In principiu, Basescu are dreptate in cele discutate cu sinistratii din zonele calamitate din Moldova. Reactiile negative, inclusiv in presa, la cele spuse de el, nu cred ca vin numai dintr-o funciara aversiune fata de acest personaj ci, mai degraba, dintr-o lipsa de cultura in domeniul asigurarilor.
Un celebru dicton in domeniul asigurarilor spune ca „suntem prea saraci ca sa nu ne asiguram„.
Baza juridica a asigurarilor in Romania este data de Legea 136/1995.
Societatile de asigurari functioneaza pe principiul mutual: strang fonduri de la toti cei care sunt obligati sau doresc sa se asigure, ori sa-si asigure bunurile, si ii despagubesc doar pe cei carora li s-a intamplat ca evenimentele asigurate sa le distruga partial sau total bunurile.
Ca sa asiguri CASCO (daune aduse propriei masini) sau RCA (raspunderea civila pentru daunele produse tertilor prin accidente auto) un autovehicul… trebuie sa faci dovada ca esti proprietarul acelei masini si ca esti in regula cu actele de inmatriculare.
Ca sa asiguri o cladire trebuie sa faci dovada ca esti proprietarul ei si ai toate autorizatiile cerute de lege pentru constructia ei, inclusiv autorizatia de constructie.
Contractul de asigurare(Polita) este un contract aleatoriu care, potrivit Art. 1635 din Codul Civil, este o „conventie reciproca ale carei efecte, in privinta beneficiilor si a pierderilor pentru toate partile, sau pentru una sau mai multe din ele, depinde de un eveniment necert.”
A asigura o cladire aflata in zona inundabila sau in proces de surpare ori tasare ar fi similar cu a accepta, din start, sa platesti despagubiri. Evenimentul asigurat nu mai este incert, ci chiar cert. In spatele unor asemenea asigurari se ascund, de multe ori, intentii de fraudare a societatilor de asigurari. Se inatampla ca, in astfel de cazuri, societatile de asigurari sa sesizeze si organele de urmarire penala.
Numai autoritatile statului, pentru a-si acoperi incompetenta in domeniul prevenirii pagubelor, in cazul unor fenomene naturale, accepta sa plateasca despagubiri si celor care nu respecta legea.
Daca vreti, orice forma de asigurare, inclusiv cea de raspundere civila auto(RCA) este un mijloc de a va proteja veniturile si Patrimoniul.
Nu priviti asigurarea ca pe un nou bir!
iulie 3, 2010 la 3:30 pm |
iulie 3, 2010 la 4:23 pm |
Plano!
Nu fac politica.
Meseria mea este de profesoara. Mi-am asigurat locuinta si bunurile , in urma cu doi ani.
Mi-a displacut total atitudinea colegei de breasla.Indiferent de vremuri, de oameni, de partide, imi voi respecta profesia, mai intai eu, respectandu-ma. Nu sunt de acord cu ideea ca statul, condus de, indiferent cine, poate injosi PROFESIA de DASCAL.
Fiecare este raspunzator de meseria pe care si-o alege si de felul in care si-o face.
Este o vorba- esti ceea ce esti, nu ceea ce spun altii ca esti.
iulie 3, 2010 la 4:59 pm |
Nu mi-au displacut atitudinea civica si curajul profesoarei care, in acea discutie, era doar o sinistrata.
Eu am abordat aici problema de fond a necesitatii asigurarilor pe care si Basescu, in calitatea sa de sef de stat, trebuie sa o promoveze.
Statul nu poate despagubi la infinit pe toti napastuitii.
De ce pe raurile Olt si Arges nu se produc inundatii? Pentru ca pe aceste rauri s-au executat lacuri de captare a viiturilor si s-au inaltat diguri. E drept ca pe timpul impuscatului!
iulie 6, 2010 la 12:35 am
Statul n-a dat despagubiri nici macar in toate cazurile in care a pagubit pe cineva decat obligat de o curte internationala. Sumele de care vorbesti se numesc „ajutor de stat” si se acorda in toata lumea. Sigur ca cea mai buna promovare pentru asigurari este nenorocirea si un agent de asigurari profesionist n-ar putea sa nu exploateze nenorocirea, indiferent a cui; e o afacere si in afaceri nici mama n-ai.
iulie 6, 2010 la 8:16 am
In asigurari, cel putin, sunt niste reguli contractuale dupa care se acorda despagubiri.
Statul, care si el strange bani de la noi, distribuie dupa cum vor muschii politicianului.
iulie 3, 2010 la 5:48 pm |
Ea spunea ca nu si-a asigurat locuinta, pentru ca fiind profesoara, n-a avut bani.
Sigur, asa stau lucrurile cu zonele cuprinse in vaile Argesului si Oltului!
iulie 3, 2010 la 7:45 pm |
Bogatii nu au nevoie sa se asigure! Isi pot permite sa piarda o casa. Cu toate acestea se asigura.
Spuneam ca este nevoie sa se asigura tocmai cei care nu au o stare materiala asa de buna.
Referitor la zicerea „esti ceea ce esti, nu ceea ce spun altii ca esti.” as zice ca orice competenta se pierde daca nu este recunoscuta sau nu reusesti s-o faci recunoscuta de altii.
iulie 6, 2010 la 12:37 am
…ban la ban si paduche la paduche…
iulie 3, 2010 la 11:09 pm |
Cred ca depinde , mai cu seama, de cine sunt acei altii. gresesc?
iulie 4, 2010 la 9:00 am |
In general, suntem atenti la modul cum ne percep altii.
De aceea mai si spunem, selectiv….cred ca parerea ta conteaza sau parerea ta nu conteaza.
iulie 4, 2010 la 1:00 pm |
[…] Din cate stiu Moldova este zona cea mai saraca din UE. […]