-CEAPUCIURILE ….


Ceapuciurile …. (1)

Scris de Plano PE Portalul Intersecţii
Vineri, 27 Iunie 2008 22:07
Tare greu mai mergeau lucrurle prin CAP-uri! Ca de-aia le si poreclisera taranii … CeAPuci-uri! Adica te alegeai doar cu ce mai apucai noaptea de prin Tarlale!
Mai în fiecare comuna era cate un taran…  din ala hâtru, care spunea vorbe cu bataie lunga. Nimeni nu-l intrecea insa pe nea Vasile dintr-o comuna din sudul Tarii! Nu se ferea nici de autoritati … ca mai aflase el niste soparlite pe la radio. Spunea, la tuiculita o …. la Bufet, ca nu numai americanii au lasat lumea Sloboda La Gura … BA si sovieticii au ONU sef insemnat pe frunte, de ingrijire le-a permis rusilor sa-si dezghete limba.
Dadu insa de o belea! Pe vremea aia nu aveai voie sa sacrifici taurinele! Cum vaca ia fatat doi vitei … asa … Toamna pe cam, dupa ce a dat Bruma, o taiat Unul din vitici pentru consumul familiei! Se sfarsise aproape si carnea din frigider cand Seful de post ia batut La poarta si la luat la intrebari unde este vitelusul? Cineva parase Il. .. ca l-a taiat!
– Sefule iote-l in Ceair … CA Abia il opri sa nu mearga pa Izlaz dupa ma-sa!
– Nea Vasile … Nu ma prostesti cu una cu doua pe mine! Uite ce scrie aici .. ! Mie sa mi-l arati PA geamanul vitelului din Ceair!
– Asa e sef Domn … da `p-al doilea la pierdut vaca de tabara PE! Sa dus în ciurda Alta ca … nu putea sa-i pe amandoi sufera SA Suga!
– Si ce-ai fi vrând, acuma … sa te la punga de culpa comuna cu vaca pentru pierderea vitelului? D-ta esti autorul principal: l-ai taiat! Da aici o declaratie ca esti de acord sa-ti controlez Casa, militianul deveni autoritar … in timp ce scotea o FILA de scris porthart din!
– Nu stiu carte Domn `sef! incerca Vasile.
– Bine, scrie o declaratie ca nu stii carte, il Lua peste picior reprezentantul Legii!
Dupa formalitatile de legalitate, Seful de post se duse direct la Lada frigorifica unde mai erau doua Pachetele inghetate de carne.
– Ia zi-i nea Vasile ce e cu carnea asta aici?
– Am cumparat-o din Hala de la Valcea, domn sef. Stiti Doar ca de cand cu noul prim secretar se gasesc de toate in Piata! vru nea Vasile sa-l imbuneze Sefu `pe de post.
– Hai sa ne uitam si-n Podul Grajdului, ISI Lua militianul avant, ca nu cred sa te fi lasat pe d-ta inima sa arunci Pielea
vitelului!
I se muiau picioarele lu `nea Vasile in timp ce punea Scara spre Gura Podului! Se gandea la Sinea lui ca mai bine ingropa Pielea decat SA-I DEA Sare, Astfel ca pana la uscat in pod!
Corpul ilicite gasit, un dosar penal intocmit!
Vasile sa prezentat la Judecatorie, ca inculpat, pentru sacrificare Animale de …. fara autorizatie!
– Inculpat Vasile … .. recunosti fapta? II Lua interogatoriul judecatorul!
– Da, domnule judecator!
– Pai … si de ce ai taiat viţelul?
– Am crezut ca este al meu, Domn `judecator!
Ceapuciurile … (2)
Vasile se intoarse de la Judecatorie cu pareri impartite.
De cum intra in curte nevasta Il privi iscoditoare:
– Ei, Vasile, ce facusi, iti pusera si tie Pielea pa bat? Tare capos si hapsan mai esti! Nu-ti ajungea ca ai avut carne pe masa, o saptamana … Te-ai mai hupit sa pastrezi si Pielea vitalului! Tu nu ai vazut ca toti din comuna arunca Pielea ca sa nu dea de necaz?
– Ieşi Asa … Ce sa fac? Da `te-ai fi bucurat nevasta tu,, daca ONU gaseam de ingrijire samsar sa duca pielea la tabacit sau aşa predea la Deceau … pentru Fabrica? Mai luam si eu ban ONU … acolo!
– Acum Na … o sa rada toti din sat … puscarias ca esti!
– Fa, scapai numai co Amenda, cu piperata a venit, da `il induplecai PA judecator sa nu ma duc la parnaie! Mai Mult vorbi eu decat advocatul Ala PA de ingrijire mi-l tocmira EI! Zisa ca apreciaza sinceritatea mea si ca nu as fi eu .. ASA .. pericolos! Cata EL ONU Lidice prin penale, ca sa-mi dea numai Amenda! Da `imi DETE si un termen de incercare sa nu mai calc stramb. Ale Dracu de legi mai facura astia … ca ajunsai sa dau pa viţelul meu mai mult decat l-as fi cumparat. Sanatos sa fiu! Câştig eu de la Combinat sa platesc amenda! Al Dracu de Vitale ERA ca sa-mi pierd si serviciu pentru pielea lui!
– Si nu poti sa nu platesti, Vasile?
-Musai Trebuie sa platesc ca de nu … imi place socoteste Amenda în zile inchisoare, iti Cum Cravata socoteste la .. PAC, normele de munca! Atata apuca sa-mi explice advocatul Ala proces dupa! Auzi fa, mi-adusai aminte! La restaurantu `de langa Tribunal, ca ma dusai si eu sa beau o bere, de ingrijire auzai PE UNII lucreaza pe la UjCAP CA gangavu1 asta ne conduce de la Bucuresti a zis ca este slaba Productia din Cap … ca taranii nu se mai duc la munca? Cica … daca nu faci normele PAC, la NE IA Lotul asta cu caracter personal de pa langa casa … si ramanem si fara vie si fara Razoare leguminoase pentru! O sa te ajut eu tot … ca o sa mai lucrez dupa servici la PAC, în contul tele normelor!
– Fac moarte de om, Vasile, daca se atinge cineva de gradina mea! se incrunta nevasta!
– Faci pe Dracu! Vezi ce iese daca toti prostii facura scoala?! Asta iti ramase si tie, în dibla din ce în invatasi Cele 7 clase; vrem pământ de G. Cosbuc! De ce sa faci om de moarte … Cand poti sa dai din gura? Poate asa iti consumi Portia de dat cu fleanca si nu ma mai turui pa numai a mea … Pe unde ma apuci: prin casa, prin curte, prin Gradina si mai ales cand vin, obosit, din tura! Ca, numai pentru atata flecareala politica, SA-ndupleca si de tine ONU judecator sa gaseasca Lidice vrun ca sa nu faci puscarie!
Ceapuciurile … (3)
Dupa atatea Anchete si procese, trecu si toamna! Muncitorul cooperator, Vasile, petrecu Craciunul si Anul Nou multumit ca a putut sa bea si el o ONU pahar de vin cu familia si prietenii si nu la mititica la Portia de turta cu Zeama si cu hardaul de noapte cu Usile închise. Navetistii din comuna il informasera si pe maistru `de la Combinat de pataniile de vânzare cu viţelul!
– Vasile, te luam Cand în grija colectivului, auzai CA ca dadusi de necaz cu Procuratura?
– Adica … Cum sa ma luati voi în grija voastra?
– Fii tu sanatos cati Sa condamnati la locul de munca am avut eu aici, grija in … pentru reeducare!
– Domn `maistru pa mine m-ati scapat de la reeducare ca eu am fost mai bun decat advocatul si procurorul lor la proces si am scapat doar cu o amenda! Pe la jumatatea lunii ianuarie Vasile ingrijorat intra in casa dupa ce, un ger naprasnic PE, daduse furaje la vacile din grajd, trei la numar, ca acum trebuia hranit si geamanul fatat vara trecuta si scapat de la sacrificarea cu bucluc .-, nu nevasta sa ne ajungă furajele pana da Coltul ierbii! Sa terminat sfecla furajera, IAR Otava daca mai ajunge pentru doua saptamani! Ca n-o sa scoatem vacile din iarna Numai cu paie! Trebuie sa mai cumparam de la ventilator necooperativizatii aia de la munte! Spun Colegii mei de la Combinat CA AU cate 2-3 Clai de fan de vanzare.
– Da `aia de unde au atat ventilator, ma Vasile, ei nu cresc animale? Ce … D-zeu, ne jupoaie pe noi cu specula cu fan?
– Au si animale, da `pamantul lor MUNCESC. Cosesc AI Dracu toate coastele Alea PE grija cand le vedem mai mergem la bai, in statiune. În turele de noapte Vin Franti de oboseala; ba ca Au fost la Sapa, ba ca Au fost la coasa, ba ca la cules de prune si mere. Dimineata spun ca se Doar cu somnul autobuz aleg PE, in drum sprea casa, ca o iau de la capat cu munca. În turele de acum dimineata,, obositi IAR Vin! Stau noaptea sa faca tuica sest pa … ca nu sa-i prinda miliţie ….
– Ma `Vasile da` ar trebui ca astia de ingrijire fac legi sa-i obliga si pa Munteni sa vinda fanul La un pret …. Asa cum Statul pune preturile pe cerealele PE grija le achizationeaza de la CAP-uri, CA LE IA AI Dracu … mai nimic pe …
– Asta ar mai trebui, sa le impuna si lor pretur! Ce, nevasta, Tie iti impune cineva cu cat le dai graul si porumbul PE blanele, PE merele, PE tuica sau pe posirca de ingrijire cu vin Muntenii La poarta ta, paziti de cateaua legata de carute? Numai ca, de la un timp ONU, nu avem ce sa mai le vindem. Produsele de ingrijire PE le luam pe normele de munca sunt tot mai putine … Sacrific ONU salariu si cumpar o remorca de fan.
– Vezi ce faci, Vasile, cand mai treci prin centru, anunta-l veterinar CP CA SA-am si facut junincii de Taur! Fa si tu ceva … nu lasa totul pe capul meu, daca vrei sa avem lapte si branza la iarna grija de Vita de Vie!
– Crezi ca n-am bagat de seama? Asteptam sa-mi spui tu? Stiu ca tu esti femeie de familie si nu inviti barbati acasa In Lipsa Mea. Astazi la 12 se infiinteaza veterinarul sa faca Monta artificiala la vitica. Ma duc sa fac curatenie prin Nu sa grajd Jicei Ala CA tinem balegar vacile în .- Vasile, esti acasa? Striga veterinarul in timp ce-si rezema bicicleta de gard.
– Acasa … Acasa taure! Te asteapta o juninca – Fata Mare!
– Ma si luasi peste picior, Vasile.
– Da `cand ISI scuipa din San Babele, pe la poarta, cand te vad trecand pa ulita,« Dracu a mai vazut din Taur pa bicicleta si cu sula în servieta »nu te superi veterinare? Cum faci Vezi Lucrarea, cum manevrezi seringa, Cata Samanta ii Bagi în Fundul vitelei, SA DEA nu Dracu sa faca si asta DOI vitai, ca aia o Batrana, ca pa tine te pun sa cumperi notret la iarna!
Ceapuciurile … (4) Final prin PUCI!
Zvonurile despre ciuntirea loturilor personale ale COOPERATORILOR de ingrijire nu presteaza normele de munca hotarate de Adunarea Generala prinsera Contur imediat pe la sfarsitul lui gerar. Echipe formate din brigadieri si topometristi se infiintara PE mejdina dintre Tarlaua CAP si loturile personale din vatra satului.-Bai, Georgica …. ce te varasi cu pangliga prin Gradina mea, il Lua la Rost Vasile PE grija unul sarise gardul si Venise Cu capul ruletei pana aproape de grajdul din curte .- refacem Am primit dispozitie sa parcelelor aliniamentul .- Si v-ati gasit-o sa ma aliniati desteptilor si pe a mea,!

– Dispoziţii de Sus, Vasile! Degeaba te certi cu mine, se JUSTIFICARE masuriciul.

– Lasa ca de vita de vie / buc Adunarea Generala! De nu vo placea voua ce-o sa va fac, imbuibatilor! Se spunea ca ne mai maresc loturile personale pana la pogon ONU ca sa putem sa traim si noi, nu sa le ciumpaviti si p-astea de ingrijire PE le avem, se burzului nevasta lu `Vasile.

În Arara Saptamana urmatoare buldozere si tractoare navalira peste gardurile ceapistilor, tot daramara, scoasera pomii si Vita de Vie,. În ciuda bocetelor si blestemelor femeilor, seara pana, se trezira toti cu Tarlaua Cap-ului pana in curtea casei!

– Bai, sa puneti mana sa faceti Gardul sa nu intre vitele si orateniile pe aratura, ameninta insotit superioare brigadierul de Unul din militienii comunei!

– Facem Gardul, brigadiere, da `voua vi sa urcat la capac si iesiti la drumul mare … CA Sarpele cand il doare capul.

– Lasa Vasile ca si voi …. V-ati luat Servicii si ati lasat Dracului, muncile agricole în colectiva pe seama Muierilor. Stii cum se zice ca daca lasi Tarlaua si nemuncita de Vita de Vie Altul-o lucreaza! Am ajuns sa facem lucrarile agricole cu elevii si Militarii.

– Si voi credeti ca rezolvati Munca in colectiva daca daramarati gardurile si ne lasarati fara vii? Poate intr-un fel o rezolvati da `cum vedem noi, brigadiere … Aveti voi nitica rabdare! raspunse în dodii Vasile.

La adunarea generala, la Îngrijire participa si primul secretar al judetului, discutiile au fost aprinse, dupa ce presedintele PAC prezenta o dare de seama cu succesele din productiile record la grau si porumb. Au continuat cu tamaierile si linguselile Alti profitori ai satului. Cand a vrut sa ia cuvantul si Vasile presedintele cerut o sistarea discutiilor:

– Tovarasul Vasile, d-ta … stiam ca nu mai esti taran cooperator; te-ai dat cu clasa muncitoare, vru sa-l intimideze presedintele de sedinta pe Vasile grija facea ONU scandal teribil în salii Fundul caminului cultural.

– Da `ce, tata cu pamantul de servicii medicale ONU intrat în PAC, nu este al meu? mai fu auzit Vasile … de la prezidiu!

– Lasati-l sa vorbeasca, interveni impaciuitor primul secretar al judetului.

– Multumesc tovarase prim! Vreau sa fiu scurt! S-au spus la aceasta adunare numai Minciuni! Nu este adevarat ca s-au obtinut Productii mari la cereale! Va spun eu cum sa procedat Au semanat suprafete mai mari si au raportat suprafete mai mici! Colectiva este ca o stana fara caini! Fura toti PE apucatelea! Batozistii, lasa cate o cupa cu grau pe miriste si o Recupereaza noaptea, Şoferii de pe camioane mai arunca saci de grau prin curtile lor, in drum spre MAGAZIE, paznicii de noapte tin de grija celor sase porumbul culeg, la zootehnică nu se Inregistreaza Productia … .

– Am inteles, tov Vasile, il intrerupse Primul-Secretar, da `niste propuneri Nu ai d-ta? Nu crezi ca am putea sa gasim în comuna niste oameni destoinici cu grija Revolutie sa o facem din agricultura?

– Tovarase secretar prim, pentru o revolutie nu gasim atatia oameni, da `pentru o Răzmeriţă … Mai precis gasim! …! O scurta Vasile si parasi sala.

Primul semn de Răzmeriţă … ONU Aparut imediat dupa Adunarea generala cand Sediul Primariei din comuna A luat foc … neelucidate motrice din! CeaPUCISTII aplaudat au … Mai apoi … PE CEI Care Au rasturnat Revolutia Socialismul principiile-PUCI!

Acum, la 19 ani dupa PUCI, Vasile, muncitor Pensionat dupa disponibilizare si Taran Proprietar de Terenuri, alte norme Invata! Cica sunt EUROPENE! De asomarea porcilor si de mulgerea Vacilor fara trasul de Tate …! Fan tot Cumpara de la Munteni!

Reclame

Etichete:

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: