Despre descentralizarea administrativa si subsidiaritatile regionale am scris in urma cu doi ani un comentariu pe un portal care nu mai exista.
In contextul declaratiilor autonomist separatiste ale pastorului Tokes discutiile sunt din nou de actualitate si reiau acel comentariu in forma initiala postat si pe Blogul lui Nastase.
DESCENTRALIZARE prin CENTRALIZARE sau UNIUNE EUROPEANA FARAMITATA.
Paradoxal, dar, defrisate de orice conotatii subsidiariste greu de inteles, cam la asa ceva se reduc discutiile purtate pe forumuri, in presa si prin diverse cabinete despre asa zisa descentralizare!! In fond, se discuta despre desfiintarea celor 40 de judete si infiintarea a 8-10 regiuni!
Ca pastila sa fie inghitita fara greturi nu se vorbeste despre regiuni ci despre euroregiuni!
In termeni strict juridici, este o mare diferenta intre euroregiunile de dezvoltare si regiunile administrative!
” Colaborarea în cadrul euroregiunilor consta în crearea unor legaturi directe între regiuni si comunitati aflate de o parte si de alta a frontierelor de stat, în virtutea competentelor autoritatilor locale, asa cum sunt ele definite în legislatia nationala.” (site MAE)
In 1950, comunistii au desfiintat traditionala impartire administrativa a tarii, pe judete, inlocuind-o cu 16 regiuni, fiecare regiune luand cate 3-4 vechi judete! Rezultatul a fost ca, timp de 20 de ani, investitiile s-au concentrat in cele 16 capitale de regiuni, in detrimentul centrelor de raioane! In 1968 s-au infiintat cele 40 de judete, puterea de decizie mutandu-se din cele 16 centre regionale spre 40 de centre de decizie judeteana! Asta da descentralizare! Rezultatul a fost ca 30-40 orasele au devenit, tot in 20 de ani, mari orase cu o populatie de peste 100 000 locuitori, asa cum le vedem si astazi !
Ce doresc, in definitiv, cei care discuta despre o noua impartire administrativ-teritoriala ?
Vor sa concentreze deciziile in 8 centre regionale! Daca s-ar realiza, am fi in fata unei hipercentralizari, mult mai paguboasa decat cea din anul 1950 !
In spatele unor teorii despre subsidiaritate si nevoia de descentralizare, ei nu vorbesc despre o deplasare a deciziilor din plan central, convergenta pe intreg teritoriul tarii, ci amintesc despre structuri locale de guvernare, mai accentuate in zona Transilvaniei! Aceasta nu ar fi descentralizare ! Acestea sunt concepte neoseparatiste care pregatesc, in perespectiva, federalizarea si separatismul.
iulie 24, 2010 la 4:36 pm |
[…] Dima, Elisa, Florin Matei, Gara pentru noi, Ioan Usca, Ioan Sorin, KinR, Marcus, Natasa, Orfiv, Plano 10, Pro Atitudine, Ramona, Radio Smile Braila, Societate, Starea Natiunii, Supravietuitor, Teo, Toni, […]
iulie 24, 2010 la 7:17 pm |
Premize diverse, efecte similare … ca in zoologie -rechinul si delfinul au cam aceiasi forma….
Europa Imperiala a deja ramolitei UE doreste regiuni ca si URSS … ca sa poata calari mai bine popoarele ….
Si sa nu uitam razboiul din Iugoslavia are la baza euroregiuni. A fost experimentul Alpi Adria – din care faceau parte Slovenia, Croatia, Giulia Friuliana , Stiria si Carintia . Intamplator ultimele 2 nu au tendinte secesioniste ….
Sa ne aducem aminte si de Tirolul de Sud : momente explozive (la propriu!) in Tirolul Italian , insi morti in mod natural dupa o inalnire cu un Glissenti de 9 (se pare favorizate de cocoane Beretta md 34 ) in Viena …. (este ca nu stiati ?).
Europa Imperiala este Europa Germanica . Punctum .
iulie 25, 2010 la 9:28 pm |
[…] Nu am auzit mai nimic de presedintele lor. […]
iulie 26, 2010 la 2:23 pm |
[…] Vrea PDL-ul ca Bucurestiul sa ajunga un PARADIS, nu, nu fiscal, un PARADIS AL PARCARILOR din Europa. […]
august 5, 2010 la 12:38 am |
Frunzulita din gradina Evei are putere halucinogena.Unii au devenit asa de dependeti de ea ca nici nu vor sa auda de vreo schimbare.Din acest motiv ca sa putem salva ce se mai poate in asa fel incat sa atragem turisti din randul celor care stiu sa cheltuiasca bani,am prezentat un proiect complex pe http://www.partyboom.net unde prinde altele propun imbunatatirea sloganului in asa fel incat sa obtinem urmatoarele “Explore the eco-carpathian garden”.