Si parazapezile sunt comuniste?


Cei mai in varsta isi aduc aminte ca gospodarii drumurilor instalau in fiecare toamna siruri de parazapezi pe partea drumurilor expuse viscolului. Erau vizate locurile speciale în care soselele treceau prin debleuri, unde viscolul depune zapada spulberata de pe camp . Troienele de zapada se opresc în acele parazapezi asezate la distanta de sosea, functie de configuratia terenului. Daca  viscolul este intens si de lunga durata parazapezile intarzie depunerea nametilor pe sosea, timp in care soferii  pot sa ajunga in zone  protejate.

Primavara, parazapezile erau stranse si duse la adaposturi.

Compania Nationala de Drumuri si Direcţiile judeţene se Drumuri si Poduri, avand in vedere iernile blânde din ultimii ani,  au considerat inutile  investitiile în instalatii  de acest tip.

Ultimii ani, cu viscole violente, au aratat ca autoritatile sunt din ce în ce mai nesimtite cu calatorii soselelor. Oamenii se trezesc ingropati in nameti la cea mai mica adiere de vânt cu zapada.

Alta solutie ar fi plantatii-un fel de liziere de copaci sau arbusti – pe partea soselelor din care bate de obicei viscolul.

Dupa ce ca nu avem drumuri bune … iata ca ne mai putem trezi si inghetati în troienele de zapada.

Unii au mai avut si tupeul sa spuna ca protectia drumurilor  de viscol era o meteahna comunista!

Reclame

Etichete:

6 răspunsuri to “Si parazapezile sunt comuniste?”

 1. Cârcotaşu Says:

  Păi cu parazăpezile e clar. Le-au tot pus după 1990, da’ cum le puneau, cum dispăreau. Acu’ nu mai au ce pune. Nimeni nu poate fabrica cât pot ei fura.

  • plano10 Says:

   Daca se fura parazapezile, asta nu inseamna ca lucrurile trebuie lasate asa.
   Solutia ar fi perdelele de copaci si arbusti.
   M-au distrat remarcile de ieri ale unor „specialisti” care alegau ca Autostrada Soarelui a fost proiectata gresit pe directia Est-Vest. N-au dat si solutia cum se poate ajunge de la Bucuresti la Constanta pe o autostrada construita pe directia Nord-Sud. 🙂

 2. Cârcotaşu Says:

  Wow! Faci şi moderare!!! 😯

 3. ghitabizonu Says:

  SI !!!
  Si lizierele de protectie !!!

Comentariile sunt închise.


%d blogeri au apreciat asta: