rex

 139. Colorado bug Says:

  Da Planx, atunci Cezar era Tflex, acu e Czar maimuca!

 140. dac55 Says:

  Salutari plano 10 adevarat(fara apostrof),astept o „scanteie” poate se aprinde…..(din nou)….. focul!!!

 141. plano10 Says:

  dacule, aici este vechiul meu blog

  • dac55 Says:

   M-am delimitat clar….dar nu stiu de ce celalalt blog nu-si schimba si denumirea …… ca oricum din apostrof s-a facut lup(us)? .

 142. costi Says:

  Salutari am iesit la pensie militara cu ordonanta in noiembrie 2000 cine imi poate spune dc la implinirea virstei de 55 ani mi se recalculeaza pensia cu multumiri!!!

 143. T-rex Says:

  O tempora – o M…ce vremuri ..ce comentarii !

 144. viviendas de lujo Says:

  Thank you for some other informative website. Where
  else may just I am getting that type of information written in such an ideal
  approach? I have a venture that I am simply now working on, and I’ve been on the glance out for such info.

 145. Florea Petru Daniel Says:

  Doresc sa-mi cunosc punctajul in vederea pensionarii, care bate la usa, sau pe care o mai putem amana functie de rezultat si de L80.Sunt subofiter de 23 ani in m.a.i. din care 5 luni m.a.c.,toti gr.1 de munca.Am carte de munca din sept 1986(armata1an si 4 luni,pana in ianuarie1988).Pana la angajarea in m.a.i.am lucrat in industrie ,ani care sunt trecuti in cartea de munca cu salariile aferente,inclusiv perioada de m.a.c.Sunt nascut in dec.1967.toate gradele si gradatiile le-am luat la termen.Am avut si salarii de merit dar, doar ,de vreo doua ori iar ore de noapte: cam jumatate din anii de activitate.Va multumesc pentru ca raspunsul primit, fie el si cu o marja de aproximare, lamureste o mare masa de lucratori ,care sunt supusi neinformarii ,despre un drept de-al lor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: